Ο Βουλευτής Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε, όπου αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα όπως η οικονομική πολιτική, οι ανάγκες κ οι προοπτικές στην εστίαση και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
Τόνισε τη σημασία της ενότητας των Ελλήνων, καθώς ο κόσμος αλλάζει και οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι αβέβαιες. Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, επισήμανε ότι το μόνο κοινό τους σημείο είναι η επιθυμία να φύγει η κυβέρνηση, χωρίς να προτείνουν εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης.
Για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στην εστίαση, ανέφερε ότι ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, έδωσε άμεση λύση, εξασφαλίζοντας περισσότερα έσοδα για το κράτος, πλήρη ασφάλιση και αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζόμενους και βιώσιμες επιχειρήσεις. Η δηλωμένη εργασία αυξήθηκε κατά 110% μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, αποδεικνύοντας τη θετική επίδραση της παρέμβασης Σκέρτσου. Ήδη τα δημόσια έσοδα από την εστίαση έχουν ξεπεράσει τα αντίστοιχα από το σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγών στις ποινές για παραβάσεις χρήσης αιγιαλού, χαρακτηρίζοντας υπερβολικό τον 5ετή αποκλεισμό όχι μόνο του παραβάτη, αλλά και των συγγενών πρώτου βαθμού. Έφερε ως παράδειγμα περιπτώσεις από τους Αγίους Αποστόλους, όπου τέτοιες ποινές οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό τοπικές κοινωνίες. Ζήτησε να υπάρχει άμεσα καταβολή προστίμου για κάθε παραβαση, αλλά η βαρύτατη ποινή του 5ετους αποκλεισμού από κάθε χρήση δημόσιας περιουσίας να εφαρμόζεται μόνο σε υπότροπους.
Υπογράμμισε τη σημασία της παραχώρησης αποχαρακτηρισμένων ζωνών λιμένα στους Δήμους, όπως προβλέπει προσεχής νομοθετική ρύθμιση για το Ηράκλειο, ώστε η ρύθμιση να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, αναφέροντας ενδεικτικά αναλογα προβλήματα σε περιοχές όπως η Κέρκυρα, η Ελευσίνα και ο Ασπρόπυργος.
Έθιξε και το ζήτημα της φορολόγησης των σχολικών κυλικείων, χαρακτηρίζοντας άδικο να σχεδιάζεται φορολόγηση για 280 ημέρες λειτουργίας, ενώ δουλεύουν μόνο 189, όπως πιστοποιεί το υπουργείο Παιδείας. Τόνισε ότι όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί συμφωνούν στην ανάγκη αλλαγής της ρύθμισης και εξέφρασε την ελπίδα να δοθεί σύντομα λύση.
Τέλος, επανέλαβε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται επιμέρους βελτιώσεις, όπως αυτές που ήδη έγιναν για την εστίαση. Η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή σε προτάσεις και παρεμβάσεις που στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη νομιμότητα και την ανάπτυξη.
Δείτε αναλυτικά όλη τη συνέντευξη παρακάτω:
Κ: Καλημέρα κ. Πορτοσάλτε
Π: Σας ακούω
Κ: Σε σχέση με όσα λέγατε περί συγκάλυψης μου θυμίσατε -το είχα διαβάσει και σε ένα άρθρο πρόσφατα- ένα σχόλιο ενός πραιτωριανού του Στάλιν, όταν γινόντουσαν οι δίκες της Μόσχας ….
Π: Του Βιζίνσκι, ο περίφημος εισαγγελέας…
Κ: Ο διαβόητος
Π: Ο διαβόητος, καθάρισε εκατομμύρια βέβαια ανθρώπους ε;
Κ: Και τον ρωτάει ένας ξένος δημοσιογράφος τότε στη Μόσχα «μα πώς κατηγορείτε επιφανή στελέχη, τον Κάμενεφ, τον Ζηνόβιεφ του Κόμματος χωρίς στοιχεία» και απάντησε, «είδατε πόσο καλά τα έχουν κρύψει; Αυτό είναι απόδειξη»
Π: Η καλύτερη απόδειξη είπε, είναι η μη ύπαρξη δεδομένων γιατί ακριβώς τα έχουν καλύψει πολύ καλά. Ε, σε αυτό ακριβώς είμαστε τώρα. Λοιπόν πάμε παρακάτω…
Κ: Ένα σχόλιο για την επικείμενη πρόταση μομφής, θέλω να επισημάνω ότι τους πήρε -στα κόμματα της αντιπολίτευσης- πόσες μέρες για να συμφωνήσουν στο κείμενο της πρότασης μομφής, δεν συμφωνούν σε τίποτα, το μόνο που θέλουν είναι να φύγουμε. Από εκεί και πέρα τι θέλουν; Να πορευτεί η χώρα στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα; Και όταν μιλάμε στο άγνωστο, επειδή άκουγα και το δελτίο ειδήσεων, ο κόσμος αλλάζει, δεν ξέρουμε πως αλλάζει και είναι εξόχως σημαντικό οι Έλληνες να μείνουμε ενωμένοι, να κρατήσουμε την Πατρίδα μας δυνατή, γιατί όλα αλλάζουν και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Και έχουμε μια αντιπολίτευση που δεν μπορεί να συμφωνήσει σε τίποτα, παρά μόνο στο ότι θέλουν να φύγουμε και να φέρουν τι; Αλλά περισσότερα θα πούμε στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή και θα έχουμε πολλές μέρες για να το αναλύσουμε διεξοδικά. Θέλω να ξεκινήσω, ήταν δύο θέματα που ήθελα να σας θέσω….
