Συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Βασίλη Λυριτζή
«Είναι απαραίτητο να είμαστε πειστικοί στην προοπτική που δίνουμε»
Λυριτζής: κ. Κεδίκογλου άνοιξε μία συζήτηση επίσπευσης της προεδρικής εκλογής διότι από την άλλη πλευρά αυτό που μας λένε ότι συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει, πάμε σε μια παράταση του μνημονίου εγώ αυτό καταλαβαίνω όταν οι εταίροι σού λένε υπάρχει αυτή η πρόταση να πάμε σε 6μηνο παράτασης είναι σαν να σου λένε εμείς παιδιά δεν θα κάνουμε πίσω, αυτά προτείνουμε με αυτά θα μείνουμε. Εσείς έχετε πει αυτό είναι το όριό μας δεν πάμε παρακάτω άρα υπάρχει ένα κλίμα ότι και οι δύο γνωρίζουμε ότι δεν θα πιάσουμε επαφή. Επομένως δεν πάμε να λύσουμε το πολιτικό κενό που υπάρχει στο ενδιάμεσο; Συνδέονται;
Κεδίκογλου: Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας για πάρα πολλούς λόγους
Λυριτζής: Νωρίτερα;
Κεδίκογλου: Πρέπει να εκλεγεί στο ερχόμενο χρόνο επιθυμητό στις κανονικές προθεσμίες, αλλά έχουμε μπλέξει στο εξής σκηνικό. Είναι κάτι σαν φαύλο κύκλο αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Δηλ οι δανειστές επικαλούνται την πολιτική αβεβαιότητα για να έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις και οι μεγαλύτερες απαιτήσεις εντείνουν την πολιτική αβεβαιότητα. Λοιπόν, αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Θέλω να υπενθυμίσω ότι το πιο βασικό , ευθύνη όλων μας είναι απέναντι στην κοινωνία και το κλειδί είναι η οικονομία. Η ευθύνη όλων μας κυρίως προς το ένα και πλέον εκατομμύριο ανέργων που πρέπει να βρουν δουλειά και να μη χαθούν…
Οικονόμου: Αυτός ο κύκλος που είπατε πώς σπάει, με την Προεδρική εκλογή;
Κεδίκογλου: Σπάει με μια προοπτική σταθερότητας για ένα επαρκές χρονικό διάστημα.
Λυριτζής: Εγώ τ’ ακούω αυτό σαν αυτοκριτική, επιτρέψτε μου να πω διότι έρχεται η κυβέρνηση και μου λέει ότι εμένα το ενδιαφέρον μου είναι αυτός ο κόσμος μάλιστα, το καταλαβαίνω απολύτως, φαντάζομαι όλοι οι πολιτικοί γι’ αυτό για την κοινωνία ασχολούνται, αλλά εσείς κ. Κεδίκογλου δεν μου είπατε ότι θα επαναλάβουμε τα χειρότερα. Μου είπατε ότι θα φύγουμε από τα χειρότερα, θα πάμε στα καλύτερα και τώρα φτάνει η κουβέντα στο επίπεδο πάμε παιδιά να βάλουμε κι άλλα από εκεί που θα τελειώναμε, είμαστε στο ή παράταση του μνημονίου ή και άλλα μέτρα.
Κεδίκογλου: Προσέξτε μία τεχνική παράταση…
Λυριτζής: που είναι το καλύτερο για την ελληνική κοινωνία;
Κεδίκογλου: Μία τεχνική παράταση για λίγες εβδομάδες…
Λυριτζής: Δεν συζητάμε γι’ αυτό.
Κεδίκογλου: Είναι αναγκαία γιατί αλλιώς γνωρίζετε ότι χάνουμε και τα δισεκατομμύρια, δύο αν δεν κάνω λάθος , που είναι τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα, χάνουμε και την επόμενη δόση του ΔΝΤ…
Οικονόμου: για 6μηνο συζητάμε κ.Κεδίκογλου;
Κεδίκογλου: Όχι , όχι για λίγες εβδομάδες αυτό είναι η τεχνική παράταση για να μην χαθούνε. Πιστεύω και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να έχει αντίρρηση…
Οικονόμου: Γιατί η συζήτηση έγινε για 6μηνο και ο Σόιμπλε το είχε πει
Κεδίκογλου: Συζήτηση γίνεται, έχουν ακουστεί διάφορα…
Οικονόμου: από 3μηνο μέχρι 15μηνο έχουμε ακούσει εντάξει η κυβέρνηση τι συζητάει;
Λυριτζής: Άρα πάμε σε μια επίσπευση της διαδικασίας για να καλύψουμε το πολιτικό κενό και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση;
Κεδίκογλου: Μιλάμε για μια οικονομία για μια χώρα που μόλις σηκώθηκε από την εντατική ίσα-ίσα που ξανάρχισε να στέκεται στα πόδια της, να κάνει τα πρώτα βήματα, έτσι δεν συμβαίνει σε οποιοδήποτε ασθενή; Βγαίνει κατευθείαν από την εντατική; Αρχίζει να τρέχει κατευθείαν;
Οικονόμου: Αυτή η πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε στη Βουλή από ανεξάρτητους βουλευτές και άλλους εσείς πως τη βλέπετε, για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αλλά εκλογές μέσα στο 2015 παράλληλα με τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Κεδίκογλου: Αν δεν κάνω λάθος και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος έχει κάνει μία αντίστοιχη πρόταση…
Λυριζτής: και η Ντόρα Μπακογιάννη
Κεδίκογλου: Σάς είπα και προηγουμένως ότι χρειάζεται ένα επαρκές διάστημα να εμπεδωθεί η σταθερότητα, να σταθεί η οικονομία γερά για να μπορέσουμε να έχουμε μία προοπτική και ειλικρινά μία απορία μου είναι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί βιάζεται τόσο πολύ;
Οικονόμου: γιατί έχει άλλο σχέδιο, γιατί μπορεί να τα πετύχει καλύτερα; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε εσείς με αυτή την πρόταση που έχει αναπτυχθεί στη Βουλή πώς τη βλέπετε;
Κεδίκογλου : Είναι ενδιαφέρουσα…
Οικονόμου : Ενδιαφέρουσα;
Κεδίκογλου: Εάν είναι ένα επαρκές διάστημα για εμπέδωση της σταθερότητας, σάς λέω πρέπει να κλείσουμε τη συμφωνία. Είναι μια συμφωνία για το επόμενο κεφάλαιο.
Λυριτζής: Πάση θυσία;
Κεδίκογλου: Όχι πάση θυσία, άμα ήταν πάση θυσία θα είχε κλείσει κ. Λυριτζή.
Λυριτζής: κ. Κεδίκογλου θα φτάσει η ώρα, φτάνει η ώρα γιατί σου λέει μία εβδομάδα έχεις ακόμα 10 ημέρες κλπ που θα σου πει ο άλλος αυτά είναι και πάρτα άμα τα θες και αν εσύ διαφωνείς και δεν συμφωνείς τι γίνεται;
Κεδίκογλου : Περιμένετε να φτάσουμε σε αυτή τη στιγμή.
Λυριτζής: και άμα διαφωνείτε και σου λέει ο άλλος όχι;
Κεδίκογλου: Δεν έχω πληροφόρηση για την τελευταία φάση των διαβουλεύσεων αλλά η εμπειρία μου από αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν είναι ότι ακούγονται πολλά, λέγονται πολλά, στο τέλος η κατάληξη είναι διαφορετική. Λοιπόν, επιτρέψτε μου ότι μπορεί να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για διαπραγματεύσεις με δανειστές και σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητο να είμαστε πειστικοί στην προοπτική που δίνουμε. Σας φέρνω ένα παράδειγμα με το δημοσιονομικό κενό. Είναι αυτή η περίπτωση του φαύλου κύκλου που σας έλεγα. Όσο προβάλλεται η εικόνα της αστάθειας τόσο αμφισβητούνται οι εκτιμήσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Λυριτζής: θα σου πει ο άλλος εσείς είστε που βγήκατε έξω και σκίζατε τα μνημόνια. Να σας πω και την άποψη αυτή.
Κεδίκογλου: Συνεπώς έχουμε υποχρέωση να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα, να υπάρξει σταθερότητα.
….
Κεδίκογλου: (σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ) κ. Λυριτζή φοβάμαι ότι ξανακούμε την ιστορία με το όπλο στο τραπέζι και φοβάμαι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το όπλο είναι το μικρό σπαθί του Σαμουράι για το χαρακίρι.
Λυριτζής: Ναι αλλά έτσι καταλήγουμε στο ότι αυτός είναι ο δρόμος τι να κάνουμε παιδιά, δεν υπάρχει σωτηρία θα ζήσετε.
Κεδίκογλου :κ. Λυριτζή το ζητούμενο και αυτό που θα έπρεπε όλα τα κόμματα να καθόμασταν να σκεφτούμε πως θα ανεβάσουμε την οικονομία. Αν δεν ανεβάσουμε την οικονομία μας, αν δεν αρχίσουμε να παράγουμε ό,τι και να πούμε, ό, τι και να κάνουμε παθητικοί θα είμαστε. Πρέπει να σταματήσουμε να χρειαζόμαστε δανεικά.
