Είναι επιτακτικό να μπορέσουμε να πετύχουμε μία βιώσιμη συμφωνία τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ μιλώντας στην εκπομπή «Face to face» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90.1 Fm», υπογραμμίζοντας ότι με το επιχείρημα της πολιτικής αβεβαιότητας αμφισβητούνται οι ρυθμοί ανάπτυξης.
Ο Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα ανέφερε ότι έχουμε έναν φαύλο κύκλο, ένα πλαίσιο αυτοεκπληρούμενης προφητείας, όπου προσπαθούμε να πετύχουμε την τελευταία συμφωνία για την ολοκλήρωση του μνημονίου, αλλά η επίτευξη αυτής της συμφωνίας δυσχεραίνεται από το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας που προβάλλεται στην Ελλάδα και όσο δυσχεραίνεται η συμφωνία τόσο εντείνεται η πολιτική αβεβαιότητα.
Απαντώντας στα περί πρόωρων εκλογών και τα όσα ακούγονται για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε πως το ζητούμενο είναι η επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας με τους δανειστές μας και μετά ένας επαρκής χρόνος στην κυβέρνηση για να μπορέσει να θεμελιωθεί, να σταθεί γερά η οικονομία στα πόδια της και μετά να πάμε σε εκλογές. Όπως επεσήμανε: «Δημοκρατία είμαστε εκλογές θα κάνουμε κάποια στιγμή. Σημασία έχει οι εκλογές να γίνουν στο σωστό χρόνο και να ανταποκρίνονται και στο λαϊκό αίσθημα» και πρόσθεσε: «Εάν η εκλογή προέδρου βοηθάει στην επίτευξη καλύτερης συμφωνίας τότε ίσως είναι μια επιλογή που θα πρέπει να εξεταστεί». Όσο δε για το πρόσωπο που θα επιλεγεί ανέφερε, ότι θα πρέπει που να έχει την μεγαλύτερη δυνατή θετική ανταπόκριση στους Έλληνες πολίτες.
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο Σίμος Κεδίκογλου έδωσε, επίσης, απαντήσεις και για το εάν αισθάνεται αδικημένος μετά την ανασχηματισμό. Όπως είπε κανένας δεν παντρεύεται την καρέκλα, ήταν ένας πολύ δύσκολος ρόλος στον οποίο πιστεύει ότι ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ότι τώρα έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα του την Εύβοια και να γίνου περισσότερα έργα με σημαντικότερο αυτό της ανακοίνωσης της κατασκευής του περιφερειακού δρόμου της Χαλκίδας.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου:
Κουβαράς: Έχω τη χαρά να φιλοξενώ εδώ στου στούντιο τον πρώην Κυβερνητικό εκπρόσωπο , έτσι τον θυμάστε γι’ αυτό έτσι θα τον τοποθετήσω, δεν θα σας πω τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου μαζί μας. Τι κάνετε κ. Κεδίκογλου;
Κεδίκογλου: Καλώς σας βρήκα.
Κουβαράς: Θα μπορούσαμε να κάνουμε και εκπομπή μαζί διότι είσαστε δημοσιογράφος έχετε κάνει εκπομπή στο ραδιόφωνο. Κάπως έτσι θα το δούμε σήμερα, κ. Κεδίκογλου πως αισθάνεστε σε αυτό το περιβάλλον το οποίο έχει διαμορφωθεί . Θέλω να σας δώσω επιγραμματικά, να σας θυμίσω που ζούμε τις τελευταίες μέρες. Λοιπόν, επέτειος από την δολοφονία Γρηγορόπουλου, συνεχίζεται η απεργία πείνας του Ρωμανού, εικόνα μιας αστυνομοκρατούμενης πόλης, καταλήψεις σε κτήρια σε όλη την επικράτεια, απόλυτη πολιτική και οικονομική ασάφεια με την εκκρεμότητα της προεδρικής εκλογής και τη συμφωνία με την τρόικα
Κεδίκογλου: βανδαλισμοί και λεηλασίες στο κέντρο της Αθήνας
Κουβαράς: Προσθέσατε εσείς αυτά έχετε δίκιο, η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα αν θα έρθουν νέα μέτρα, τι μέτρα θα είναι αυτά πως μπορεί να ψηφιστούν από την Βουλή, πως θα διαμορφωθεί η σχέση της χώρας με τους εταίρους και τους πιστωτές. Δεν είναι και η πιο χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα πηγαίνοντας για τα Χριστούγεννα.
Κεδίκογλου: Όχι είναι ένα σκηνικό εν δυνάμει πολύ επικίνδυνο και με απογοητεύει που δεν φαίνεται να έχουμε καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Είναι πολύ ενοχλητική αίσθηση αλλά δυστυχώς η ιστορία έχει δείξει ότι καμιά φορά οι λαοί αυτοκτονούν .
Κουβαράς: Να σας πω εντάξει οι λαοί αυτοκτονούν το έχει δείξει η ιστορία και ίσως να μην έχουμε καταλάβει που ακριβώς βρισκόμαστε, αλλά μήπως δεν είχατε καταλάβει και εσείς ως κυβέρνηση που ακριβώς βρισκόσαστε;, διότι σας θυμίζω ότι πριν από λίγο καιρό στην προηγούμενη εκπομπή που έκανα εδώ στα Παραπολιτικά είχα βάλει τον τίτλο success story χρησιμοποιώντας αυτό που είχε πει ο πρωθυπουργός, συνεπώς πώς από το success story έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα; Μπορείτε να μου το εξηγήσετε;
Κεδίκογλου: Είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, αν θέλετε να δούμε την τρέχουσα συγκυρία έχουμε έναν φαύλο κύκλο, ένα πλαίσιο αυτοεκπληρούμενης προφητείας, όπου προσπαθούμε να πετύχουμε την τελευταία συμφωνία για την ολοκλήρωση του μνημονίου και να υπενθυμίσω ότι το μνημόνιο είναι μια ειδική δανειακή σύμβαση, είναι μία ειδική δανειακή σύμβαση, όταν δεν μας δάνειζε κανένας άλλος, να θυμόμαστε πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο.
Κουβαράς: Εντάξει το θυμόμαστε αλλά είχατε προεξοφλήσει…
Κεδίκογλου: Καμιά φορά το ξεχνάμε
Κουβαράς: Πριν από μερικούς μήνες προεξοφλούσατε σε συνδυασμό με το success story και το τέλος του μνημονίου. Αυτό είναι πιο πρόσφατο και δεν το έχουμε ξεχάσει επίσης.
Κεδίκογλου: Θα παραδεχθώ ότι ίσως από τον περασμένο Ιούλιο, νομίζω αρχές Ιουλίου, όταν είχε γίνει η έκδοση του ομολόγου, η πορεία του ομολόγου εκείνου, που δεν ήτανε πολύ επιτυχής θα έπρεπε να μας είχε διδάξει, ίσως ορισμένοι βιάστηκαν και ξέχασαν, ότι είναι μία διαδικασία , η επαναθεμελίωση μιας οικονομίας, γιατί περί αυτού μιλάμε, είναι μια διαδικασία που δεν θέλει βιαστικές κινήσεις και οι σχέσεις με τις αγορές που μας είχαν αποβάλλει, είναι μια πολύ ντελικάτη σχέση και είδαμε πόσο ζωντανό πράγμα και πόσο γρήγορα αντιδρά στα λάθος ερεθίσματα το πλαίσιο των αγορών.