Π: Να μας τα θέσετε, διότι μεταφέρετε τις επισημάνσεις συμπολιτών μας και πρέπει να ακούγονται αυτά
Κ: Να μην ξεχνάμε, ότι ο πρώτος ρόλος του Βουλευτή είναι να ναι ο δίαυλος μεταξύ των πολιτών και της Κυβέρνησης και της Βουλής. Το πρώτο που θέλω να σας πω είναι το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις επιχειρήσεις εστίασης και την εφαρμογή του νέου νόμου για την ψηφιακή κάρτα εργασίας που κινδύνευε να οδηγήσει σε κλείσιμο πάρα πολλές επιχειρήσεις, θέλω να ευχαριστήσω και δημοσίως τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, που έδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, έλυσε το θέμα του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων εστίασης, που θα γινόταν αβάσταχτο ή μάλλον στραγγαλιστικό για τις περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης. Ο κ. Σκέρτσος πέτυχε μία win -win -win λύση, δηλαδή, περισσότερα κρατικά έσοδα, πλήρως ασφαλισμένοι εργαζόμενοι με καλούς μισθούς και βιώσιμες επιχειρήσεις, λεπτομέρειες δεν χρειάζεται να πω πολλές, αλλά να πω απλώς ότι το 8ωρο θα τηρείται, οι προσαυξήσεις θα δίνονται στους εργαζόμενους κανονικά και το σαββατοκύριακο και τα νυχτερινά δεν θα έχουν επιπλέον προσαυξήσεις εισφορών που κινδύνευε να οδηγήσει σε κλείσιμο….
Π: Άκουγα παράπονα και από τουριστικές επιχειρήσεις, πέραν από την εστίαση που λέτε εσείς κ. Κεδίκογλου. Λύνεται για όλους δηλαδή, εννοώ είναι ένα πράγμα που αφορά όλους.
Κ: Όλους, όλους. Θέλω να σας επισημάνω ότι το σαββατοκύριακο που πέρασε, την Παρασκευή έδωσε λύση ο Άκης Σκέρτσος, αυξήθηκε η δηλωμένη εργασία 110%, δηλαδή και νομιμοποιήθηκαν -είχαν έρθει άνθρωποι, όπως φαντάζομαι και σε πολλούς άλλους βουλευτές, άλλων Περιφερειών- και μου είχαν πει «θέλουμε να είμαστε νόμιμοι, βοηθήστε μας να είμαστε βιώσιμοι». Και ο Άκης Σκέρτσος το πέτυχε αυτό και θέλω να τον ευχαριστήσω και δημοσίως.
Π: Που σημαίνει πρακτικά πως θα λειτουργήσει αυτό; Δυο κουβέντες κ. Κεδίκογλου.