Λυριτζής: Από την άποψη αυτή κ.Κεδίκογλου εσείς που περάσατε και από κυβερνητική θέση θα έπρεπε να δώσετε μία απάντηση, γιατί ρε παιδιά μετά από 4 χρόνια και δη μετά από 2 χρόνια που είστε κυβέρνηση η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, φτάνουμε στο σημείο να χρειαζόμαστε και άλλα μέτρα και χρησιμοποιείτε πάλι το επιχείρημα ότι είμαστε στα όρια του γκρεμού, δύο χρόνια μετά και αμέσως 2,5 δις.
Κεδίκογλου: δεν είναι 2,5 δις.
Λυριτζής: Επιστρέφουμε στη συζήτηση που κάνουμε που είναι ένας συνδυασμός ανάμεσα στα οικονομικά δεδομένα δηλ αν πάμε για συμφωνία, αν πάμε για παράταση του μνημονίου και τη σύνδεσή τους με το πολιτικό, γιατί κ.Κεδίκογλου η κουβέντα άνοιξε. Υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι συζητούν να γίνει προεδρική εκλογή τώρα, νωρίτερα κιόλας για να συνδυαστεί και με τις εκλογές τις βουλευτικές μες το 2015 και είναι προτάσεις που ακούγονται από όλους τους χώρους και από εσάς και από τους ανεξάρτητους και από τη ΔΗΜΑΡ και από τους πρώην και από τους νυν κλπ.
Κεδίκογλου: Αν κάτι πρέπει να μάς έχουνε διδάξει τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα οι τελευταίοι μήνες είναι πόσο ευαίσθητες ισορροπίες πρέπει να τηρούνται. Είδατε ότι ορισμένες βιαστικές κινήσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού σε συνδυασμό με μια αλλαγή του σκηνικού στην Ευρώπη, γιατί μη νομίζετε δεν είναι η Ελλάδα το ζήτημα. Είναι πολύ μεγαλύτερες οι κόντρες που υπάρχουνε.
Οικονόμου: για την κυβέρνηση το λέτε αυτό;
Κεδίκογλου :Για την κυβέρνηση φυσικά. Ορισμένες κινήσεις ήταν βιαστικές. Η πορεία του ομολόγου, αρχές Ιουνίου δεν θυμάμαι πότε το εκδώσαμε έπρεπε να μας είχε διδάξει να μην τρέξουμε. Έπρεπε να ήμασταν πιο προσεκτικοί. Βλέπετε πόσο εύκολα ανατρέπεται ένα σκηνικό. Είναι πάρα πολύ ευαίσθητα τα πράγματα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δώσουμε το βάρος στην οικονομία. Θέλω να υπενθυμίσω ότι και σε όλους αυτούς του υπολογισμούς που λέγατε κ. Λυριτζή για τον επόμενο χρόνο στο δεύτερο εξάμηνο έχουμε προϋπολογίσει ότι θα αντλήσουμε από τις αγορές 12 δισεκατομμύρια. Αυτό προϋπόθεση για να το πετύχουμε είναι να είμαστε πειστικοί. Να είμαστε ελκυστικοί. Πρέπει να αρχίσουμε να προσελκύουμε επενδύσεις περισσότερο, πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις χωρίς αντιδράσεις.
Λυριτζής: Γιατί δεν είμαστε;
Κεδίκογλου: Από τη μια μεριά βλέπετε ιδιωτικοποιήσεις που έρχονται επενδυτές και τους προπηλακίζουν στην Κέρκυρα…
Οικονόμου : όντως έγινε και αυτό
Κεδίκογλου: Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίζει. Αντίστοιχα όμως έχω μία εύλογη πιστεύω απορία με τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν μας επιτρέπουν οι Ευρωπαίοι να κάνουμε. Θέλω να σάς πω ότι υπάρχει η περίπτωση της ΔΕΠΑ και άντε να δεχθώ ότι εκεί πέρα αντίθετα με όσα πιστεύω εγώ ορισμένοι στις Βρυξέλλες είχαν αντίρρηση για τη Ρωσία. Με τη ΔΕΣΦΑ όμως που κλείσαμε τη συμφωνία με τους Αζέρους δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει μπλοκαριστεί και ποια είναι η σημασία. Είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο που θα έπρεπε να είναι στα ταμεία μας και θα άλλαζε τελείως αυτό το δισεκατομμύριο το σκηνικό. Λοιπόν, υπάρχουνε πολύ δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούνε.