Κουβαράς: Ναι είναι ντελικάτη, η οποία φοβάμαι ότι μπορεί να γίνει πολύ άγρια αυτή η ντελικάτη σχέση, διότι έτσι όπως το πάμε τώρα, καταρχάς θα φτάσουμε και εκεί στις αγορές. Θέλω πριν φτάσουμε στις αγορές να μου πείτε λίγο, γιατί κατά τη γνώμη σας το παίζουν τόσο σκληροί οι δανειστές σε αυτή τη φάση; Τι είναι αυτό που τους έχει κάνει πιο σκληρούς από πριν, γιατί εμφανίζονται στην τελική ευθεία, ενώ έλεγαν άλλα πράγματα πριν από δύο μήνες να λένε άλλα τώρα.
Κεδίκογλου: Προσέξτε, δεν ολοκλήρωσα το σκεπτικό μου για τον φαύλο κύκλο, προσπαθούμε να πετύχουμε την συμφωνία, αλλά η επίτευξη αυτής της συμφωνίας δυσχεραίνεται από το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας που προβάλλεται στην Ελλάδα και όσο δυσχεραίνεται η συμφωνία τόσο εντείνεται η πολιτική αβεβαιότητα. Αυτό δεν διευκολύνει την επίτευξη λύσης, βάλτε μέσα τις παραμέτρους των εξελίξεων στην ευρωπαϊκή σκηνή, βάλτε μέσα την κατάσταση στην Ιταλία , στην Γαλλία, βάλτε μέσα όλες τις παραμέτρους, βάλτε και την παράμετρο της ευρω-ρωσικής κρίσης και βλέπετε πόσο μπορεί να δυσχεραίνεται η επίτευξη μιας συμφωνίας.
Κουβαράς: κ. Κεδίκογλου, τι άλλαξε από τον Οκτώβριο που ερχόταν ο Γιούνκερ και μας έλεγε τα καλύτερα λόγια; Ότι η Ελλάδα έχει κάνει φοβερά βήματα και ότι επίκειται η έξοδος από το μνημόνιο; Τι άλλαξε από τότε που η Μέρκελ έκανε δημόσιες δηλώσεις υπέρ μας και η Λαγκάρντ ακόμα έλεγε ότι η Ελλάδα ίσως βγει από το μνημόνιο, εννοώντας βέβαια τις σχέσεις της με το ΔΝΤ πιο γρήγορα τι άλλαξε αυτό το δίμηνο, μήπως άλλαξε το ότι εσείς δεν κάνατε ως κυβέρνηση κάποια από τα προαπαιτούμενα, δεν τηρήσατε κάποιες υποσχέσεις που είχατε δώσει; Δηλ απογοητεύσατε στην αξιολόγηση;
Κεδίκογλου: Εξ όσων γνωρίζω τις δεσμεύσεις μας τις υλοποιούμε, θα δεχθώ ότι στις μεταρρυθμίσεις, ίσως, υπήρξε μια επιβράδυνση που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί, ίσως πέρασαν λάθος μηνύματα από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αυτό που επείγει τώρα είναι να δούμε τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση. Είναι επιτακτικό το να μπορέσουμε να πετύχουμε μια βιώσιμη συμφωνία γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε οτιδήποτε, αλλά νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον όλων. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι στο χειρότερο δυνατόν σενάριο θα την πληρώσει η Ελλάδα, αλλά θα την πληρώσουν και οι δανειστές μας δηλαδή οι λαοί της Ευρώπης που έχουνε δανείσει την Ελλάδα αυτά τα λεφτά θα τα χάσουνε. Δεν συζητάμε, ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρότερες για μας, αλλά νομίζω ότι σε όλο αυτό το πλαίσιο όλοι χαμένοι βγαίνουν.
Κουβαράς: Ωραία, αυτή η θεωρία πάντως που επικαλείστε τώρα ότι θα χάσουν και οι δυο, αν δεν επέλθει συμφωνία, σας θυμίζω ότι είναι η θεωρία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει, ότι θα πετύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα με μία πιο σκληρή διαπραγμάτευση, λέει δηλ. ότι θα χάσουν και αυτοί.
Κεδίκογλου: Βλέπετε ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις πιθανές απώλειες των δανειστών, βλέπετε ότι αυτή η σκλήρυνση της στάσης ίσως έχει να κάνει και με αποστολή μηνυμάτων σε πολλαπλούς αποδέκτες γι’ αυτό πρέπει εμείς να φροντίσουμε να βγούμε από το κάδρο. Επανήλθαμε δυστυχώς στο επίκεντρο της προσοχής και αυτό δεν είναι καλό στις συνθήκες της ευρωπαϊκής κρίσης, γι’ αυτό πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία. Όμως για να επιτευχθεί η συμφωνία πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Να σας πω ένα παράδειγμα, το δημοσιονομικό κενό. Εμείς λέμε ότι δεν θα υπάρξει, ότι τέλος πάντων δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο υποστηρίζουν οι δανειστές, γιατί θα πετύχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, με το επιχείρημα της πολιτικής αβεβαιότητας αμφισβητούνται οι ρυθμοί ανάπτυξης οπότε επικαλούνται μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό.
Κουβαράς: Εντάξει, έτσι όπως πάμε όμως κ. Κεδίκογλου στο τέλος θα είναι μονόδρομος οι εκλογές όπως μου τα λέτε, γιατί για να ξεπεράσουμε στην πολιτική αβεβαιότητα θα πρέπει να την καταπολεμήσουμε στην ρίζα της και η ρίζα της είναι να πάμε τελικά στο λαό και να μας πει ο λαός τι ακριβώς θέλει. Διότι την πολιτική αβεβαιότητα την συντηρείται με τον τρόπο σας τελικά όλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ τη συντηρεί πρώτος διότι λέει δεν θα εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και εσείς όταν είσαστε κυβέρνηση και θεωρείτε ότι δεν υπάρχει πολιτική βεβαιότητα με τη δική σας κυβερνητική παρουσία αλλά αυτή εξαρτάται από τη συναίνεση της αντιπολίτευσης σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επιβάλλετε την πολιτική σταθερότητα.
Kεδίκογλου: Προσέξτε, κ Κουβαρά Δημοκρατία είμαστε εκλογές θα κάνουμε κάποια στιγμή σημασία έχει οι εκλογές να γίνουν στο σωστό χρόνο και να ανταποκρίνονται και στο λαϊκό αίσθημα. Πρώτα απ’ όλα νομίζω ότι και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και μία σημερινή που κυκλοφόρησε, δείχνουν ότι όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών δεν θέλουν εκλογές.
