“Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αναδειχθεί η υγειονομική κρίση σε ευκαιρία αναδιάταξης της ελληνικής οικονομίας”
Η ελληνική οικονομία βιώνει τις σοβαρές συνέπειες μίας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη αναδιάταξης της εθνικής οικονομίας. Η σημερινή κρίση μπορεί και πρέπει να γίνει ευκαιρία επανασχεδιασμού του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας. Σε αυτή την κατεύθυνση καταβάλλουμε προσπάθειες για να στηριχθούν οι κλάδοι της οικονομίας που έχουν πληγεί, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, αλλά και του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης που αποτελούν βασικούς μοχλούς ανάπτυξης κυρίως για τις τοπικές οικονομίες.
Δίνουμε έναν δύσκολο διμέτωπο αγώνα, έναντι δύο αντίρροπων στόχων, δύο στόχων με αντίθετες απαιτήσεις. Από τη μία πρέπει να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, από την άλλη πρέπει να στηρίξουμε και να αναζωογονήσουμε την οικονομία. Η αναζήτηση της χρυσής τομής δεν είναι εύκολη υπόθεση, πόσω μάλλον όταν ο εχθρός, η παγκόσμια επιδημία, επιτίθεται κατά κύματα, αλλά εκεί ακριβώς είναι που συνδέονται οι δύο στόχοι: της προστασίας της δημόσιας υγείας και της αναζωογόνησης της οικονομίας, αυτό σημαίνει ότι όσο καλύτερα αυτοπροστατευόμαστε τόσο καλύτερα προστατεύουμε και την οικονομία μας.
Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε τα εν υπνώσει συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, να μεταφέρουμε τεχνογνωσία και να υιοθετήσουμε επιτυχείς πρακτικές άλλων χωρών, να αυξήσουμε τις εξαγωγές του αγροδιατροφικού τομέα και να δημιουργήσουμε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Στόχος μας πρέπει να είναι η ανάδειξη του αγρότη – επιχειρηματία, μικρού και μεσαίου, ως οικονομικού, αλλά και κοινωνικού προτύπου. Ζητούμενο είναι να παρέχουμε στον νέο αγρότη τη γεωτεχνική υποστήριξη και την οικονομική πληροφόρηση, για να μπορεί μετά να παίρνει τις σωστές επιχειρηματικές αποφάσεις, με τρόπο που να είναι εφικτή και η χρηματοδότησή του. Να έχει δηλαδή ο αγρότης κοντά του τον γεωπόνο, που να τον ενημερώνει ποιες δυνατότητες καλλιέργειας έχει και στη συνέχεια ο οικονομικός σύμβουλος να τον πληροφορεί για τις προοπτικές κάθε προϊόντος στην τρέχουσα συγκυρία της αγοράς.
Στην περιφέρειά μου, για παράδειγμα, στην Εύβοια ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομίας, καθώς πολλές δραστηριότητές του, όπως κτηνοτροφία, αλιεία, γεωργία κ.α, αποτελούν βασική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Σε αυτό το πλαίσιο χρήζει περαιτέρω μελέτης και αξιοποίησης η πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), που αφορά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, όπου επισημαίνεται, ότι το σημαντικότερο δεν είναι η αγροτική παραγωγή αυτή καθ’ εαυτήν, αλλά ο τζίρος των προϊόντων που παράγονται, μεταποιούνται και εξάγονται. Το μέλλον βρίσκεται στην παραγωγή προϊόντων εντάσεως τεχνολογίας και όχι μόνο στη βασική πρωτογενή παραγωγή.
«Κλειδί» στην πρόταση του ΟΕΕ είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου ΣΔΙΤ, ενός Ενιαίου Φορέα Μεταποίησης και Εξαγωγών Αγροτικών Προϊόντων. Το Δημόσιο θα συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό και τη διοίκηση θα έχουν οι ιδιώτες μέτοχοι, που θα ακολουθούν τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Ο νέος Φορέας θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της «συμβολαιακής γεωργίας», ώστε οι αγρότες να εξασφαλίζονται για την απορρόφηση των προϊόντων τους, ενώ θα μειώνεται η διακύμανση των ετήσιων εισοδημάτων τους. Παράλληλα, θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη για φυσικές καταστροφές, πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, φθηνότερη προμήθεια αγροτικών εφοδίων και συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις κατάλληλες καλλιέργειες.
Η επιτυχής υλοποίηση του προτεινόμενου πενταετούς σχεδίου, στην περίοδο 2021- 2025, θα προκαλέσει ριζικές ανατροπές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του πρωτογενούς τομέα, θα τον εναρμονίσει με τις απαιτήσεις της 4 ης Βιομηχανικής Επανάστασης, και θα εντάξει την ελληνική γεωργία στην ομάδα των πιο προωθημένων αγροτικών οικονομιών σε διεθνές επίπεδο.
Έχουμε καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, για την προστασία των ευπαθών και ευάλωτων, για να μείνει «ζωντανή» η οικονομία. Με συγκεκριμένα μέτρα στηρίξαμε τις επιχειρήσεις: με μείωση εσόδων, τους εργαζόμενους των πληττόμενων κλάδων, με ειδική μέριμνα για τους εποχικά εργαζόμενους και τους απασχολούμενους στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της ψυχαγωγίας και του επισιτισμού, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, τους αγρότες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις μειώσεις ενοικίων, που εμμέσως στήριξαν τους ευπαθείς ενοικιαστές, τους δανειολήπτες, τις μεταφορές (αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και χερσαίες) καθώς και τους συγκοινωνιακούς φορείς. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 62 παρεμβάσεις , μαζί με το ειδικό αποθεματικό, το σύνολο ανέρχεται σε 31,5 δις ευρώ για τα έτη 2020 και 2021 (24 δις για το 2020 και 7,5 δις για το 2021). Ειδικότερα για το 2021 προβλέπονται: 816 εκατομμύρια για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες, 767 εκατομμύρια για την αναστολή της εισφοράς ειδικής αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, 322 εκατομμύρια για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και την επιδότηση 200 ευρώ ανά πρόσληψη μακροχρόνια άνεργου για 6 μήνες, με στόχο τη δημιουργία 100 χιλιάδων θέσεων εργασίας, 439 εκατομμύρια για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και άλλα 301 εκατομμύρια για την προσαύξησή της, 800 εκατομμύρια σε μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των ΟΤΑ, 78 εκατομμύρια για την παράταση του τακτικού τμήματος της επιδότησης ανέργων, 280 εκατομμύρια για το πρόγραμμα «Γέφυρα» για δανειολήπτες.
Κύριος στόχος είναι η δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. «Κλειδί» είναι η προσέλκυση επενδύσεων (γιατί πρέπει να φέρουμε νέο χρήμα στην οικονομία μας) και αρωγός μας είναι το γεγονός, ότι έχουμε ήδη χτίσει δύο γερά θεμέλια. Το πρώτο είναι η ολοένα αυξανόμενη εμπιστοσύνη που απολαμβάνει διεθνώς η οικονομία μας, όπως αποδεικνύει η ραγδαία πτώση των επιτοκίων δανεισμού, οι εκθέσεις της Κομισιόν, οι αξιολογήσεις διεθνών οίκων. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε δημιουργήσει ένα ελκυστικό πλαίσιο για επενδύσεις, με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη φορολογία, με την απλοποίηση διαδικασιών, με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Έχουμε τον καλύτερο «οδικό χάρτη» για να κερδίσουμε τον «πόλεμο», για να βγούμε από την κρίση όλοι μαζί πιο δυνατοί.