Κ: Δυο κουβέντες, θα δουλεύουνε κανονικά -όπως θέλουν και οι εργαζόμενοι- γιατί μην ξεχνάτε ότι και οι επιχειρήσεις εστίασης κυρίως δουλεύουν σαββατοκύριακα και κυρίως νύχτα, δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αυτά τα 8ωρα διαφορετικά από τα καθημερινά 8ωρα, δεν είναι ένα εμπορικό μαγαζί μια επιχείρηση εστίασης, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Χαλκίδα, η μισή οικονομία της πόλης είναι οι επιχειρήσεις εστίασης, η μισή απασχόληση και παραπάνω μπορώ να σας πω, είναι σε επιχειρήσεις εστίασης. Πρέπει να λύσουμε κι άλλα θέματα, νομίζω ότι με την αύξηση που έχουμε στα έσοδα, δηλαδή προσέξτε από 6 δισεκατομμύρια το 2019 που δηλώνανε φτάσαμε στα 9,2 δισεκατομμύρια το 2023 και θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια το 2024. Ήδη με τη φορολογική συμμόρφωση που υπάρχει τα έσοδα του κράτους από τις επιχειρήσεις εστίασης ξεπερνούν τα έσοδα από τα τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, όλων των ειδών τα καταλύματα). Είναι πάρα πολύ σημαντική για την οικονομία μας η πορεία των επιχειρήσεων εστίασης και ήταν πάρα πολύ σημαντικό να λυθεί αυτό το πρόβλημα που υπήρχε. Όμως, η οικονομική πολιτική μας είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να γίνου επί μέρους βελτιώσεις, όπως αυτή που πέτυχε ο Άκης Σκέρτσος. Ένα άλλο θέμα που θέτουν, είναι οι διατάξεις για τη χρήση αιγιαλού. Εδώ θέλω να επικεντρωθούμε λίγο, γιατί πρέπει να αλλάξουν οι δρακόντειες ποινές που υπάρχουν για παραβάσεις στην χρήση αιγιαλού, δεν είναι δυνατόν στην πρώτη παράβαση να τιμωρείται ο παραβάτης με 5ετή αποκλεισμό από κάθε παραχώρηση δημόσιας περιουσίας, όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και οι πρώτου βαθμού συγγενείς του, αλλά και κάθε επιχείρηση στην οποία συμμετέχει έστω και με 5%, δηλαδή φανταστείτε, κάνεις μια παράβαση και ο αδερφός σου, το παιδί σου, δεν μπορεί να πάρει άλλη παραχώρηση δημόσιας περιουσίας. Το έχω συζητήσει και με υπηρεσιακούς, μου λένε ότι δεν είναι αναλογική αυτή η ποινή, είναι λάθος αυτή η διάταξη και έχω και χειροπιαστά παραδείγματα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου θα αναφερθώ πάλι, στις Πετριές, -Άγιοι Απόστολοι, είναι το επίσημο όνομά τους, ένα υπέροχο ψαροχώρι- έχουν επιβληθεί τέτοιες ποινές σε όλα τα μαγαζιά της παραλίας, δηλαδή θα πρέπει ουσιαστικά να είναι κλειστά όλα τα μαγαζιά της παραλίας, δηλαδή να σβήσει κάθε οικονομική ζωή.
Π: Τι επιχειρεί ο νομοθέτης, να πει φύγε εσύ που είσαι εκεί ας πούμε 10-15 χρόνια και θα έρθει κάποιος άλλος;
Σ: Δεν θα υπάρξει άλλος. Το μαγαζί είναι εκεί πέρα, το μαγαζί δεν του το παίρνεις, αλλά του απαγορεύεις να βγάλει τραπεζοκαθίσματα. Η θέση που πρέπει να υιοθετηθεί είναι στους υπότροπους, ναι, να υπάρχει βαριά ποινή, αλλά όχι με την πρώτη παράβαση. Και υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που πρέπει να πετύχουμε, είναι να παραχωρηθούν οι αποχαρακτηρισμένες ζώνες λιμένα στους Δήμους, αυτό που γίνεται τώρα με μία διάταξη που θα περάσει για το Ηράκλειο, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του λιμένα, αποδίδονται οι αποχαρακτηρισμένες ζώνες στον Δήμο Ηρακλείου, αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει σε όλη τη χώρα, ξέρω ότι υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα στην Κέρκυρα, στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο, νομίζω ότι είναι σωστό και μπορεί να γίνει, να παραχωρηθούν οι αποχαρακτηρισμένες ζώνες λιμένα στους κατά τόπους Δήμους. Και ένα τελευταίο αν μου επιτρέπετε, είναι κάτι που πραγματικά όλοι συμφωνούμε αλλά δεν έχουμε δώσει ακόμα λύση, είναι η φορολόγηση των σχολικών κυλικείων. Τώρα μιλάμε για βιοπαλαιστές. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε να φορολογηθούν για 280 μέρες το χρόνο, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι τα σχολικά κυλικεία δεν δουλεύουν πάνω από 189 μέρες, κι αυτό πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας, συμφωνούν όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί, δεν έχει δοθεί ακόμα η λύση, ευελπιστώ, γιατί τώρα πρέπει να αρχίσουν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις να δοθεί λογική λύση.
Π: Ευχαριστώ πολύ κ. Κεδίκογλου, χάρηκα που τα είπαμε, καλημέρα σας.
Κ: Να είστε καλά.