Κουβαράς : Μήπως πρέπει τότε να ορίσετε μια ημερομηνία εκλογών, ώστε να πάψει αυτή η πολιτική αβεβαιότητα; Να πείτε δηλ. θα εκλέξουμε Πρόεδρο και θα πάμε τον Ιούνιο για εκλογές…
Κεδίκογλου: Το ζητούμενο είναι επίτευξη συμφωνίας, αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τους δανειστές μας και μετά ένας επαρκής χρόνος στην κυβέρνηση για να μπορέσει να θεμελιωθεί, να σταθεί γερά η οικονομία στα πόδια της και μετά να πάμε σε εκλογές σε ένα τέτοιο χρονικό διάστημα. Όμως αυτή τη στιγμή είμαστε, η οικονομία μας μόλις έχει βγει από την εντατική, μόλις στέκεται στα πόδια της και κάνει τα πρώτα της βήματα, δεν πρέπει να ζορίσουμε τα πράγματα, κινδυνεύει η οικονομία μας με κατάρρευση. Κινδυνεύει να ξανακυλήσει ο ασθενής και έχετε δει πόσο εύκολο είναι να πέσει η οικονομία.
Κουβαράς: Πάντως κ Κεδίκογλου πρέπει να αναγνωρίσετε ένα πράγμα ότι όταν δύο χρόνια τώρα ή τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο μας έχετε τρελάνει με το περίφημο success story και όταν μάς λέγατε ότι μας σώσατε, δεν είμαστε στο 2012 το να εμφανίσετε τώρα μια εικόνα προεκλογικά, ότι γυρίζουμε περίπου στα διλήμματα του 2012 δεν μπορεί να αφορά μόνο τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ αυτό αφορά και την δική σας ανεπάρκεια ως κυβέρνηση.
Κεδίκογλου: Δεν έχουμε πετύχει και λίγα, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων δεν πετύχαμε και λίγα κ. Κουβαρά θυμηθείτε που ήμασταν τον Ιούνιο του 2012 και που φτάσαμε, θυμηθείτε τα ελλείμματα που είχαμε και πως φτάσαμε να έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό…
Κουβαράς: Αυτό είναι αλήθεια αλλά πως αυτό δεν μεταφράζεται σε σταθερότητα δεν καταλαβαίνω.
Κεδίκογλου: πως φτάσαμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ολοκληρώσαμε την προσπάθεια. Ποτέ δεν είπε ο Αντώνης Σαμαράς βγήκαμε από την κρίση, αυτό που έλεγε και λέει είναι ότι βγαίνουμε από την κρίση υπό την προϋπόθεση να συνεχίσουμε στο σωστό δρόμο.
Κουβαράς: Είναι ένας μαραθώνιος, λοιπόν. Έχω την αίσθηση κ Κεδίκογλου ότι έχουμε φθάσει και άλλες φορές στην άκρη του γκρεμού ένα βήμα πριν την πτώχευση, αλλά η διαφορά σήμερα είναι ότι πέντε χρόνια μετά την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης δεν υπάρχουν πια εφεδρείες έχω την αίσθηση πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές ακόμα και σε ατομικό επίπεδο του καθενός αλλά και γενικότερα για τη χώρα εσείς βλέπετε διέξοδο;
Κεδίκογλου: Δεν υπάρχουν εφεδρείες , δεν υπάρχουν αντοχές κυρίως σε μια κοινωνία, που έχει φτάσει στα όριά της όμως θα επαναλάβω ότι εναλλακτική λύση δεν υπάρχει και επειδή προηγουμένως αναφερθήκατε στο ΣΥΡΙΖΑ, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, δηλ. βλέπει κανείς ξεκάθαρα το έλεγα σε μια εκπομπή με ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τις προάλλες ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, «γιατί βιάζεστε τόσο πολύ»;. Είναι κατανοητό ότι για πρώτη φορά η Αριστερά νιώθει ότι βρίσκεται για πρώτη φορά τόσο κοντά στην εξουσία, γνωρίζω και τις παλαιοσταλινικές απόψεις «εξουσία με κάθε τίμημα ακόμα και αν γίνει στάχτη και μπούρμπερι η χώρα»
Κουβαράς: Αυτές οι παλαιοσταλινικές απόψεις εκφράζουν το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα κατά την άποψή σας;
Κεδίκογλου: Δεν θέλω να πιστέψω ότι πρυτανεύουν τέτοιες λογικές. Ειλικρινά είναι προς το συμφέρον όλων και πάνω από όλα της πατρίδας μας να σταθεί στα πόδια της, όχι τώρα να μπούμε σε χειρότερες περιπέτειες και από ότι ήμασταν, γιατί η ιστορία γνωρίζετε πως επαναλαμβάνεται κ Κουβαρά. Λοιπόν, θα ήθελα μια πιο υπεύθυνη στάση.
Κουβαράς.: Δηλαδή τι να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αν σας πει να εκλέξουμε πρόεδρο Δημοκρατίας έστω αν σας πει να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας και να ορίσουμε ημερομηνία εκλογών , γιατί πριν το περάσατε αυτό
Κεδίκογλου : Σας είπα …
Κουβαράς: Να το κάνουμε ή όχι;
Κεδίκογλου: Με την προϋπόθεση να υπάρξει επαρκής χρόνος. Δεν είναι να μείνουμε κυβέρνηση, πιστέψτε με δεν είναι αυτοσκοπός και δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός για τον πολιτικό η εξουσία.
Κουβαράς: Ωραία , μπορείτε να μου πείτε τι ορίζετε ως επαρκή χρόνο για την κυβέρνηση;
Κεδίκογλου: Να έχουμε ξεμπερδέψει με τις διαδικασίες για την έξοδό μας από το μνημόνιο, για την έξοδό μας στις αγορές. Να σας υπενθυμίσω επίσης ότι βάσει του δικό μας του δύσκολου προϋπολογισμού που θα θέλαμε να είχαμε περισσότερα λεφτά για δαπάνες και θα θέλαμε να μην χρειαζόμαστε τόσα λεφτά από τα έσοδα, αλλά πρέπει αν είναι ισοσκελισμένα αυτά τα δύο, λοιπόν, μέσα σε αυτό το πολύ σφιχτό πλαίσιο προβλέπονται 12 δις στο δεύτερο εξάμηνο να αντληθούν από τις αγορές . Εάν η Ελλάδα, η οικονομία της δεν είναι στην κατάλληλη θέση αυτά τα 12 δις δεν θα στα δώσουν οι αγορές και ρωτώ, από που αλλού θα μπορέσουν να βρεθούν; Αφήστε στην άκρη τα λεφτά που κινδυνεύουμε να χάσουμε από την ολοκλήρωση της συμφωνίας
Κουβαράς: Για να καταλάβω όταν λέτε λοιπόν ότι δέχεστε θεωρητικά να ορίσουμε εκλογές κάπως πρόωρες τις τοποθετείτε και μετά το δεύτερο εξάμηνο του ’15; Ε! τότε θα γίνουν έτσι κι αλλιώς γιατί τον Ιούνιο του ’16 τελειώνει η τετραετία.
Κεδίκογλου: Θεωρώ ότι η έξοδος στις αγορές θα είναι στην αρχή του δευτέρου εξαμήνου μέχρι το Φθινόπωρο, να επιτευχθεί αυτό, να δώσει η Ελλάδα την εικόνα σε όλο τον κόσμο και να επιβεβαιώσει ότι στέκεται στα πόδια της και μετά να μπούμε στη δοκιμασία της προεκλογικής διαδικασίας.
