Την ανάγκη να ξανακερδίσουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή « Οι Αταίριαστοι», υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι το μήνυμα αυτό μπορεί να δώσει μόνο μία ευρεία κυβέρνηση συνεργασίας με ισχυρότατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα πρέπει να έχει κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Όπως είπε θα πρέπει να σεβαστούν το ξεκάθαρο μήνυμα των πολιτών οι οποίοι απαιτούν από τον πολιτικό κόσμο να συνεργαστεί και να βρει τις βέλτιστες λύσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι όχι μονοκομματική κυβέρνηση αλλά ακόμα και μία κυβέρνηση δικομματική με μικρή πλειοψηφία δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί.
Ανέφερε, επίσης, ότι το ζητούμενο είναι να αναζητήσουν, πώς θα αναζωογονήσουν την οικονομία, πώς θα τονώσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και πώς θα επιδοτήσουν την εργασία και όχι την ανεργία. «Επείγει – είπε χαρακτηριστικά- να μπει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, επιταχύνοντας τις διαρθρωτικές αλλαγές των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο τελευταίο μνημόνιο για να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού μέρους και εμπλουτίζοντας την αναπτυξιακή παράμετρο του προγράμματος » .
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Σίμου Κεδίκογλου
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι θα πρέπει να ακούμε τους πολίτες και το μήνυμα των πολιτών είναι ξεκάθαρο. Θέλουνε να συνεργαστούμε. Απαιτούν από τον πολιτικό κόσμο να συνεργαστεί και να βρει τις βέλτιστες λύσεις, γιατί θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Όχι μονοκομματική κυβέρνηση ακόμα και μία κυβέρνηση δικομματική με μικρή πλειοψηφία κατά τη γνώμη μου δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί, θα είναι πολύ δύσκολο. Οι επόμενοι 6 μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι, αλλά θα είναι και καθοριστικοί.
Ακούσατε τι είπε σήμερα ο κ. Γιουνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο, μην ξαναπέσουμε στο λάκκο. Χρειάστηκε εφτά μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ για να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Ήταν ένα « φροντιστήριο» εφτά μηνών που στοίχισε 90 δισεκατομμύρια ευρώ. Ευτυχώς που δεν είχε και ΦΠΑ. Ποιός είχε εισηγηθεί, τελικά, το 23% , γιατί η ΚΟΜΙΣΙΟΝ έδωσε μία ξεκάθαρη απάντηση και από εσάς ακούμε άλλα από τον ένα και άλλα από τον άλλο.
ΚΟΥΤΡΑΣ: Για πού λέτε τώρα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για το 23 % στην ιδιωτική εκπαίδευση και δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά σχολεία είναι και τα φροντιστήρια αγγλικών που πέστε μου τα παιδιά των πλουσίων πηγαίνουν εκεί; είναι τα μουσικά σχολεία, είναι τα ωδεία
ΚΟΥΤΡΑΣ: Ούτε στα ιδιωτικά σχολεία πηγαίνουν μόνο παιδιά πλουσίων
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επίσης, είδατε την έρευνα που είχε η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», που έδειχνε ότι η συντριπτική πλειονότητα είναι από τη μεσαία τάξη και κάτω.
ΚΟΥΤΡΑΣ: Γιατί τα παιδιά των πλουσίων και 23% ΦΠΑ να έχει θα ξαναπάνε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακριβώς, για αυτό το λόγο γιατί και τα παιδιά των πλουσίων αν χρειαστεί πάνε σε Πανεπιστήμια στην Αμερική, σε Πανεπιστήμια στα Σκόπια ή στη Σλοβακία πηγαίνουνε παιδιά φτωχών οικογενειών , γιατί να μην έχουμε μη κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα; Πάντως, αυτό που επείγει είναι να ανατάξουμε την οικονομία, να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Γιατί αφήστε τα όλα τα άλλα στην άκρη, αν δεν αντιμετωπίσουμε το τέρας της ανεργίας, αν δεν δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, αν δεν προσελκύσουμε επενδύσεις, αν δεν δώσουμε τις προϋποθέσεις στον ιδιωτικό τομέα να ανθίσει και εκεί είναι η βασική μας διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ. ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται, ότι είναι νέος αλλά πρεσβεύει ό, τι πιο παλιό, τον κρατισμό. Εμείς πιστεύουμε στον ιδιωτικό τομέα και δεν είναι τυχαίο, ότι η πρόταση που έκανε για το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, έχουν δαιμονοποιήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία Είναι οι πιο αχρείαστες εκλογές.
ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία, έφερε μία πολύ κακή συμφωνία και αν είναι έτσι πώς θα συνεργαστείτε;
ΚΟΥΤΡΑΣ: Είναι σωστή η ερώτηση του Γιάννη. Εσείς λέτε ότι ο Τσίπρας κατέστρεψε τη χώρα σε εφτά μήνες, πώς ζητάτε να συνεργαστείτε με έναν άνθρωπο που κατέστρεψε τη χώρα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρώτα απ’ όλα γιατί έχει ευθύνες και δεν μπορεί να κάνει πάσα την ευθύνη
ΚΟΥΤΡΑΣ: Και έχει ευθύνη και θα κυβερνήσει;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι θα πρέπει να συγκυβερνήσει, τι είναι δηλαδή, «αυτοφωράκια» ψάχνουμε; Λοιπόν, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να φερθούμε όλοι υπεύθυνα. Είναι οι πιο αχρείαστες εκλογές που έχουν γίνει. Το πιο δύσκολο να εξηγήσεις στους πολίτες είναι, γιατί πάμε στις κάλπες. Δεν χρειαζόντουσαν και το λέω, γιατί για την όποια επόμενη κυβέρνηση υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν τάχιστα για να αποτρέψουμε οριστικά τον κίνδυνο της χρεοκοπίας , την απειλή του grexit. Η απειλή ακόμα υπάρχει. Πρέπει να συνεργαστούμε. Πρέπει να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις. Πρέπει να δρομολογήσουμε την ανάπτυξη όσο πιο γρήγορα γίνεται και κάτι επίσης πολύ σημαντικό. Η επόμενη κυβέρνηση κατά τη γνώμη μας, που πρέπει να έχει κορμό τη ΝΔ, πρέπει να κινηθεί σε ένα τρίπτυχο: επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών των μεταρρυθμίσεων, που προβλέπονται στο τελευταίο μνημόνιο και που οι περισσότερες από αυτές ήταν απαραίτητες και να δεχθώ και το δικό μας μερίδιο ευθύνης, ότι δεν τις τρέξαμε πιο γρήγορα, ναι το δέχομαι, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, και πρέπει να τρέξουν γρήγορα, γιατί με βάση την εμπειρία μας, όταν προχωράς μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές βρίσκεις πιο πρόσφορο έδαφος για να επαναδιαπραγματευθείς σημεία του δημοσιονομικού μέρους του μνημονίου και βέβαια να εμπλουτίσουμε την αναπτυξιακή παράμετρο του προγράμματος. Καθοριστικό για όλα αυτά είναι να κερδίσουμε την αξιοπιστία, τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, να την ξανακερδίσουμε. Σάς λέω κάτι και το λέει όλος ο κόσμος. Χρειάζεται ένα σοκ εμπιστοσύνης της Ελλάδας προς τον έξω κόσμο, μία ευρεία κυβέρνηση συνεργασίας με ισχυρότατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα δώσει αυτό το μήνυμα που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα μας.
ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Και με κορμό τη ΝΔ λέτε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα μόνο η ΝΔ λέει ότι συνεργάζεται με όλους, με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Μερικά νούμερα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Όταν ανέλαβε ο κ. Τσίπρας οι μετοχές που κατείχε το Δημόσιο στις τράπεζες άξιζαν 19 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, από τα 25 δισεκατομμύρια τα 19 τα είχαμε ανακτήσει. Αυτές οι μετοχές, που στην αρχή αξίζανε κάτω από 10 δισεκατομμύρια φτάσανε τον Ιανουάριο του 2015 να αξίζουνε 19 δισεκατομμύρια. Σήμερα αξίζουν 2 δισεκατομμύρια, 17 δισεκατομμύρια γίνανε «αέρας». Αυτό είναι επίτευγμα της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Για τις επαναπροσλήψεις, που τόσο επαίρονται, οι επαναπροσλήψεις των επίορκων ήταν προτεραιότητα της ελληνικής κοινωνίας;
ΚΟΥΤΡΑΣ: Στοχεύετε σε αυτό όμως. Δεν προσελήφθησαν μόνο οι επίορκοι.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι είναι θέμα προτεραιοτήτων. Είναι τι βάζεις ως προτεραιότητα , την αναζωογόνηση της οικονομίας…
ΚΟΥΤΡΑΣ: Προσελήφθησαν και οι συνάδελφοί μας στην ΕΡΤ κ Κεδίκογλου που έκλεισε η ΝΔ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το κλείσιμο της ΕΡΤ να δεχθώ, ότι θα μπορούσε να είχε γίνει με έναν καλύτερο τρόπο, αλλά μην ξεχνάτε, ότι από ένα κόστος 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο που είχε η ΕΡΤ, η ΝΕΡΙΤ είχε κόστος 100 εκατομμύρια είχαν εξοικονομηθεί 200 εκατομμύρια ευρώ και το ΕΚΑΣ καταργείται για μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ. Λοιπόν, πρέπει να ιεραρχήσουμε. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αναζητήσουμε, πώς θα αναζωογονήσουμε την οικονομία, πώς θα τονώσουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πώς θα επιδοτήσουμε την εργασία και όχι την ανεργία.
Και κάτι που δεν έχετε αναφέρει, που είναι μία βόμβα κάτω από τα πόδια μας, το μεταναστευτικό. Ακούω την αρμόδια Υπουργό να λέει «πλούτισαν τα νησιά»; Είναι δυνατόν; Έχει καταστραφεί η τουριστική υποδομή, η εικόνα τουριστικών νησιών. Η Κως δεν έχει άλλο εισόδημα πέρα από το τουριστικό και η αρμόδια Υπουργός έχει το θράσος να λέει τώρα πλούτισαν τα νησιά; Αυτή είναι η συνταγή ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη;