ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα. Καλημέρα και στους τηλεθεατές μας.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να ξεκινήσουμε από τη χθεσινοβραδινή διάψευση. Όταν είδα εγώ στο MEGA την Σπυράκη να βγαίνει και να λέει ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, λέω είναι σίγουρο – κάνει και καλό ρεπορτάζ αυτή κυβερνητικό, εδώ είμαστε, τώρα η Μαρία είναι γάτα. Έλεγε ονόματα και ξαφνικά βγαίνετε εσείς και λέτε: Όχι, δεν γίνεται ανασχηματισμός.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, ξέρω πολύ καλά ότι όταν ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος βγαίνει και μιλάει για ανασχηματισμό, είναι γνωστά τα όσα λέγονται, αλλά έπρεπε να μπει τέλος σε αυτή την ιστορία, γιατί στο ρεπορτάζ λίγο-πολύ έφευγε όλη η κυβέρνηση, να σας θυμίσω. Λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μεταξύ των οποίων κι εσείς. Σας έχουν και εσάς στο κάδρο…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν ήμουν.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ήσασταν εσείς στο κάδρο, χθες;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε κάποια blogs σας έχουν ότι είσαστε…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, το πρωτεύον είναι να κάνουμε τη δουλειά μας. Πρέπει επειγόντως να φέρουμε αποτελέσματα. Πρέπει το συντομότερο δυνατό οι πολίτες να δουν χειροπιαστά τι τόπο έπιασαν οι θυσίες, οι μεγάλες θυσίες που έχουν κάνει και το συντομότερο δυνατό να φανεί ότι έχουμε μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Αυτό είναι το μείζον. Το ποιος θα μείνει, ποιος θα φύγει, ελάχιστη σημασία έχει.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως, έχει να κάνει και με την ρήση του λόγου του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε τώρα είναι ώρα να πλαισιώσουμε και με πολιτικά πρόσωπα την κυβέρνηση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, αλλά αν δεν κάνω λάθος, το ρεπορτάζ από το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια έλεγε άλλα. Ότι μείζον γι’ αυτούς είναι η αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας. Μπορεί να υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επανεξεταστούν.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αυτό το έλεγε…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δημιουργήθηκε η εντύπωση και γι’ αυτό έκανα τη δήλωση να σταματήσουν οι εντυπώσεις και να γυρίσουμε στη δουλειά.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα εσείς κατηγορηματικά μας λέτε και είσαστε βέβαιος ότι ανασχηματισμό τουλάχιστον μέσα στον επόμενο μήνα δεν θα έχουμε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν τίθεται θέμα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι η Τρόικα εδώ, βλέπει κορυφαίους υπουργούς, αύριο θα δει και τον πρωθυπουργό της χώρας. Κύριε υπουργέ, υπάρχουν μεγάλα, ανοιχτά ζητήματα. Θα καταφέρετε να πείσετε την τρόικα ότι η πολιτική που μας έχουν επιβάλει, για παράδειγμα, στον χώρο της εστίασης με το 23%, στην εξίσωση του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης, έχουν φέρει τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα κι ότι υπάρχουν μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν ότι αν μειωθεί ο φόρος στην εστίαση και μειωθεί και ο φόρος στο πετρέλαιο θα έχουμε περισσότερα έσοδα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακριβώς αυτό το έχουμε ξαναπεί, νομίζω κ. Παπαδάκη. Είμαστε σε μια διαρκή διαβούλευση με την τρόικα, με τους πιστωτές μας και όσο αποδεικνύουμε την αξιοπιστία μας, τόσο μπορούμε να θέτουμε και ζητήματα τα οποία βλέπουμε ότι δεν δουλεύουν σωστά. Το ΦΠΑ στην εστίαση το έχουμε αναφέρει ξανά…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και προεκλογική σας δέσμευση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Από το περασμένο φθινόπωρο θέτουμε το ζήτημα. Εκείνη την περίοδο δεν το συζητούσαν, τώρα συν τω χρόνω, το συζητούν. Βλέπουν τα στοιχεία μας με άλλο μάτι και πιστεύουμε βάσιμα ότι θα τα καταφέρουμε να το πετύχουμε, γιατί αν μη τι άλλο, πρέπει να είμαστε και ανταγωνιστικοί και οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κεδίκογλου, είπατε κάτι πολύ σωστό. Βλέπουνε τα στοιχεία μας. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι έχουμε πολύ μεγάλη πτώση και στο ΦΠΑ και στο πετρέλαιο. Τώρα λοιπόν διαπιστώνουν ότι έχουν κάνει γκάφα, οι συγκεκριμένοι, πάλι όμως εμείς θα την πληρώσουμε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι μόνο οι συγκεκριμένοι, γιατί εμείς εδώ θα ασκήσουμε και την κριτική μας. Μέχρι προχθές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έλεγε προς τα έξω ότι είναι λάθος αυτή η πολιτική. Μάλιστα, έβγαζε και ανακοινώσεις ότι έχουμε αύξηση εσόδων, ενώ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έβαζε μέσα και στοιχεία του 2012 και έβαζε στοιχεία…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν «αλχημεία».
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλχημείες.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να διευκρινίσουμε ότι σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, σε ό,τι αφορά το να φθάσουμε στο σημείο να μην χρειαζόμαστε κάθε μέρα καινούργια δανεικά, σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Από εκεί και πέρα, είναι η αναπτυξιακή παράμετρος. Σας είπα και προηγουμένως, ότι αν δεν καταφέρουμε να δείξουμε την ελπίδα, να δούμε ότι είναι μπροστά μας ένα καλύτερο αύριο, να αρχίσουν να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και αυτό δεν γίνεται, παρά μόνο, με έναν τρόπο: Να έρθουν επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ο μεγάλος εχθρός είναι η ανεργία, κύριε Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σύμφωνοι. Κανένας δεν διαφωνεί.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η ανεργία που τροφοδοτεί τα άκρα, που τροφοδοτεί την ένταση, που αποσαθρώνει την κοινωνία, που διαλύει τον κοινωνικό ιστό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, ξέρετε κάτι; Εδώ θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να έχουμε επενδύσεις. Επενδύσεις όχι για τις επενδύσεις και ανάπτυξη όχι για την ανάπτυξη. Ανάπτυξη για τη χώρα και για τους Έλληνες και όχι μόνο για τους επενδυτές. Δηλαδή, η συζήτηση η οποία έγινε και διαψεύσθηκε, για τους χαμηλούς μισθούς τους οποίους ζήτησαν εκπρόσωποι έντεκα πολυεθνικών εταιριών, στην πράξη συμβαίνει κύριε υπουργέ. Αν πάμε μαζί σε κάποιες εταιρίες, θα δείτε ότι αυτοί οι μισθοί δίνονται. Και μάλιστα, με στοιχεία του ΣΕΠΕ, ένας στους δέκα παίρνει κανονικά το μισθό του από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ένας στους τέσσερις από τρεις έως 15 μήνες πληρώνεται.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Παπαδάκη, πριν από λίγες ημέρες ήμουν στη Μόσχα. Ένα από τα θέματα που συζήτησα ήταν η προσέλκυση επενδύσεων, μάλιστα παρουσιάσαμε μαζί με στελέχη από το υπουργείο Ανάπτυξης…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλή κίνηση. Μακάρι να έρθουν και να επενδύσουν σωστά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, παρουσιάσαμε τα πρώτα στοιχεία του νέου επενδυτικού νόμου και βρήκαν πάρα πολύ ενδιαφέρουσες τις διαδικασίες fast track. Ο μεγάλος φόβος, αυτό που διαπίστωσαν, δεν ήταν ούτε το εργασιακό κόστος, ούτε κάποια άλλη παράμετρος, ήταν η γραφειοκρατία και το ενδεχόμενο αστάθειας. Λοιπόν, γι` αυτό θα πρέπει να σκεφτόμαστε πάρα πολύ σοβαρά τη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Σας λέω ότι υπάρχουν τομείς, δεν είναι μόνο οι κλασσικοί, ο τουρισμός, η ενέργεια ή ο αγροτικός τομέας, ακόμα και στο επίπεδο της φαρμακοβιομηχανίας- κάτι που δεν είχαμε σκεφθεί μέχρι τώρα- ήταν στις συζητήσεις που κάναμε. Είδαμε ότι η ελληνική τεχνογνωσία μπορεί να συνεργαστεί σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες ρωσικές επιχειρήσεις, μπορεί και να μπει στη ρωσική αγορά, αλλά και να γίνουν εδώ συμπαραγωγές. Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν μια χώρα που θα θέλει ο άλλος, να νιώθει μια σιγουριά για να έλθει να επενδύσει.