ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ. Να ρωτήσουμε: Θεωρείτε ότι εξαντλήσατε τα όρια για να φτάσετε τώρα σε μια τέτοια απόφαση και να έχουμε τα ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του ΜΕΤΡΟ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πιστεύω ότι τα εξαντλήσαμε, με κάθε δυνατό τρόπο. Δυστυχώς, πρυτάνευσε η αδιαλλαξία μεταξύ της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων. Δεν θέλω εδώ να συζητήσουμε ότι είχαμε δικαστικές αποφάσεις, ότι είχαν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις. Πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος. Επίσης να σημειώσω ότι εκείνες οι κραυγές στο αμαξοστάσιο, που έλεγαν «θα το κάνουμε Κούγκι» κλπ.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μάλιστα. Παρόλα αυτά χθες, μέχρι κάποια ώρα είχαμε την εντύπωση ότι ζητούσαν διάλογο. Δηλαδή, έλεγαν και δεν συζητούσαν τόσο για το ενιαίο μισθολόγιο…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συγνώμη, αλλά στο χαρτί που ζητούσαν διάλογο, θεωρούσαν ως προϋπόθεση τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων και το μισθολογικό. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ο κύριος Παναγόπουλος, από τη ΓΣΕΕ, είπε πριν εδώ ότι θα έπρεπε να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος, με θέμα «συλλογικές συμβάσεις» και ότι θα έπρεπε να κάνετε μια επανεκκίνηση, λίγο –πολύ, σε αυτό το θέμα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να σας πω κάτι; Διάλογος δεν μπορεί να γίνεται, αδιαφορώντας για δικαστικές αποφάσεις και ταλαιπωρώντας το σύνολο του επιβατικού κοινού. Επίσης, στο πλαίσιο του νόμου που έχει ψηφιστεί και στο πλαίσιο των διατάξεων αυτών, υπάρχουν ζητήματα που μπορούν και θέλουμε και πρέπει να ρυθμιστούν. Γιατί, στην περίπτωση του ΟΑΣΑ, όπως και στην περίπτωση της ΕΑΒ, έχεις ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, ορισμένες ομάδες, οι οποίες με το ενιαίο μισθολόγιο δεν έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση. Τι εννοώ; Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι Δ.Ε. , δηλαδή με απολυτήριο Λυκείου ή και Υ.Ε., αλλά έχουν λάβει τέτοια εξειδίκευση όπως στην περίπτωση της ΕΑΒ είναι κάποιος που έχει κάνει τρία σεμινάρια στους κινητήρες της Λόκχιντ Μάρτιν και είναι πιο απαραίτητος και από έναν πτυχιούχο του Πολυτεχνείου. Αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν και στον ΟΑΣΑ, εξ όσων γνωρίζω. Λοιπόν, για αυτούς, στο πλαίσιο του νόμου, χωρίς να αλλάξουμε τίποτα, προβλέπεται να υπάρξει μια ειδικότερη ρύθμιση και μπορούμε να συζητήσουμε για αυτό.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Άρα, λοιπόν, αφήνετε εδώ ένα παράθυρο για κάποιες ειδικές κατηγορίες. Έτσι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω κύριε Κουβαρά, μιλάω για συγκεκριμένα παραδείγματα. Τα γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι. Γνωρίζω πολύ καλά και την περίπτωση της ΕΑΒ. Εκεί μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα. Έχεις να κάνεις με υψηλά εξειδικευμένα άτομα, ασχέτως αν από πλευράς γενικής παιδείας έφτασαν μέχρι το απολυτήριο Λυκείου.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Άρα, κύριε Κεδίκογλου, γιατί αυτά δεν μπορούσατε να τα συζητήσετε χθες και φτάσατε σε αυτά …;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πώς να τα συζητήσεις, όταν σου λένε, όχι, τέρμα, όλα ή τίποτα και σου παραλύουμε την Αθήνα και γράφουμε τις δικαστικές αποφάσεις στα παλαιότερα των υποδημάτων μας.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πότε θεωρείτε ότι θα μπορεί να λειτουργήσει το ΜΕΤΡΟ; Διότι, εντάξει έχει γίνει η επιχείρηση, αλλά ακόμη υπάρχει μπλακ άουτ συγκοινωνιακό στην Αθήνα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το συντομότερο δυνατό.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, ποιο είναι το συντομότερο δυνατό; Μας δίνετε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα γιατί…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν γνωρίζω, πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται για να λειτουργήσει. Νομίζω ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον 400-500 ή κάτι τέτοιο. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει ρυθμιστεί το ζήτημα.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Σας απασχολεί όμως το γεγονός ότι η απεργία έχει τεθεί πλέον κάτω από άλλη «ομπρέλα» και ότι μπαίνει ακόμη και κάτω από τη μεγαλύτερη «ομπρέλα» της ΓΣΕΕ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Με απασχολεί το γεγονός ότι και σήμερα οι συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται. Με απασχολεί το γεγονός ότι και σήμερα χάνονται εργατοώρες. Με απασχολεί το γεγονός ότι και σήμερα πλήττεται η οικονομία μας. Με απασχολεί το γεγονός ότι ορισμένοι επιμένουν να βάζουν το ατομικό πάνω από το συνολικό. Είμαστε μια κοινωνία, μια οικονομία, σε μια πολύ δύσκολη καμπή. Όλοι έχουν θυσιάσει. Δεν μπορεί κάποιος να απαιτεί την εξαίρεσή του.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πάνω σε αυτό που λέτε για την ταλαιπωρία του κόσμου, χθες είδαμε και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού του κυρίου Σαμαρά, που είπε ότι τα ΜΜΜ δεν ανήκουν στις συντεχνίες, ανήκουν στο λαό. Είδαμε και τα πλάνα από τους δρόμους, που πραγματικά υπήρχε μεγάλη ταλαιπωρία. Αυτό σας ώθησε να φτάσετε τα πράγματα, εκεί που έφτασαν; Δηλαδή, θεωρήσατε ότι η κυβέρνηση έχει μαζί της και την κοινή γνώμη;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μας ώθησε η πίεση του κόσμου, μας ώθησαν οι διαμαρτυρίες. Τα έχετε και στα ρεπορτάζ σας, αν δεν κάνω λάθος, αλλά και προσωπικώς έγινα δέκτης εντονότατων διαμαρτυριών.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Η κυβέρνηση είναι ενιαία, έχει ενιαίο μέτωπο, γιατί βλέπουμε τη ΔΗΜΑΡ να εκφράζει την αντίθεσή της σε αυτήν την επίταξη και το ρωτάω αυτό, γιατί έχουμε την αίσθηση ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι και μια πρώτη πράξη αυτού που πρόκειται να δούμε, ενδεχομένως και αύριο. Δηλαδή, μπορεί να υπάρξουν και άλλες συγκρούσεις, με άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Επομένως, εδώ η κυβέρνηση θα είναι ενιαία ή είναι μοιρασμένοι οι ρόλοι και ενδεχομένως υπάρχει και πρόβλημα στη συνοχή της;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η κυβέρνηση είναι ενιαία, από την άποψη ότι αυτή η πολιτική είναι η μόνη που μπορεί να ακολουθηθεί, είναι η μόνη που εξισορροπεί τα δημοσιονομικά μας, είναι η μόνη που μας επιτρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, είναι η μόνη που θα φέρει ανάπτυξη. Δεν υπάρχει άλλη πρόταση…
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Ναι, αλλά η ΔΗΜΑΡ είναι κυβερνητικός εταίρος.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις. Σε κάθε συνασπισμό, είναι φυσικό να συμβαίνουν αυτά.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Δεν θεωρείτε ότι υπάρχει δηλαδή πρόβλημα κυβερνητικής συνοχής;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κλείνοντας, να ρωτήσω, χθες ο Πρωθυπουργός είπε ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν. Προφανώς, είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να τηρήσει μια σκληρή στάση και να προχωρήσει και βεβαίως χρειάζεται η κυβερνητική συνοχή, όπως λέει και ο Γιώργος. Υπάρχει όμως και περίπτωση, κάποια στιγμή να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες, ώστε όλες αυτές οι πράξεις που θα ακολουθήσουν, να αναχαιτιστούν;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική και είναι απόφασή μας, είναι το μόνο σχέδιο εξόδου από την κρίση και είναι απόφασή μας σταθερή, αταλάντευτη, να εφαρμόσουμε το σχέδιο.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Υπάρχει όμως από την άλλη μεριά και μια οργανωμένη συνδικαλιστική αντίδραση. Εδώ είναι ΠΝΟ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ που ετοιμάζει πάλι στάσεις για απολύσεις και διαθεσιμότητα. Πώς θα εφαρμόσετε τα συμφωνηθέντα, με τόσο έντονες συνδικαλιστικές αντιδράσεις;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εφαρμόζοντας το νόμο κύριε Κουβαρά.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Σας ευχαριστούμε.
________