Κουβαράς: Άρα επειδή θέλω από αυτά που λέτε να βγάζω και τίτλους γιατί εσείς ήσασταν πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπος και έχετε μάθει να εκφράζεστε και με τίτλους λέτε όχι πριν από το Φθινόπωρο του 2015 πρόωρες εκλογές
Κεδίκογλου: Σίγουρα.
Κουβαράς : Μάλιστα, ωραία. Τώρα να ξεκαθαρίσω κάτι ακόμα μια και μου λέτε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει τα δικά του ταμπού, ωραία , να πει ναι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην πιέζει και για εκλογές. Εσείς δεν πρέπει να ξεπεράσετε κανένα από τα ταμπού σας απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ;. Δεν πρέπει ο κ. Σαμαράς αν μη τι άλλο να καλέσει σε μία συνάντηση τον κ. Τσίπρα ανεξάρτητα από το τι θα του πει εκείνος. Στη φάση που ζητάς τη συναίνεση δεν πρέπει να δείχνεις ότι τη ζητάς με όλη σου την ψυχή και την εννοείς;
Κεδίκογλου: Θα ήταν ευπρόσδεκτη μια συνάντηση του κ. Σαμαρά και του κ.Τσίπρα. Θα πρέπει όμως να είναι μια συνάντηση ουσιαστική, να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, γιατί βλέπουμε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ όταν λένε ότι εμείς συνάντηση κάνουμε μόνο για να προσδιορίσουμε τον χρόνο των εκλογών είναι καθαρά μια απόπειρα επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Για να είναι ουσιαστική μια συνάντηση, για να είναι ουσιαστική μία συνεννόηση, δεν σας λέω συναίνεση, να υπάρχει μια συνεννόηση στα στοιχειώδη θα έπρεπε και θα το ήθελα πάρα πολύ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είχαν ανταποκριθεί στην πρόταση -πρόσκληση του Γιάννη Στουρνάρα, όταν «ελάτε μαζί στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ως βωβοί παρατηρητές».
Κουβαράς: Μα τι να έρθουνε να πούνε αφού είναι αντίθετοι με τη διαπραγμάτευση.
Κεδίκογλου: Να έχουν εικόνα , σας λέω καμία ανάληψη ευθύνης να μην πουν τίποτα να έχουν όμως μια εικόνα περί τίνος ομιλούν. Να σας πω κάτι αν είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Στουρνάρα τότε δεν θα είχαν δεχτεί την ψυχρολουσία στο Σίτι του Λονδίνου, όταν πήγαν τα στελέχη τους ο κ. Σταθάκης και ο κ. Μηλιός να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους και όταν όλοι οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν έτυχαν πολύ καλής υποδοχής
Κουβαράς: Θα φτάσουμε στο Σίτι πριν φτάσουμε με βάση αυτό που μου είπατε πριν, αν αύριο γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και αρχίσει μια διαπραγμάτευση με την Τρόικα με τους δικούς του όρους εσείς θα πηγαίνατε να παρακολουθήσετε την διαπραγμάτευση βουβοί; Θέλω να μου πείτε ειλικρινά.
Κεδίκογλου: Προσέξτε, εμείς δεν φοβόμαστε να εκφράσουμε γνώμη, το βωβοί το αναφέραμε για να μην νιώσουν ότι αναλαμβάνουν καμία δέσμευση. Εμείς φυσικά και θα δεχόμασταν να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, φυσικά και θα θέλαμε να γνωρίζουμε όσο γίνεται περισσότερα για την διαπραγμάτευση. Δεν κατανοώ γιατί δεν θέλουν να ξέρουν. Δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν θέλουν να ξέρουν για να λένε ευκολότερα ψέματα.
Κουβαράς: Πάντως θέλω να παραδεχτείτε ένα πράγμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς είναι σαφές δεν βοηθάει με τη στάση του την συναίνεση αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, αλλά ούτε εσείς την βοηθάτε. Ο τρόπος που εκφράζεστε για τον ΣΥΡΙΖΑ και εκφραζόσασταν και εσείς ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκφράζεται σήμερα και η διάδοχός σας ακόμη χειρότερα από ότι εσείς δεν νομίζω ότι επιτρέπει συναίνεση.
Κεδίκογλου: Χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι εγώ παρ’ ότι νομίζω ότι έχω ένα αρκετά συναινετικό και ήρεμο προφίλ με αποκαλούσαν Γκέμπελς και με στοχοποιούσαν με χίλιους δύο τρόπους, δεν θέλω να υπενθυμίσω την αντιμετώπισή μου από τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ που μου στέρησαν σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη με τον πλέον παράνομο τρόπο και είμαι στα δικαστήρια, τα αφήνω στην άκρη όλα αυτά αλλά πες τε μου ποια συναινετική διαδικασία με κάποιον που σε αποκαλεί με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς, αρνείται οποιαδήποτε λογική, αρνείται οποιαδήποτε σωστή διαδικασία διαλόγου δηλαδή με άγνοια των στοιχείων τι να συζητήσουμε; Προσφερθήκαμε να ενημερωθούν και αρνήθηκαν .
Κουβαράς: θέλω να κάνω μία πρόβλεψη από αυτά που μου λέτε και παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα η αίσθηση που αποκομίζω είναι ότι είτε έτσι είτε αλλιώς ακόμα και αν βγει πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναγκαστείτε να πάτε σε πρόωρες εκλογές. Θέλω καταρχάς να μου πείτε πόσο πιθανή θεωρείτε την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας να έρθουμε λίγο στα νούμερα γιατί πολλά ακούγονται τις τελευταίες μέρες και να έρθουμε και στη διαδικασία αν θα τη φέρετε πιο νωρίς αν θα μείνει στην ώρα της.
Κεδίκογλου: Πρώτα απ’ όλα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να στήσουμε την πατρίδα μας στα πόδια της αυτό είναι το πρώτο.
Κουβαράς: Είναι υπόθεση όλων δεν είναι αποκλειστική σας αρμοδιότητα και ευθύνη και προνόμιο.
Κεδίκογλου: Ναι αλλά δεν πρέπει και να προτάσσεις μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές αυτό το λέμε σε όλους.
Κουβαράς : Δεν μου λέτε τώρα θα μαζευτούν οι 180 τι εκτιμάτε;
Κεδίκογλου: Πιστεύω πως ναι.
Κουβαράς: Πιστεύετε πως ναι το λέτε πολύ κατηγορηματικά συνήθως τα περισσότερα στελέχη που ρωτάω λένε 50 – 50 μπορεί θα δούμε κλπ.
Κεδίκογλου : Με την ελπίδα και την εκτίμηση ότι η Βουλή ανταποκρίνεται, αντίθετα με όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδοντας το ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι «οι πολίτες θέλουν εκλογές, θέλουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», ακόμα και στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες που έχει ένα προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερή η επιλογή των πολιτών να μη γίνουν εκλογές . Πιστεύω λοιπόν ότι η Βουλή πρέπει να ανταποκριθεί στο συναίσθημα των πολιτών αλλά και να ανταποκριθεί στην κοινή λογική. Το χειρότερο για τη χώρα μας θα ήταν αυτή τη στιγμή μια πλήρης πολιτική αβεβαιότητα.