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέχρι στιγμής, όμως, αυτό δεν φαίνεται και στους Έλληνες επενδυτές. Για παράδειγμα, αυτό που είχατε πει, δεν έχει συμβεί. Τα χρήματα στην πραγματική οικονομία δεν έχουν πέσει. Οι τράπεζες δεν τα έχουν «ρίξει». Αντιθέτως, βλέπουμε να αυξάνουν το επιτόκιο δανεισμού και να μειώνουν το επιτόκιο κατάθεσης, με αποτέλεσμα…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Από συζητήσεις που έχω κάνει, κύριε Παπαδάκη, με τραπεζίτες, μου έχουν εξηγήσει ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης είναι αρκετά σύνθετη και υπολογίζουν να την έχουν ολοκληρώσει τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου. Ορισμένοι μου λένε, έως και τον Ιούνιο. Συνεπώς, το τραπεζικό σύστημα που είναι το μείζον σε αυτές τις διαδικασίες, ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία του. Θα δεχθώ, όμως, ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε, όπως για παράδειγμα η πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες, προς τις επιχειρήσεις, πρέπει να επιταχυνθεί.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες πρέπει να επιταχυνθεί και ξέρετε γιατί;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εδώ έχουμε ένα παράδοξο: Υπάρχουν τα χρήματα, είναι όχι μόνο δεδομένη η πολιτική βούληση, αλλά είναι ρητή η πολιτική εντολή, να δοθούν τα χρήματα. Όμως οι διαδικασίες σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν τεράστιες καθυστερήσεις.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακούστε να σας πω ένα παράδειγμα: Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στις ασθενέστερες ομάδες ξεκινάει το πρόγραμμα και ενώ υπάρχουν 80 εκατομμύρια ευρώ για να δοθούν, οι αιτήσεις έχουν εγκριθεί από αρχές Ιανουαρίου και οι δικαιούχοι δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους. Ξέρετε γιατί; Με το πρόσχημα ότι ο βενζινάς δεν έδινε το τιμολόγιο, ότι ο διαχειριστής δεν έκανε ένα έγγραφο. Αυτό τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει, γιατί δεν επέλεξε αυτός τη διαδικασία. Αυτός θέλει να πάρει τα χρήματά του και όταν το Γενάρη του είπε εγκρίνεται, πήγε και πλήρωσε το πετρέλαιο και περιμένει να πάρει πίσω ο δυστυχής, αυτός που έχει ανάγκη, λέμε τώρα και είμαστε Μάρτη.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την περίπτωση ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα. Τα χρήματα υπάρχουν, έχουν δεσμευθεί και δεν διατίθενται.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το κάνουν σκόπιμα για να μη τα δώσουν.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ζημιά πάθανε με αυτό που κάνανε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το είπε και ο συνεργάτης σας, ότι πιο πολύ ζημιά έχει γίνει και στη συνάντηση που είχαμε στα γραφεία της Ν.Δ. με τους βουλευτές, χαρακτηριστικά ο συνάδελφος από την Ευρυτανία είπε ότι τελειώνει ο χειμώνας και ούτε ένας άνθρωπος στην Ευρυτανία -ένας κατ` εξοχήν ορεινός νομός- δεν έχει πάρει το επίδομα θέρμανσης. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα. Θα συμφωνήσω μαζί σας και σας λέω ότι προσπαθούμε να αλλάξουμε, να επιταχύνουμε. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά δυσλειτουργικά στοιχεία στο ελληνικό Δημόσιο και νομίζω ότι είναι υψίστης σημασίας να καταφέρουμε, επιτέλους, αυτές τις δυσλειτουργίες να τις τερματίσουμε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας φέρω ένα άλλο παράδειγμα που είναι σήμερα στην επικαιρότητα: Το ακατάσχετο σε μισθούς και συντάξεις, όταν βγήκε, όταν κυκλοφόρησε η φήμη, πριν από λίγο καιρό και υποχρεώθηκε ο γενικός γραμματέας εσόδων κ. Θεοχάρης να κάνει παρέμβαση στο τηλεοπτικό δελτίο του Mega. Επί τη ευκαιρία και ένα παράπονο το οποίο διατυπώνω στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, υπάρχουν και άλλα κανάλια, κύριε υπουργέ. Εγώ πιστεύω ότι στο Mega κάνουν πολύ καλή δουλειά και δεν τα βάζω με συναδέλφους, αλλά αν δεν γνωρίζει τα τηλέφωνά μας ο κ. Στουρνάρας και το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, θα τα στείλουμε και σας παρακαλώ να φροντίσετε να τους πείτε ότι είναι οι πραγματικοί…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αν και εμένα, κύριε Παπαδάκη, μπορεί να με κατηγορήσει κανείς ότι προτιμώ εσάς.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, όχι, με εσάς όχι. Είχε βγει, λοιπόν, ο κ. Θεοχάρης και είχε πει ότι είναι ανυπόστατες αυτές οι φήμες και ότι είναι δημοσιογραφικά σενάρια, σενάρια επιστημονικής φαντασίας κλπ, κλπ.