«Αυτό που χρειάζεται η χώρα πάνω απ’ όλα είναι ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης στο οποίο να συμφωνούνε όλες οι πολιτικές δυνάμεις» επεσήμανε ο Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», προτρέποντας τους πολίτες να συγκρίνουν και να κρίνουν, πού βρισκόταν η ελληνική οικονομία πέρυσι τέτοια εποχή και πού βρίσκεται σήμερα.
Ο Σίμος Κεδίκογλου ζήτησε από τα πολιτικά πρόσωπα να συνεννοηθούν για να βρουν τις βέλτιστες λύσεις, που θα οδηγήσουν στην κατάργηση της εξάρτησής μας από τα δάνεια, τα οποία συνοδεύουν τα μνημόνια και τόνισε ότι η ΝΔ επέδειξε σταθερότητα και συνέπεια, επιλέγοντας την αποτροπή της απόλυτης καταστροφής και την παραμονή της Ελλάδας στη φυσική της θέση, στην καρδιά της Ευρώπης, στον πυρήνα της Ευρωζώνης.
Άσκησε, επίσης, σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε να κάνει «φροντιστήριο» για να φτάσει εδώ που έφτασε σήμερα. Ένα πολύ ακριβό «φροντιστήριο» 90 δισεκατομμυρίων ευρώ και ευτυχώς που δεν υπήρχε 23% ΦΠΑ στα 90 δισεκατομμύρια. Τέτοια επιβάρυνση μιας χώρας μέσα σε εφτά μήνες είναι ρεκόρ Γκίνες».
Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα σήμερα πάνω απ’ όλα είναι να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και όλες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου θα μπορέσουν να γίνουν, όταν ανακτήσουμε την αξιοπιστία, αναφέροντας ότι το μεγαλύτερο μήνυμα αξιοπιστίας είναι μία ισχυρή κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Σίμου Κεδίκογλου:
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: κ. Κεδίκογλου εσείς για παράδειγμα δεν ψηφίσατε το πρώτο μνημόνιο, συμμετείχατε μαζί με το ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο για το οποίο κατηγορείτε, ότι το προκάλεσε και το έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα, ψηφίσατε το νομοσχέδιο μετά είπατε θα σταματήσουμε να ψηφίζουμε τους νόμους, είπε ο ΣΥΡΙΖΑ «έχασα τη δεδηλωμένη πάω για εκλογές», μετά τον κατηγορήσατε γιατί πήγε σε εκλογές, προσπάθησα να καταλάβω και εκεί μπερδεύτηκα με εσάς.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ίσα – ίσα κρατήσαμε μία σταθερή και συνεπή στάση. Εμείς θεωρήσαμε, ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στη φυσική της θέση στην καρδιά της Ευρώπης, στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Το κόστος είναι πολύ ψηλό. Μην ξεχνάμε, ότι σε εφτά μήνες η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου επιβάρυνε τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας κατά 90 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν ήταν 40 χρόνια θα ήταν 4,8 τρισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκείνοι λένε το αντίθετο από την πλευρά τους και εμείς κάνουμε υπολογισμό τι φόρους πληρώνουμε, έχουμε το κομπιουτεράκι για το τι πληρώνουμε
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Απλώς, τέτοια επιβάρυνση μίας χώρας μέσα σε εφτά μήνες είναι ρεκόρ Γκίνες. Τι κάναμε εμείς; Είπαμε, ότι εδώ έχεις μία επιλογή ανάμεσα στο να στηρίξεις μία κακή συμφωνία ή να αφήσεις να έρθει η απόλυτη καταστροφή. Σε πρώτη φάση έπρεπε να αποτρέψουμε την απόλυτη καταστροφή. Κρατήσαμε συνεπή στάση, γι’ αυτό ψηφίσαμε. Δεν είπαμε δεν ψηφίζουμε νόμους. Είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν να είναι a la carte. Δηλαδή, να έχεις μία πλειοψηφία με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης για να περνάς τους ευρωπαϊκούς νόμους και μετά μία άλλη πλειοψηφία για να περνάς τους καθεστωτικούς νόμους. Γιατί υπήρξανε και νόμοι, όπως ο νόμος Κατρούγκαλου, που είχαν μία σαφέστατη καθεστωτική νοοτροπία. Αυτά που λέει ο αγαπητός κ Μπαλάφας για τη Δημόσια Διοίκηση, εγώ βλέπω, ότι παραδόθηκαν τα πειθαρχικά συμβούλια στους συνδικαλιστές. Και στο θέμα των εκλογών εμείς είπαμε, ότι δεν πρέπει να γίνουν τώρα εκλογές και αυτό κ. Παπαδάκη πιστεύει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Το πιο δύσκολο να εξηγήσεις στον κόσμο είναι γιατί γίνονται αυτές οι εκλογές. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί άμεση προτεραιότητα της όποιας επόμενης κυβέρνησης είναι να αποτρέψει οριστικά τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και του grexit , η οποία απειλή ακόμα επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια μας. Οπότε για αυτά που πρέπει να κάνει απολύτως μέσα στους πρώτους τρεις-τέσσερις μήνες η επόμενη κυβέρνηση υπήρχε ήδη μία πλειοψηφία 220 και πλέον βουλευτών στο Κοινοβούλιο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ, όμως, θέλω να σάς ρωτήσω για να δείτε το μπέρδεμα το δικό μου, δεν ξέρω αν είναι και των τηλεθεατών, αλλά εγώ έχω το προνόμιο να ρωτάω. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να λέμε στον ελληνικό λαό, ότι ξέρεις κάτι, απειλείται η οικονομία της χώρας, απειλείται η έξοδός της από την Ε.Ε και αυτό το ακούμε όλα αυτά τα χρόνια από τότε που μπήκαμε στο πρώτο μνημόνιο, λες και δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, αλλά το καλοκαίρι το νιώσαμε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεχτήκαμε ως δεδομένο, ότι η σωτηρία της χώρας είναι τα μνημόνια. Το άλλο ήταν καλό, άλλο καλύτερο, άλλο λιγότερο καλό. Φτάσαμε να πούμε να τα καταργήσουμε, να καταργήσουμε την αντίθεσή μας στα μνημόνια λες και τα μνημόνια ήταν κάτι καλό.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό που πρέπει να καταργήσουμε είναι την εξάρτησή μας από τα δάνεια. Τα μνημόνια συνοδεύουν δάνεια.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα το πρώτο μνημόνιο μάς έφερε τα δάνεια, το δεύτερο μεγαλύτερα, το τρίτο μεγαλύτερα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το πρώτο δάνειο έφερε το πρώτο μνημόνιο, έτσι;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το πρώτο μνημόνιο ναι , σε συνάρτηση είναι αυτά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι η ανάγκη του δανεισμού αυτή την οποία πρέπει να καταπολεμήσουμε όλοι μαζί, αν θέλουμε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι άλλαξε στη ζωή των Ελλήνων, όμως, πέστε μου έναν τομέα που στη ζωή των Ελλήνων τα πέντε χρόνια βελτιώθηκε. Στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλεια, στη φορολογία, στη δικαιοσύνη, στην ίση κατανομή των βαρών; Οι φτωχοί πληρώνανε, οι φτωχοί πληρώνουν, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, η ανεργία είναι στα ίδια επίπεδα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι δεν είναι στα ίδια επίπεδα. Για πρώτη φορά είχαμε Ιούλιο μήνα αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα αν είναι δέκα-πέντε χιλιάδες παραπάνω, 1,5 εκατομμύριο ανέργους έχουμε χονδρικά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: κ. Παπαδάκη, συγνώμη, σάς ζητώ να συγκρίνετε πού βρισκόταν η ελληνική οικονομία πέρυσι τέτοια εποχή και πού βρίσκεται τώρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ταμείο των τελευταίων πέντε ετών κ. Κεδίκογλου είναι αρνητικό για τον κόσμο.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θυμηθείτε από πού ξεκίνησε το ταμείο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι να σάς πω, ότι από το 2009 έως σήμερα ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε. Τέσσερις στους δέκα κατοίκους στην Ελλάδα διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο από το όριο της φτώχειας του 2009.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Άρα τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να παράξουμε εισόδημα, άρα ποιά πρέπει να είναι η προτεραιότητα; Πώς θα φέρουμε ανάπτυξη, πώς…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πέστε μου έναν αναπτυξιακό νόμο που να έγινε, που έδωσε τη δυνατότητα και την προοπτική στους Έλληνες να πιστέψουν, δεν λέω για σας μόνο, μιλάω συνολικά στα πέντε χρόνια, γιατί δεν έχετε μόνο εσείς την ευθύνη.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να σάς πω, η νομοθεσία η δική μας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις επέτρεψε τη δημιουργία και θα μπορούσε να είχε συνεχιστεί και να έχουμε σε αυτό το πρώτο εξάμηνο του 2015 ακόμα περισσότερα αποτελέσματα γιατί εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση, όπως πρέπει να δώσουμε έμφαση στον πρωτογενή τομέα , όπως επίσης πρέπει να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είχαν γίνει βήματα
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κλείσανε
ΚΕΔΙΚΓΟΛΟΥ: Τώρα κλείνουνε
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει να τις βοηθήσουμε να ανοίξουνε. Οι ερημωμένες περιοχές της Αθήνας τα καταστήματα που κλείσανε είναι εικόνα των τελευταίων πέντε ετών. Χωρίς να καταλογίζω ευθύνες στα κόμματα καταλογίζουμε ευθύνες στις πολιτικές εκείνες που δεν στόχευσαν στην προστασία αυτών των ανθρώπων.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μπορούμε να δούμε λίγο την πραγματικότητα; Είχαμε ένα οικονομικό μοντέλο ολοένα και μεγαλύτερου δανεισμού που έφθασε στο φυσικό του τέλος. Αυτό συνέβη. Από εκεί και πέρα πρέπει αντί να κάτσουμε από την αρχή όλες οι πολιτικές δυνάμεις και να δούμε ποιο μοντέλο μπορεί να φέρει την Ελλάδα πιο γρήγορα σε ένα καλύτερο μέλλον…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτή είναι μία άλλη κουβέντα, είναι άλλη συζήτηση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτή θα έπρεπε να είναι η συζήτηση όμως
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε στο τελευταίο κομμάτι της κουβέντας, δεν σάς θέλει για συνεργασία, επιμένει ο κ. Μεϊμαράκης και κάνει επίθεση φιλίας και αγάπης για συνεργασία εννοώ προς το ΣΥΡΙΖΑ, λέει ακόμα και πρώτο κόμμα να είμαστε θα πάμε να τους πούμε ελάτε να συνεργαστούμε»
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και λέει και κάτι άλλο. Λέει, ότι προκειμένου για το καλό της πατρίδας δέχομαι να μην αναλάβω την πρωθυπουργία και ας είμαι και πρώτο κόμμα και ας είμαι και με διαφορά.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή δέχεται αν είναι πρώτη η ΝΔ να πει Τσίπρα, έλα εσύ πρωθυπουργός;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι «Τσίπρα έλα εσύ», βάζουμε τρίτο πληθυντικό και το φέρνω σε αντιδιαστολή, γιατί παλιότερα κατηγορούσαν τον Αντώνη Σαμαρά, ότι κάνει τα πάντα για την πρωθυπουργική καρέκλα, τώρα, τους ακούω να λένε ότι ο Μεϊμαράκης δεν θέλει την πρωθυπουργική καρέκλα, συγνώμη, αλλά βάζουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα το καλό της πατρίδας. Αυτό είναι που ζητούν οι Έλληνες πολίτες. Θα ήθελα, αν μου επιτρέπεται, πρώτα να απαντήσω σε αυτό που είπε ο κύριος που είχατε, από την Αθήνα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων. Αρκετά με τη λάσπη. Να ξεκαθαρίσουμε, γιατί ειπώθηκε και την ημέρα που ανακοίνωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή τη διαβίβαση της δικογραφίας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τής είπε «πες και την εισήγηση του Εισαγγελέα», γιατί η εισήγηση του Εισαγγελέα ήταν απαλλακτική και όποιος ενδιαφέρεται η εισήγηση υπάρχει στη Βουλή. Είχαν 50 βουλευτές τη δυνατότητα να διαβάσουν τη δικογραφία και δεν ειπώθηκε τίποτα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν έχει υπογράψει τίποτα σε σχέση με τα περιβόητα υποβρύχια.