Κουβαράς Πως θα δρομολογηθεί η προεδρική εκλογή, μπορείτε να μου πείτε; θεωρείτε ότι πρώτα θα υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα και μετά θα πάμε σε εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ή πρώτα θα γίνει η εκλογή προέδρου ακριβώς για να διευκολυνθεί η συμφωνία ;
Κεδίκογλου: Εάν η εκλογή προέδρου βοηθάει στην επίτευξη καλύτερης συμφωνίας τότε ίσως είναι μια επιλογή που θα πρέπει να εξεταστεί.
Κουβαράς: Άρα λοιπόν βλέπω να θεωρείτε αρκετά πιθανή αυτή την εκδοχή να πάμε άμεσα σε εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας πριν τη συμφωνία αυτό το άμεσα κ Κεδίκογλου τι μπορεί να σημαίνει μπορεί να σημαίνει ότι η εκλογή αυτή θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου; Μπορεί να γίνει αυτό;
Κεδίκογλου: Εξ όσων γνωρίζω το σύνταγμα προβλέπει το νωρίτερο τον Ιανουάριο.
Κουβαράς: Μάλιστα, άρα μου λέτε ότι είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν όλα αυτά αρχές Ιανουαρίου.
Κεδίκογλου: Σας είπα, ότι είναι μια εκδοχή ένα σενάριο που εάν διευκολύνει την επίτευξη καλύτερης συμφωνίας φυσικά και θα πρέπει να εξεταστεί.
Κουβαράς: Μπορεί η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός προσωπικά να πει…
Κεδίκογλου: Σας ξαναείπα ότι το μεγάλο μας εμπόδιο σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση
Κουβαράς: Είναι η έλλειψη συναίνεσης ναι
Κεδίκογλου: Όχι δεν είναι μόνο η έλλειψη συναίνεσης γνωρίζαμε ότι θα είναι δύσκολη γιατί είναι η τελευταία διαπραγμάτευση, αλλά είναι η παράμετρος της πολιτικής αβεβαιότητας, αυτή την παράμετρο πρέπει να την άρουμε.
Κουβαράς: Επομένως, εσείς εφόσον θεωρείτε κιόλας ότι η πολιτική αβεβαιότητα είναι αυτή που εμποδίζει τη συμφωνία θα θελήσετε να επιβάλλεται την πολιτική σταθερότητα μέσα από μία εκλογή προέδρου Δημοκρατίας να την αποδείξετε στους δανειστές και να τους πείτε ότι έχουμε τώρα πολιτική σταθερότητα.
Κεδίκογλου : Να αποδείξουμε και να την επιδείξουμε, πρέπει οι Έλληνες να επιδείξουν ένα πνεύμα σταθερότητας και θα ήθελα και ένα πνεύμα συνολικής προσπάθειας.
Κουβαράς : Εάν προϋπόθεση για να μπορείτε να το πετύχετε αυτό δηλ. το να φτάσετε σε μία πολιτική σταθερότητα που θα επιτρέψει και τη συμφωνία. Εάν προϋπόθεση είναι το να εγγυηθείτε εσείς οι ίδιοι μια ημερομηνία εκλογών, όπως σας ζητάνε αρκετοί ακόμα και δικοί σας, η κα Μπακογιάννη μίλησε για εκλογές τον Οκτώβριο …
Κεδίκογλου: Το είπε και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Βέβαια, η κα Μπακογιάννη ήταν που είχε πει πρώτη για νωρίτερη διαδικασία εκλογής προέδρου. Βλέπετε ότι η αγωνία όλων είναι η επίτευξη αυτού του στόχου καλή συμφωνία- σταθερότητα.
Κουβαράς: Εγώ ρωτάω το εξής αν η προϋπόθεση για να βγει πρόεδρος είναι ορίσετε ημερομηνία ή περίοδο πρόωρων εκλογών θα το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός ή όχι;
Κεδίκογλου: Σας είπα από την αρχή της εκπομπής ότι η προϋπόθεση κατά την γνώμη μου πρέπει να είναι να υπάρξει επαρκής χρόνος για την οικονομίας μας, να σταθεί γερά στα πόδια της, δεν πρέπει να διακυβευθούν οι θυσίες τόσο χρόνων. Και σας λέω μετά την άντληση των 12 δις από τις αγορές τότε πιστεύω ότι θα είναι ένα σημείο που η οικονομίας μας θα στέκεται αρκετά γερά στα πόδια της για να μπορέσουμε να μπούμε και στην εκλογική διαδικασία εάν αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο. Κάποια στιγμή θα ήθελα πολύ να δω στην Ελλάδα τετραετείς κύκλους κυβερνήσεων .
Κουβαράς: Καλά εντάξει θα θέλατε αλλά είμαι βέβαιος χωρίς να θέλω να προδικάσω τι θα κάνετε ότι όταν γίνουν εκλογές αν τις χάσετε θα ξεκινήσετε μετά από τρίμηνο τετράμηνο να λέτε για πρόωρες εκλογές κ Κεδίκογλου. Μακάρι να με διαψεύσετε.
Κεδίκογλου: Αυτά είναι υποθετικά σενάρια να μην μπούμε τώρα σε τέτοια, τα επείγοντα ερωτήματα είναι άλλα.
Κουβαράς: Επειδή συζητάμε για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και λέμε η εκλογή προέδρου, λες και ξέρουμε και το πρόσωπο, έχετε καμία ιδέα για το πρόσωπο; Αυτό το πρόσωπο θα παίξει κάποιο ρόλο γιατί έχει καταντήσει πια να συζητάμε για αυτό χωρίς να υπάρχει θεωρώ ότι έχει χαρακτήρα λίγο προσβλητικό για το θεσμό.
Κεδίκογλου: Θα επικαλεστώ τη δημοσιογραφική σας εμπειρία όποιο πρόσωπο ακούγεται τώρα καίγεται.
Κουβαράς: Μάλιστα άρα θα είναι ένα πρόσωπο που δεν έχει ακουστεί. Αυτό μου λέτε.
Κεδίκογλου: Σας λέω ότι η εμπειρία διδάσκει, πως τα ονόματα που ακούγονται νωρίτερα, ιδιαίτερα πολύ νωρίτερα έχουν καεί.
Κουβαράς: Άρα αν σας θέσω εγώ τώρα ένα δύο τρία πρόσωπα δεν θα μου απαντήσετε.
Κεδίκογλου: Σας λέω για να σας προλάβω τα πρόσωπα που ανέφερε βουλευτής της ΔΗΜΑΡ μου είναι εξαιρετικά συμπαθή και πιστεύω ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας.
Κουβαράς: Γιαννάκου δηλ. και Αυγερινός.
Κεδίκογλου: Και η Γιαννάκου και ο Αυγερινός είναι πολύ καλές περιπτώσεις, αλλά αυτή τη στιγμή όσο το συζητάμε τους καίμε για παράδειγμα.