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και ξαφνικά το είδαμε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω, επειδή ήμασταν στη Βουλή όταν το είδαμε χθες, η έκπληξη όλων μας, ειλικρινά, δεν μπορώ να βρω εξήγηση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα, επικαλούμαι τον δημοσιογράφο. Όντως, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους αναφέρεται ότι μειώνεται στα 600. Δηλαδή, τι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σχετική διάταξη υπάρχει;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Παραπέμπει στο άρθρο 35. Στο άρθρο 35 του νομοσχεδίου, δεν υπάρχει. Που σημαίνει ότι είναι μια γκάφα, όμως, που επικοινωνιακά δημιουργεί ένα σοβαρότατο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να σας πω κάτι: Πρώτα απ` όλα, βλέπετε και μόνος σας ότι υπάρχει κάτι το παράλογο. Κάτι που αναφέρεται σε μια εισηγητική έκθεση, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, ένα στοιχείο το οποίο δεν υπάρχει στη διάταξη νόμου.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, μπορεί να έχει γίνει το ανάποδο. Να υπήρχε στη διάταξη νόμου και να αφαιρέθηκε τελευταία στιγμή. Γιατί αυτό είναι το πιο πιθανό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί, τότε ξέρετε τι είχαμε ακούσει εμείς, όταν είχαμε ασχοληθεί με το θέμα; Τι λαϊκιστές μας είχαν πει, τι μας είχαν πει ότι τα βγάζουμε από την κοιλιά μας…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Παπαδάκη, στις συσκέψεις που συμμετείχα ουδέποτε τέθηκε και όταν βγήκε σαν είδηση το ξεκαθαρίσαμε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Τώρα, πώς μπορεί, ποιος υπηρεσιακός παράγοντας άφησε ή του ξέφυγε αυτή η αναφορά, αυτό να είστε σίγουροι ότι θα το βρούμε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Επίσης, κάτι άλλο. Να σας πω τώρα που σας έχουμε μαζί μας κάτι για να το μεταφέρετε, δεν είναι δυνατόν να έχει υπογραφεί εδώ και 20-25 μέρες, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, από δύο συναρμόδιους υπουργούς, τον κ. Αρβανιτόπουλο και τον κ. Σταϊκούρα, το φοιτητικό επίδομα στέγασης, το οποίο ενδιαφέρει χιλιάδες φοιτητές και οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ενώ έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης από 21 Φεβρουαρίου, την έχουμε την εγκύκλιο, δεν έχει πάει στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, γιατί εκεί θα γίνονται οι αιτήσεις. Πάνε τα παιδιά εκεί, τους λένε δεν ξέρουμε τίποτα, πηγαίνετε από τον Παπαδάκη να τα πάρετε. Γιατί δεν έχει φύγει…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επειδή το άκουσα το θέμα, πριν εμφανιστώ στην εκπομπή σας, μου έκανε και εμένα εντύπωση.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, λήγει η προθεσμία 31 Μαρτίου και τα παιδιά δεν έχουν ιδέα. Τουλάχιστον δώστε μια παράταση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επειδή ειδικά στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης οι οικογένειες «βογκάνε» για να κρατήσουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είδατε τι έγινε στη Λάρισα. Χωρίς διάθεση κομματικής εκμετάλλευσης, ανθρώπινα και κοινωνικά να το δούμε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τραγωδία ήταν, τραγωδία. Τι να πούμε; Δύο νέα παιδιά χάθηκαν έτσι, τι να πει κανείς; Είναι τραγικό, αλλά πέρα από αυτό, σας λέω ότι έχουμε πολλές περιπτώσεις όπου παιδιά αναγκάζονται να σταματήσουν τις σπουδές τους, γιατί οι γονείς δεν αντέχουν. Λοιπόν, αυτό που μπορεί να δώσει το κράτος, πρέπει να το δώσει το συντομότερο δυνατό. Και μην ξεχνάτε ότι οι δικαιούχοι είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης αυτοί που το χρειάζονται και το δικαιούνται.