Οικονόμου: Όλα αυτά έρχονται πάνω στους πολίτες κ.Κεδίκογλου. Δεν πάτε για νέα μέτρα;
Κεδίκογλου: Δεν πάμε
Οικονόμου: Πώς δεν πάμε
Κεδίκογλου : αυτή είναι η προσπάθεια. Το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Από 3 εργαζόμενους ανά ένα συνταξιούχο έχουμε φθάσει στο ένα προς ένα.
Λυριτζής: Θέλω να σημειώσω και πρέπει κάποια στιγμή οι πολιτικοί να είστε συγκεκριμένοι και στον προγραμματισμό και στον απολογισμό σας ότι αυτή εδώ η κυβέρνηση και η προηγούμενη που ήταν στην ίδια κατεύθυνση διαμορφώνει ένα σχεδιασμό με βάση και τις συζητήσεις με τους εταίρους και για το ασφαλιστικό που προέβλεπε με βάση τα μέτρα που η ίδια έπαιρνε εκείνη την περίοδο και μας έλεγε ότι παιδιά για 40 χρόνια είμαστε καλυμμένοι ή πέφτεις έξω στο σχεδιασμό ή τα μέτρα που έχεις πάρει είναι λάθος. Ένα από τα δύο συμβαίνει. Δεν μπορεί να γίνουν και τα δύο. Λοιπόν, έχεις κάνει ή λάθος σχεδιασμό και δεν είναι για 40 χρόνια είναι για 4 έφυγε το μηδενικό ή έχεις πάρει λάθος μέτρα. Τέλος.
Κεδίκογλου: Προϋπόθεση για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι σχεδιασμοί για το ασφαλιστικό είναι να αναπτυχθεί η οικονομία. Με την οικονομία σε ύφεση και πόσο μάλλον αν πέσουμε ξανά σε βαθιά ύφεση αυτός είναι ο κίνδυνος, κινδυνεύουμε να χάσουμε και όσα κερδίσαμε με τις θυσίες 3-4 ετών.
Οικονόμου: Είναι φανερό πως και οι δανειστές θέλουν καθαρό τοπίο.
Κεδίκογλου:Συμφωνία σε συνθήκες αστάθειας πώς να κλείσεις, συγνώμη.
Λυριτζής: Δεν έχει συνέχεια το κράτος;
Οικονόμου: Να μας πει ο κ. Τσακαλώτος
Κεδίκογλου: Εδώ πέρα πρέπει να μας πει ο κ. Τσακαλώτος. Λένε θα σκίσουν όλες τις υποχρεώσεις, θα καταργήσουν τις αγορές. Τις προεδρικές εκλογές το ποιος τις έβαλε στο παιγνίδι των εξελίξεων είναι γνωστό από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε την προεδρική εκλογή με μια τελευταία απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης παραβιάζοντας και το πνεύμα του Συντάγματος γιατί η πλειοψηφία των 3/5 έχει σκοπό να δημιουργεί συναινέσεις και όχι να χρησιμοποιείται για πόλωση και πρόκληση εκλογών.
Λυριτζής: Όχι το Σύνταγμα τα λέει και τα δύο
Κεδίκογλου: Το Σύνταγμα ο σκοπός του Νομοθέτη ήταν να διαμορφώνονται ευρύτερες συναινέσεις.
Λυριτζής: κ.Κεδίκογλου τώρα αφού συζητάτε πολιτικά και καλά πολιτικά που λένε. Υπάρχει κυβέρνηση η οποία θα εμφανιζόταν εκτός του ότι είναι απαξιωτικός ο τρόπος με τον οποίο ο πολιτικός κόσμος συζητάει το πρόσωπο του προέδρου, υπάρχουν 180; Μας έχετε πει το πρόσωπο για να σας πούμε αν υπάρχουν 180; Που να ξέρουμε τι είναι αυτό το πράμα;
Κεδίκογλου: Όχι- όχι κ. Λυριτζή έχουμε ακούσει ότι δεν υπάρχουν 180 και ο Θεός να κατεβεί.
Λυριτζής: και αντιστοίχως
Κεδίκογλου: όχι πρώτα ακούστηκε αυτό
Λυριτζής: όχι λέω άρα λοιπόν είναι βαθιά πολιτικό το θέμα και το Σύνταγμα αυτό σου λέει. Δεν είναι ένα καλό πρόσωπο, μου προτείνετε πακετάκι.
Κεδίκογλου: (απάντηση στον κ. Τσακαλώτο)
κ. Τσακαλώτο έχετε δει ότι ακόμα και στις δημοσκοπήσεις όπου εμφανίζεται προβάδισμα τριών τεσσάρων μονάδων, σταθερά η πλειοψηφία είναι κατά των πρόωρων εκλογών και οι κινήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών και εδώ για το ρεπορτάζ να σας προσθέσω ότι είχε προηγηθεί ένα κείμενο πέντε ανεξάρτητων βουλευτών…
Λυριτζής: μιας και σας έχουμε εδώ θα το υπογράφατε εσείς το κείμενο;
Κεδίκογλου: Δεν θα υπογράψω εγώ ένα κείμενο μαζί με ανεξάρτητους βουλευτές.
Λυριτζής: γιατί εγώ άκουσα τον κ. πρόεδρο του Κοινοβουλίου εχτές να λέει ότι η ιστορία της εκλογής του προέδρου είναι ιστορία των βουλευτών και όχι των κομμάτων. Συμφωνείτε εσείς καταρχήν με αυτό;
Κεδίκογλου: Σας λέω συμφωνώ και συμφωνώ επίσης…
Λυριτζής: Θα υπογράφατε λοιπόν ένα κείμενο που λέει να ψηφίσουμε πρόεδρο και να κάνουμε εκλογές μες το 2015;
Κεδίκογλου: ένα κείμενο που διασφαλίζει τη σταθερότητα. Σας είπα από την αρχή ότι το ζητούμενο είναι ένα επαρκές χρονικό διάστημα εμπέδωσης της σταθερότητας και τελικής συμφωνίας.
Οικονόμου: Βάζει και το Σύνταγμα μπροστά η κυβέρνηση κ.Κεδίκογλου; Απ’ ότι είδα βάζει και τη Συνταγματική Αναθεώρηση πολύ μπροστά η κυβέρνηση και το συνδέει.
Κεδίκογλου: πάρα πολύ σημαντικό και το βάζουνε και οι ανεξάρτητοι μέσα…
Λυριτζής : Μέχρι τα Χριστούγεννα; Μέχρι την άνοιξη του 2016 ποιο είναι το επαρκές;
Κεδίκογλου: Βλέπετε ο κόσμος, η πλειοψηφία του κόσμου σε όλες τις δημοσκοπήσεις θέλει σταθερότητα. Η οικονομία έχει ανάγκη σταθερότητα. κ. Τσακαλώτο εγώ στο ερώτημα που σας έκανα γιατί βιάζεστε έχω μία άλλη απάντηση. Φοβάμαι ότι η Αριστερά ενόψει της πρωτόγνωρης εξουσίας δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο και δεν θέλω να σκεφτώ τις παλαιοσταλινικές θεωρήσεις , ας πάρουμε την εξουσία και ας γίνει στάχτη και μπούρμπερη η χώρα. Θα ήλπιζα να είχατε διδαχθεί κάτι από την εμπειρία των στελεχών σας στο Λονδίνο, όταν είδατε ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών εάν πάτε να εφαρμόσετε τα σχέδιά σας. Λοιπόν μην βιάζεστε εις βάρος της χώρας.
Κλείνοντας κάτι που δεν προλάβαμε να αναφερθούμε είναι το διεθνές σκηνικό. Είμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο σε όλα τα επίπεδα και σε επίπεδο Ευρώπης, είδατε τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, αναφέρομαι και σε σχέση με την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού. Θα έπρεπε να είμαστε όλοι ενωμένοι και να κοιτάμε πως θα προστατέψουμε…
Λυριτζής: εντάξει στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής μαζί είμαστε όλοι
Κεδίκογλου: Δεν μου λέτε, στα εθνικά ζητήματα είμαστε όλοι μαζί, υπάρχει πιο εθνικό ζήτημα από την οικονομία; Και πραγματικά δεν έχω ακούσει ακόμα κ. Τσακαλώτο εάν επαληθεύει…
(Τσακαλώτος: Είσαστε με την τάξη σας όχι με το έθνος. Έχουν αυξηθεί οι πλούσιοι…)
Κεδίκογλου: που αυξήθηκαν οι πλούσιοι; Να σας πω όλοι εδώ πέρα και πάνω απ’ όλα οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν υποφέρει και δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούνε και δεν ήταν εύκολος ο δρόμος αλλά είναι ο μόνος δρόμος. Δεν έχουμε ακούσει από εσάς θέλω να επαναλάβω, φοβάμαι ότι η βιασύνη σας έχει να κάνει περισσότερο με την αγωνία σας. Δεν θέλετε να δώσετε χρόνο στην πατρίδα.