Κουβαράς: Πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο; Να το βάλω πιο γενικά.
Κεδίκογλου: Πρέπει να είναι ένα πρόσωπο, που να μπορεί να ενώσει όσο περισσότερους Έλληνες γίνεται.
Κουβαράς: Και γιατί ας πούμε η κα Γιαννάκου η οποία θεωρώ και εγώ ότι είναι ένα πολύ αξιόλογο πρόσωπο, γιατί μπορεί να ενώσει περισσότερο από έναν άλλο.
Κεδίκογλου: Σας είπα, μπορούμε να αναφέρουμε άλλα 15 πρόσωπα που να έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά
Κουβαράς: Ναι αλλά ένας πολιτικός προερχόμενος από το χώρο της ΝΔ που έχει 100 φορές και έχει εκλεγεί με τη ΝΔ γιατί θα θεωρηθεί ότι είναι το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει επειδή και μόνο τον προτείνατε ή τον πρότεινε κάποιος;
Κεδίκογλου: Είναι πρόταση που ακούστηκε από βουλευτή της ΔΗΜΑΡ το ανέφερε ενδεικτικά από εκεί και πέρα θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που να μην περιορίζεται στο πλαίσιο του κόμματός του, η κα Γιαννάκου έχει αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά υπάρχουν και άλλα πολλά πρόσωπα που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Πρέπει να βρούμε το πρόσωπο που να έχει την μεγαλύτερη δυνατή θετική ανταπόκριση στους Έλληνες πολίτες.
Κουβαράς: Να έρθω λίγο στα δικά σας. Πώς φύγατε από την κυβέρνηση τι κάνετε ακριβώς, αν έχετε αρχίσει και εσείς προεκλογική καμπάνια όπως άλλοι συνάδελφοί σας γιατί πολλοί έχουν αρχίσει στις περιφέρειές τους. Για πείτε μου λίγο γιατί θεωρείστε από τους πολιτικούς που έχουν προνομιακή σχέση με τον ρωσικό παράγοντα, πάντα ήσασταν στα ταξίδια του πρωθυπουργού στη Ρωσία έχετε έτσι στενές σχέσεις.
Κεδίκογλου: Έχω σπουδάσει στην Σοβιετική Ένωση, μια χώρα που δεν υπάρχει πια, ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία στην ζωή μου, έχω ζήσει τον υπαρκτό σοσιαλισμό.
Κουβαράς: Πως είναι να σπουδάζει ένας Δεξιός στην Σοβιετική Ένωση για πείτε μου δυο λόγια για αυτό
Κεδίκογλου: Πρώτα απ΄ όλα δεν αυτοπροσδιορίζομαι ως Δεξιός είμαι φύση και θέση Κεντρώος από εκεί και πέρα πήγα στην Μόσχα μάλλον αριστεριστής, Τροτσκιστής ήμουνα στα 18 μου και με αυτά που είδα και έμαθα εκεί πέρα έγινα βαθύτατα φιλελεύθερος. Από εκεί και πέρα είναι μια χώρα που και στη δεκαετία του 1990 ως δημοσιογράφος έκανα πολλές αποστολές και αφότου βγήκα βουλευτής πραγματικά πιστεύω στις ελληνορωσικές σχέσεις, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Πέρα από τα περί Ορθοδοξίας, ιστορίας είναι δύο συμπληρωματικές οικονομίες ότι έχουνε οι Ρώσοι δεν το έχουμε εμείς, ότι έχουμε εμείς δεν το έχουνε οι Ρώσοι και δυστυχώς το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στη χειρότερη φάση οι σχέσεις των δύο χωρών.
Κουβαράς: Γιατί αυτό κ. Κεδίκογλου, δεν φταίει και η κυβέρνηση;
Κεδίκογλου: Είναι πολλοί παράγοντες, κοιτάξτε θα πρέπει να χαρακτηρίσω επιεικώς ατυχές στην αρχή της Ουκρανικής κρίσης να πηγαίνεις στο Κίεβο και να μην βρίσκεις μια αφορμή να πας και στη Μόσχα. Γιατί είναι και το συμφέρον της Ελλάδας.
Η Ελλάδα πληρώνει δυσανάλογα μεγάλο κόστος από τις κυρώσεις λόγω της Ουκρανικής κρίσης. Είναι συμφέρον της Ελλάδας να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και θα έπρεπε να αναλάβει έναν ενεργότερο ρόλο. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη παράμετρος και εδώ είναι μια εύλογη απορία που έχω με τους δανειστές μας, μας λένε κάντε ιδιωτικοποιήσεις, μας λένε με αυτή την διαδικασία διεκδικήστε τέτοια τιμήματα ,λοιπόν, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ μας την μπλόκαραν επειδή ήταν οι Ρώσοι; Και να το δεχτώ αυτό παρότι δεν συμφωνώ την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ γιατί μπλοκάρεται; Και θα είχαν σημασία αυτά, θα συζητούσαμε τώρα διαφορετικά αν είχαμε το ένα και πλέον δισεκατομμύριο ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις αυτών των δύο Οργανισμών. Εκεί πέρα βλέπετε είμαστε σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων και δυστυχώς τις σχέσεις μας με την Ρωσία δεν τις έχουμε φροντίσει, θα έλεγα ότι τις έχουμε βάλει στην κατάψυξη είναι το επιεικέστερο που μπορώ να πω.
Κουβαράς: Εντάξεις τις έχουμε βάλει στην κατάψυξη, αλλά θέλω να σας θυμίσω και εγώ ότι η Ρωσία ας πούμε στην περίπτωση της Κύπρου όταν στράφηκα στη Ρωσία για να σωθούν τότε από τη δίνη της οικονομικής τους κρίσης η Ρωσία τους έκλεισε την πόρτα. Υπάρχει μία αίσθηση σε πολλούς στην Ελλάδα, ότι εντάξει, καλός σύμμαχος είναι η Ρωσία αλλά όχι για τα πολύ δύσκολα και για να ακουμπάς μόνο πάνω της. Ένας συμπληρωματικός σύμμαχος μόνο.
Κεδίκογλου: δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συζητήθηκε σε εκείνες τις επαφές, πολλές απορίες έχουν μείνει σε πολλούς και οι Ρώσοι έχασαν πάρα πολλά από την περιπέτεια της Κύπρου δεν ξέρουμε τι ζήτησαν και με ποιους όρους και δεν αφορά την εξέλιξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Εγώ δεν είπα να στραφούμε στην Ρωσία για να πάρουμε τα δισεκατομμύρια που μας λείπουν, εγώ είπα ότι χάνουμε ευκαιρίες ανάπτυξης, χάνουμε επενδύσεις, χάνουμε εξαγωγές, χάνουμε περισσότερα από τους υπολοίπους Ευρωπαίους εταίρους μας . Όλες οι οικονομίες στην Ευρώπη χάνουνε από τις κυρώσεις της Ουκρανικής κρίσης όμως η ελληνική οικονομία χάνει δυσανάλογα πολλά.
Κουβαράς: Να έρθουμε λίγο στα δικά σας βγήκατε από την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό του Ιουνίου …
Κεδίκογλου: Κανένας δεν παντρεύεται την καρέκλα.