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ελπίζουμε στο να μεσολαβήσετε και εσείς για να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε σίγουροι ότι θα μιλήσω με όλους τους αρμόδιους. Αυτό πρέπει να γίνει τάχιστα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, εάν η τρόικα, η οποία βρίσκεται εδώ και έχει συναντήσεις με υπουργούς και αύριο με τον Πρωθυπουργό της χώρας, πει ότι ξέρετε κάτι; Δεν πήγατε καλά στα έσοδα, έχετε μια υστέρηση της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας των λαθών, όχι των δικών μας βέβαια, αλλά της επιβολής της λανθασμένης πολιτικής. Δηλαδή, τι; Η εμμονή στο ΦΠΑ στην εστίαση, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο. Και πει ότι ξέρετε κάτι; Έχετε υπογράψει και για ρήτρα αντικατάστασης, όπου αυτομάτως θα πρέπει να μας πείτε από πού θα εξοικονομήσετε αυτά τα χρήματα. Μάλιστα και με τρόπο που δεν θα έχει κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν θα περάσει από τη Βουλή κάτι τέτοιο. Εσείς τι θα τους πείτε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει και ρήτρα ύφεσης. Όπως πέρυσι δεν χρειάστηκε να είμαστε απολύτως εντάξει με τους τόκους, γιατί αναγνωρίστηκε ο υφεσιακός αντίκτυπος στην κοινωνία…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά ο Όλι Ρεν λέει άλλα πράγματα κύριε υπουργέ. Λέει ότι ο πολλαπλασιαστής δεν επηρεάζει την όλη διαδικασία. Ο πολλαπλασιαστής, όμως, δείχνει την ύφεση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν μιλάμε για τον πολλαπλασιαστή. Μιλάμε για τη ρήτρα ύφεσης. Ο ίδιος παράγοντας που μας επέτρεψε πέρυσι να αποκλίνουμε από τους στόχους μας, ισχύει και φέτος. Λοιπόν, επειδή ακόμα, δυστυχώς, η ύφεση καλά κρατεί, πιστεύουμε βέβαια βάσιμα ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε αναστρέψει τους δείκτες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα υφεσιακό περιβάλλον που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη σχετική ρήτρα. Αλλά είναι μια διαρκής διαβούλευση. Το γεγονός είναι ότι άλλα μέτρα δεν αντέχει η ελληνική οικονομία, δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα τους το πείτε; Ή θα πείτε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά γιατί οι δανειστές επιβάλουν τους όρους; Γιατί μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει σε μια τέτοια αντιμετώπιση. Οι δανειστές μας είναι, αυτοί θέτουν τους όρους.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δανειστές μας είναι και φυσικά πρέπει να διαβουλευόμαστε μαζί τους. Από εκεί και πέρα, πρέπει να είναι και ορθολογικό το σχέδιο και να δείχνει την προοπτική ότι υλοποιείται και φέρνει αποτελέσματα, ότι μας οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο. Πέρα από τη δημοσιονομική εξυγίανση, πρέπει να υπάρχει, χειροπιαστά, η αναπτυξιακή παράμετρος. Να βλέπουμε, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Νομίζω ότι και στις Ευρωπαϊκές Συνόδους που έχουμε συμμετάσχει, ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί καταλυτικά το επιχείρημα της ανεργίας. Όταν λένε, εντάξει, μας λέτε για την ανεργία στις χώρες σας, όπου η ανεργία των νέων είναι όντως ανησυχητική, είναι 27,28, 30%. Στην Ελλάδα η ανεργία των νέων είναι 60%.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής, η οποία είναι λανθασμένη και κάποια στιγμή πρέπει να τους το πούμε, ότι ξέρετε κάτι; Οι πολιτικές των μνημονίων…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δύο χρόνια σκέτη λιτότητα, χωρίς καμία αναπτυξιακή πρόβλεψη…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν τους το λέμε, όμως, όταν έρχονται κύριε υπουργέ, δεν τους το λέμε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το λέμε, περιμένετε και θα δείτε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς να επαναλάβουμε ότι είσαστε κατηγορηματικός στο θέμα που έχουν σήμερα σχεδόν όλες οι εφημερίδες στις πρώτες σελίδες, δεν έχουμε ανασχηματισμό. Βέβαια ξέρετε…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν έχουμε. Έχουμε δουλειά, κύριε Παπαδάκη. Πολύ δουλειά.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι παλιά δημοσιογραφική αρχή, αξίωμα είναι όταν ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδει τον ανασχηματισμό, αυτός γίνεται σε 15 μέρες. Ελπίζω να μην ισχύσει και για εσάς αυτό.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Παπαδάκη, σας πληροφορώ ότι ο μόνος λόγος που προβληματίστηκα, λίγο πριν κάνω τη δήλωση, ήταν αυτή η δημοσιογραφική πεποίθηση. Αλλά έπρεπε να μπει ένα τέρμα σε αυτή τη συζήτηση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που δεχθήκατε να είστε μαζί μας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.
—————————