Δεύτερον, σχετικά με το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να προσγειωθούν. Μου θυμίζει παράλληλο σύμπαν και σε λίγο θα ακούσουμε τον Αλέξη Τσίπρα να σκίζει το δικό του το μνημόνιο. Έχουμε διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πρώτα απ’ όλα θεωρούμε ότι το παλιό είναι νεοκρατισμός, πιστεύουμε στον ιδιωτικό τομέα εάν είναι να υπάρξει μία ελπίδα για την Ελλάδα είναι με την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και η περίπτωση των φροντιστηρίων είναι χαρακτηριστική της αντίθεσης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ιδιωτικό τομέα και ήταν ένας τραγέλαφος, γιατί θυμάστε, ότι στην αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι μας το επέβαλαν οι δανειστές, μετά έβγαλε η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ανακοίνωση ότι: «εμείς δεν είπαμε τίποτα τέτοιο ήταν πρόταση της κυβέρνησης Τσίπρα –Καμμένου» και μετά το πήρανε πίσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε να κάνει «φροντιστήριο» για να φτάσει εδώ που έφτασε σήμερα. Ένα πολύ ακριβό «φροντιστήριο» 90 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ευτυχώς που δεν υπήρχε 23% ΦΠΑ στα 90 δισεκατομμύρια. Αυτό που χρειάζεται η χώρα σήμερα πάνω απ’ όλα είναι να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Όλες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου θα μπορέσουν να γίνουν, όταν ανακτήσουμε την αξιοπιστία και το μεγαλύτερο μήνυμα αξιοπιστίας είναι μία ισχυρή κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πως θα κουλαντρίσετε αυτόν τον κόσμο που είναι θυμωμένος με όλους, γιατί εξακολουθεί και δεν έχει δουλειά, θυμωμένος γιατί μειώνεται η σύνταξή του, θυμωμένος γιατί αυξάνεται η φορολογία του, με αυτόν τον κόσμο θα κάνετε, γιατί εγώ πιστεύω και με αυτόν τον κόσμο πρέπει να ασχοληθείτε και εκεί είναι η χαμένη αξιοπιστία.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Με αυτόν τον κόσμο πρέπει πρώτα απ’ όλα να ασχοληθούμε και πρέπει να τους εξηγήσουμε και αυτό εξηγούμε, ότι τις λύσεις, δηλαδή, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση της φορολογίας την αποκατάσταση σταδιακά των χαμηλότερων συντάξεων μπορεί να την πετύχεις μόνο ακολουθώντας το τρίπτυχο που προτείνουμε. Και τι προτείνουμε εμείς; Το μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου έχει διαρθρωτικές αλλαγές-μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν τάχιστα. Από την εμπειρία μας 2,5 ετών διαπραγμάτευσης, που εκ των αποτελεσμάτων ήταν καλύτερη από τη διαπραγμάτευση των τελευταίων εφτά μηνών, η εμπειρία μας λέει, ότι όταν τρέχεις γρήγορα τις διαρθρωτικές αλλαγές έχεις πιο πρόσφορο έδαφος για να κάνεις αλλαγές στο δημοσιονομικό και παράλληλα πρέπει να εμπλουτίσουμε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ : Ποιες είναι αυτές;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το άνοιγμα επαγγελμάτων, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, όλα αυτά δημιουργούνε θέσεις εργασίας, η επιτάχυνση και η διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό που χρειάζεται πάνω απ’ όλα είναι ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, στο οποίο να συμφωνήσουμε όλοι. Είχε πολύ δίκιο ο κύριος, που είπε ότι πρέπει να έχουμε ένα δεκαετές τουλάχιστον σταθερό φορολογικό σύστημα. Πρέπει να συνεννοηθούμε. Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή μεταξύ μας να υψώνουμε τείχη. Ο λαός, οι πολίτες απαιτούν από τον πολιτικό κόσμο να συνεννοηθεί να βρει τις βέλτιστες λύσεις. Αυτό πρέπει να κάνουμε και όχι κοκορομαχίες. Εμείς απευθύνουμε ένα μήνυμα κοινής λογικής. Να συγκρίνουν και να κρίνουν.