Κουβαράς: Όχι εντάξει δεν την παντρεύεται αλλά αισθανθήκατε καθόλου αδικημένος;
Κεδίκογλου: Σε κανέναν δεν αρέσει να φεύγει από ένα πόστο που όσο δύσκολο και αν ήταν, όσο ηλεκτρική καρέκλα και αν χαρακτηρίζεται σε κανέναν δεν αρέσει, αλλά από την άλλη μεριά είναι μέσα στην ζωή, είναι μέσα στην πολιτική. Είχα πληρώσει ένα μεγάλο κόστος και προσωπικό αν θέλετε γιατί μην ξεχνάτε γ πέρα από αυτά που μου έκαναν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και η οικογένειά μου στοχοποιήθηκε, έβαζαν βόμβες στο σπίτι του αδελφού μου.
Κουβαράς: Επομένως αισθανθήκατε και μία ανακούφιση φεύγοντας;
Κεδίκογλου: Σας λέω ότι ήταν ένας πολύ δύσκολος ρόλος που πιστεύω ανταποκρίθηκα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά ας μην ξεχνάμε είχα απουσιάσει δύο χρόνια από την ιδιαίτερη πατρίδα μου την εκλογική μου περιφέρεια την Εύβοια και έπρεπε…
Κουβαράς: άρα σας δίνεται χρόνος να ασχοληθείτε και εκεί
Κεδίκογλου: Μα η ουσία της πολιτικής γιατί μπήκαμε στην πολιτική για να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο. Τώρα έχω την δυνατότητα να ασχοληθώ περισσότερο με τα προβλήματα του τόπου μου να κάνουμε κάποια έργα παραπάνω.
Κουαβαράς: Έχετε ξεκινήσει ήδη προεκλογική καμπάνια εκεί όπως οι περισσότεροι στις περιφέρειες;
Κεδίκογλου: Δεν είναι θέμα προεκλογικής καμπάνιας , άμα το κάνεις σαν προεκλογική καμπάνια είσαι αποτυχημένος, πρέπει να ασχολείσαι με τα προβλήματα του τόπου σου και να είσαι παρών όσο περισσότερο γίνεται. Το τελευταίο διάστημα και από πλευράς λιμενικών έργων αλλά τις προάλλες πετύχαμε και κάτι που κυνηγούσα δύο χρόνια ένα μεγάλο έργο στην Εύβοια που είχε να γίνει μεγάλο έργο από την εποχή της Υψηλής Γέφυρας από το 1989 δηλ κοντά 30 χρόνια και μόλις προχθές πετύχαμε και ανακοινώθηκε επίσημα η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου της Χαλκίδας και η αρχή ουσιαστικά της κατασκευής ενός σύγχρονου οδικού άξονα στην Εύβοια, που είναι κάτι που χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Με ένα καλό οδικό δίκτυο η Εύβοια θα γίνει η Χαλκιδική της Αθήνας
Κουβαράς: επειδή λέμε με τι αισθήματα φύγατε από την κυβέρνηση δεν αισθάνεστε ότι πληρώσατε μεταξύ άλλων στην εικόνα σας και το κλείσιμο της ΕΡΤ με τον τρόπο με τον οποίο έγινε, με την ανακοίνωση την οποία αναγκαστήκατε να διαβάσετε εκείνο το βράδυ ; το λέω γιατί ξέρω ότι δεν την γράψατε αλλά είναι δυσάρεστο να διαβάζεις μία τόσο άγρια ανακοίνωση.
Κεδίκογλου : Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρώτο που μαθαίνει και πρέπει να ξέρει ήταν ότι δεν μιλάει ο ίδιος, μιλάει η κυβέρνηση. Ήταν μια κυβερνητική απόφαση ποιος άλλος θα την έλεγε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Κουβαράς.: Θεωρείτε τώρα εκ των υστέρων ότι δικαιώθηκε η κυβέρνηση για την απόφασή της με τον τρόπο που το έκανε;
Κεδικογλου: Πιστεύω ότι δεν υπήρχε άλλη λύση και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Αναδιάρθρωση εν λειτουργία της ΕΡΤ ήταν αδύνατη. Έχω αναφέρει πολλές φορές πολλά παραδείγματα θεωρώ όμως το πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα με το σκάνδαλο του Champions League, το οποίο κατήγγειλα υπενθυμίζω ότι η ΕΡΤ είχε πληρώσει 31,5 εκατομμύρια, όταν η επόμενη προσφορά ήταν μόλις 6 εκατομμύρια €. Το είχα καταγγείλει ως βουλευτής αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε. Όταν ανέλαβα την κυβερνητική ευθύνη η πρώτη μου εντολή ήταν, αυτή η σκανδαλώδης σύμβαση πρέπει να διακοπεί. Μου λένε είναι αδύνατον, γιατί είναι αδύνατον; γιατί πρέπει να το εισηγηθεί η νομική υπηρεσία η οποία έχει εισηγηθεί την υπογραφή της συμφωνίας και η οποία δεν μπορούσε να απομακρυνθεί γιατί είχε ισόβια σύμβαση. Πες τε μου πως αναδιαρθρώνεις εν λειτουργία;
Κουβαράς: Εγώ λέω το εξής. Είχαμε μία δημόσια τηλεόραση με τα καλά της και τα κακά της την ξέρουμε όλοι τη ζούσαμε. Είσαστε ικανοποιημένος από αυτό που έχουμε σήμερα ως δημόσια τηλεόραση γιατί κλείσατε μια ΕΡΤ για να φτιάξετε κάτι καλύτερο, αυτό που έχουμε σήμερα εσάς σας εκφράζει, σας δικαιώνει;
Κεδίκογλου: Πιστεύω ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει μια σύγχρονη ανταγωνιστική δημόσια ραδιοτηλεόραση που πρέπει να έχουμε από εκεί και πέρα δεν θέλω να κάνω επιμέρους κριτική ακριβώς γιατί δεν είμαι αρμόδιος και έχουν αναλάβει άλλοι της αρμοδιότητες.
Κουβαράς: κ Κεδίκογλου μία κριτική που ακούω πολύ συχνά είναι ότι η κυβέρνηση σήμερα πληρώνει τον ανασχηματισμό του Ιουνίου, δεν σας το λέω επειδή φύγατε εσείς και είναι μία εύκολη ερώτηση αλλά γιατί λέγεται ότι υπήρξε μία αποδοχή ότι δεν μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο η κυβέρνηση επειδή έχασε τις ευρωεκλογές από το ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε μία στροφή προς ας πούμε το λαϊκισμό και ένα διαζύγιο με τον μεταρρυθμιστικό οίστρο που την είχε πιάσει την κυβέρνηση. Συμφωνείτε με αυτή την κριτική; Το βλέπεται αυτό να συμβαίνει;
Κεδίκογλου: Υπήρξε μια επιβράδυνση και υπήρξαν και ορισμένες λαϊκίστικες κορώνες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Κουβαράς: Από υπουργούς;
Κεδίκογλο: Και από υπουργούς.
