Τις ενέργειες που ήδη έχει κάνει για να αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο νησιωτικός χαρακτήρας της Εύβοιας, ζητώντας με παρέμβασή του στο Υπουργείο Ναυτιλίας να δρομολογηθεί νομοθετική λύση του προβλήματος, επεσήμανε ο Σίμος Κεδίκογλου, εκτιμώντας ταυτόχρονα, ότι θα γίνει αποδεκτή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και δυστυχώς δεν μπορεί να αποκομίσουμε οφέλη γιατί ακριβώς δεν ορίζεται ως νησί.
Στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απηύθυνε στην 46η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) που φιλοξένησε το Επιμελητήριο της Εύβοιας υπενθύμισε τα πολλά προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ο Νομός, καθώς μέχρι το 2013 από πλευράς οδικών έργων ήταν εκτός Ευρώπης, οπότε και εντάχθηκε στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών με αποτέλεσμα τότε να ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση των οδικών έργων με κοινοτικά κονδύλια.
Ο βουλευτής τόνισε, επίσης, την ανάγκη συνεργασίας των Επιμελητηρίων με τις Δημοτικές Αρχές και τις Περιφέρειες με στόχο τη διαμόρφωση στενότερης διασύνδεσης με τη νησιωτική επιχειρηματικότητα και την άρση της απομόνωσης και ταυτόχρονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Αναφερόμενος στο παράδειγμα της ακτοπλοϊκής γραμμής Μαντουδίου, της πρώτης, όπως είπε, βιώσιμης και μη επιδοτούμενης γραμμής των τελευταίων χρόνων, που συνδέει το Μαντούδι με τις Βόρειες Σποράδες τόνισε, ότι παρά τη μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη κίνηση, δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό να υπάρξει συνεργασία των επιχειρήσεων και του κόσμου της παραγωγής. Συγκεκριμένα, διευκρίνισε, ότι θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό και για τους κατοίκους της Σκιάθου και της Σκοπέλου, όπως και για του Μαντουδίου να γίνεται η τροφοδοσία των ξενοδοχείων, των τουριστικών επιχειρήσεων σε ό, τι αφορά τοπικά προϊόντα απευθείας από τον κάμπο του Μαντουδίου. «Σε αυτή την περίπτωση- είπε- τα Επιμελητήρια μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Μπορούμε με αυτή την καλύτερη διασύνδεση των νησιών μας να κερδίσουμε και από μόνοι μας οφέλη, επιχειρώντας να εναρμονίσουμε το υψηλό κόστος μετακίνησης των εμπορευμάτων από και προς τα νησιά σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων». Σε ό, τι αφορά τα οφέλη που θα υπάρξουν για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα ανέφερε και το λιμάνι της Κύμης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο στρατηγικός ρόλος του Λιμανιού στη σύνδεση με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, γιατί για τις τοπικές επιχειρήσεις θα ήταν προτιμότερη η μεταφορά εμπορευμάτων, οχημάτων και τουριστών μέσω της Κύμης, λόγω του χαμηλότερου κόστους. Με την ευκαιρία της συγκεκριμένης αναφοράς ενημέρωσε, ότι για το ζήτημα του δρόμου Χαλκίδα – Κύμη βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή και θα τεθεί ως προτεραιότητα, καθώς είναι ένα έργο ανταποδοτικό.
Όπως επισημάνθηκε το Μεταφορικά Ισοδύναμο αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων και στο πλαίσιο της Εθνικής Νησιωτικής Πολιτικής τα Επιμελητήρια και οι τοπικοί φορείς καλούνται να σταθούν αρωγοί σε αυτή τη προσπάθεια.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό των Επιμελητηρίων λέγοντας: «Τα Επιμελητήρια έχουν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ποντάρει σ’ εσάς, ποντάρει στην ενίσχυση της δράσης σας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε ακόμα περισσότερα».