Κουβαράς: Μήπως θέλετε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος να γίνεται πιο ευχάριστος;
Κεδίκογλου : δεν θέλω να γίνω ευχάριστος σε εσάς και δυσάρεστος στους συναδέλφους μου. Όμως θα πρέπει να κοιταζόμαστε και λίγο στον καθρέφτη και να καταλαβαίνουμε ότι είναι λάθος μηνύματα σε λάθοςεποχές.
Κουβαράς.: ΣΥΡΙΖΙσατε δηλαδή λίγο
Κεδίκογλου: Το γιαλαντζί δεν τον συμπαθεί κανείς οπότε καλύτερα να είμαστε αυτό που πραγματικά πρεσβεύουμε. Εγώ δηλ. ναι, αυτό που θα ήθελα να διορθώσουμε το συντομότερο δυνατόν δεν είναι να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις, το αντίθετο, αλλά πρέπει να επισπεύσουμε μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε φορολογία. Εγώ θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο ειδικά για έναν νεοδημοκράτη που έχει ιδεολογία του τους χαμηλότερους φόρους, την πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων το να συζητάμε για αύξηση φόρων μου είναι αδιανόητο.
Κουβαράς: Ε ναι αλλά μόνο αυτό συζητάμε τα τελευταία χρόνια ξέρετε όλοι εσείς της ΝΔ οι πολιτικοί λέτε διαρκώς ότι φόροι δεν είναι στην ιδεολογία μας δεν φτιάχνουμε δεν κάνουμε αλλά εσείς επιβάλλεται φόρους όμως. Τι μας λέτε τώρα;
Κεδίκογλου: γιατί πρέπει να συντηρηθεί ένα κράτος το οποίο δυστυχώς με όσες περικοπές και αν έχουν γίνει ακόμα βλέπετε ότι με αυτούς τους μεγάλους φόρους ίσα -ίσα που βγαίνουμε ισοσκελισμένοι.
Κουβαράς.: Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε ότι τα βάζετε με τη με την ραχοκοκαλιά της παράταξης που σας στηρίζει. Επομένως αυτό δεν έχει μέλλον
Κεδίκογλου: Ακριβώς , η μόνη απάντηση σε αυτό μπορεί να είναι, σας λέω έχουμε ένα κράτος που πρέπει να συντηρηθεί, για την ακρίβεια θα θέλαμε να έχουμε και κάτι παραπάνω στην υγεία, στην παιδεία, όμως αυτό μόνο από μια ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να έρθει . «Θεός» μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη.
Κουβαράς: Δεν μου λέτε τώρα στην επικοινωνία που είναι ο τομέας σας γιατί ήσασταν κυβερνητικός εκπρόσωπος είσαστε και δημοσιογράφος θεωρείτε ότι υπάρχει έλλειμμα για την κυβέρνηση στην επικοινωνία αυτή τη στιγμή;
Κεδίκογλου: Δεν θέλω τώρα να κρίνω, εγώ ήμουν μιας διαφορετικής επικοινωνιακής σχολής, είμαι και διαφορετικός και σαν χαρακτήρας.. .
Κουβαράς: Ε κρίνατε, τι δεν θέλετε να κρίνετε, θα μου λέγατε ότι δεν υπάρχει έλλειμμα για να μου λέτε ότι είστε άλλης σχολής σημαίνει ότι βρίσκετε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Κεδίκογλου: Πρέπει ορισμένα μηνύματα να περνάνε σαφέστερα δεν έπρεπε να είναι το μήνυμα «είμαστε καλά», το μήνυμα έπρεπε να είναι «να τρέξουμε πιο γρήγορα».
Κουβαράς : Είσαστε πολύ σαφής σε αυτό. Δίνετε βάρος και ευθύνη και στην διάδοχό σας την κυβερνητικό εκπρόσωπο κα Βούλτεψη; Ή όχι ;
Κεδίκογλου: Όχι, πρώτα από όλα η Σοφία είναι φίλη, είναι συνάδελφος και είναι άκομψο να κρίνεις το διάδοχό σου
Κουβαράς: Εντάξει το αφήνουμε εκεί αυτό. Επειδή πάντα στην ΝΔ υπάρχει μια θεωρία από πολλούς ότι θα ήμασταν καλύτεροι ως κυβέρνηση μόνοι μας αν δεν κυβερνάγαμε με το ΠΑΣΟΚ , την πιστεύετε αυτή την θεωρία εσείς;
Κεδίκογλου: Θα ήμασταν σίγουρα πιο αποτελεσματικοί, πιο γρήγοροι στις αποφάσεις. Είναι δύσκολη σε μια χώρα που δεν υπάρχει κουλτούρα διακομματικής συναίνεσης μια δικομματική κυβέρνηση ήταν ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα.
Κουβαράς: Πάντως και στο παρελθόν που ήσασταν μόνοι σας δεν σας είδαμε πολύ αποφασιστικούς. Δηλ παίρνατε αποφάσεις οι οποίες έριξαν τη χώρα στο τέλος στα βράχια.
Κεδίκογλου: Μάλλον δεν επισπεύσαμε αποφάσεις…
Κουβαράς: Έστω, να το πούμε έτσι, δεν παίρνατε, λοιπόν, τις αποφάσεις για να μην πάμε στα βράχια τώρα τουλάχιστον που είστε μαζί με το ΠΑΣΟΚ παίρνετε κάποιες δύσκολες αποφάσεις μέσα σε δύσκολες συνθήκες
Κεδίκογλου: Εγώ πιστεύω ότι είναι κέρδος για την Ελλάδα συνολικότερα το ότι πετύχαμε σε μια δικομματική κυβέρνηση παλαιών αντιπάλων να υπάρχει τέτοια συνεννόηση και μοίρασμα ευθυνών, γιατί ήταν βαριά η ευθύνη αυτής της κυβέρνησης, πιστεύω ότι είναι κέρδος και για τις μελλοντικές γενιές. Μην ξεχνάτε ήταν ένα μεγάλο έλλειμμα στην Ελλάδα, ότι δεν είχαμε κουλτούρα διακομματικής συνεννόησης.
Κουβαράς : Υπάρχει άλλος πιθανός εταίρος για την κυβέρνηση; Δηλαδή μπορεί μέσα από τις εκλογές ,εάν τελικά γίνουν εκλογές , να δούμε μια Βουλή στην οποία η ΝΔ να έχει και άλλους εταίρους;
Κεδίκογλου: Μου έχετε πάει πολύ μπροστά.
Κουβαράς: Δεν έχω πάει πολύ μπροστά οι εκλογές είναι πιθανές ακόμα και αν βγάλουμε πρόεδρο μπορεί να πάμε και σε εκλογές μετά και για να γίνω συγκεκριμένος αν βγει το Ποτάμι στη Βουλή μπορεί να συγκυβερνήσετε και με το Ποτάμι;
Κεδίκογλου: Για μια συγκυβέρνηση πρέπει να υπάρχει μια προγραμματική μία σύγκλιση στα βασικά. Πιστεύω ότι με το Ποτάμι υπάρχουν βασικά στοιχεία στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε εξ όσων έχω δει τη στάση του στα καίρια ζητήματα της οικονομίας, της ευρωπαϊκής προοπτικής υπάρχει πεδίο συνεννόησης