ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα, καλή εβδομάδα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να ξεκινήσουμε από το έκτακτο, το βραδινό, με την είδηση ότι δεν συνενώνονται Εθνική και Eurobank. Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα καταθετών, από το πρωί και η διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις καταθέσεις των μεν και των δε …
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι κατηγορηματική.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που είναι βαρύνουσας σημασίας ο λόγος του, ειδικά σε αυτή την περίπτωση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί έχουμε πάρα πολλά ερωτήματα πάνω σε αυτό το θέμα και είναι και το πρωτοσέλιδο θέμα όλων των εφημερίδων. Για να μη συνδέουμε, δηλαδή, αυτό το γεγονός με το γεγονός της Κύπρου.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Οι δύο τράπεζες, Εθνική και Eurobank, είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, είναι διασφαλισμένες απολύτως οι καταθέσεις. Από εκεί και πέρα, έστειλαν μια επιστολή στην οποία έλεγαν ότι δεν μπορούν να αντλήσουν από ιδιώτες το 10% για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ήταν μια προϋπόθεση. Αυτομάτως αναλαμβάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέχρι το τέλος του μήνα και μετά το ΤΧΣ θα αποφασίσει, τι θα γίνει με τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν μπορούσαν να συγκεντρώσουν το 10% στη συνένωσή τους. Από μόνη της, η κάθε μια είναι μικρότερο το ποσοστό, γιατί με τη συνένωση γίνεται μεγάλο το ποσοστό.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν μπορούσαν να αντλήσουν το ποσοστό που έπρεπε. Αντίθετα, με άλλες τράπεζες – να μην αναφέρω τώρα- οι οποίες μπόρεσαν να αντλήσουν το 10%, η Εθνική και η Eurobank είχαν αυτό το πρόβλημα.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ζήτησαν παράταση και ο Τόμσεν και η παρέα του …
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο ελληνικός νόμος δεν δίνει παράταση.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, αν είχε δεχθεί η τρόικα…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, ήταν σαφής και σε αυτό ο υπουργός Οικονομικών. Ήταν θέμα της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν μπορούσε να δοθεί παράταση. Θα μπορούσε να είχε δοθεί ένα περιθώριο ολίγων ημερών για εφαρμογή, για implementation, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Στουρνάρας. Όταν σου δηλώνουν αδυναμία, δεν μπορούμε να αντλήσουμε το 10%, δεν θα ήταν ολίγων ημερών να μπορέσουν να το αντλήσουν.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ας το αφήσουμε, όμως, το θέμα των τραπεζών. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να το συζητήσουμε. Να έρθουμε, τώρα, στα υπόλοιπα θέματα. Τι γίνεται με το θέμα που φάνηκε μέσα στις προηγούμενες ημέρες ότι υπάρχει πρόβλημα, με τον κ. Μανιτάκη, με το θέμα των απολύσεων των επιόρκων; Τελικά, βρέθηκε μια λύση πάνω σε αυτό το θέμα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βρίσκεται φόρμουλα. Νομίζω, σας άκουσα και προηγουμένως, κανένας δεν το δέχεται καλά, το να μην μπορούν να απομακρυνθούν οι επίορκοι και για τόσο μεγάλο διάστημα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι γεγονός.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Λοιπόν, θα χρειαστούν –πιστεύω- και κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις, για να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό ότι γίνεται δεκτό το αίτημά μας, για άμεση αντικατάσταση, γιατί πολλοί επίορκοι είναι στις λεγόμενες ευαίσθητες υπηρεσίες: Στο χώρο της υγείας, στις εφορίες ή στις πολεοδομίες. Και πρέπει να υπάρχει άμεση αντικατάσταση. Λοιπόν, φαίνεται να γίνεται δεκτό το αίτημα για άμεση αντικατάσταση σε αυτά τα πόστα, από νέους, αξιοκρατικά, μέσω ΑΣΕΠ. Θα ανεβεί και το επίπεδο του δημόσιου μηχανισμού.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάθε ένας επίορκος που φεύγει, δηλαδή, θα προσλαμβάνεται μέσω του ΑΣΕΠ ένας νέος άνθρωπος.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, ένας νέος άνθρωπος με προσόντα, με διαφανείς, αξιοκρατικές διαδικασίες. Το υπογραμμίζω αυτό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, εγώ θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι περιμέναμε μια τρόικα, να κάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή τι; Να έχουν επισπευσθεί οι διαδικασίες και να μην είναι χρονοβόρες, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει διαπράξει αδικήματα, να συνεχίζει να πληρώνεται από το ελληνικό Δημόσιο.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ή ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει πατήσει έξι και εφτά χρόνια στην υπηρεσία του και πληρώνεται κανονικά.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί, την ίδια στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο δεν έχεις κλέψει και σε απολύουν, μπορεί να σε έχει κλέψει κιόλας το αφεντικό. Να μη σου δώσει τα λεφτά σου δηλαδή και να σε απολύσει κιόλας από πάνω και να σε βάλει να υπογράψεις ψευδή δήλωση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εκεί είναι που πρέπει να δοθεί το βάρος και θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες ότι το μεγάλο αγκάθι, το μεγάλο πλήγμα είναι το περίπου 1.200.000 άνεργοι…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για το οποίο, όμως, δεν έγινε καθόλου κουβέντα από την τρόικα και μας έκανε εντύπωση. Ξέρετε κάτι; Όταν έχουμε υστέρηση εσόδων, θα πρέπει να δεις, γιατί έχεις υστέρηση εσόδων. Μήπως έχει μειωθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δεν έχει ούτε ένα ευρώ να ζήσει, άρα δεν έχει ούτε ένα ευρώ για να δώσει «χαράτσι», να πληρώσει φόρους, να πληρώσει τα χρέη στην εφορία, να πληρώσει τα χρέη στην τράπεζα. Αυτό δεν το αντιλαμβάνονται αυτοί οι άνθρωποι, κύριε υπουργέ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αντιλαμβάνονται ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη. Γιατί καταπολέμηση της ανεργίας μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ανάπτυξης. Θέσεις εργασίας πρέπει να δημιουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί το Δημόσιο να καταπολεμήσει την ανεργία, εννοώ δεν μπορούμε να κάνουμε μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο. Θα ξαναγυρνάγαμε στα ίδια και χειρότερα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά, προσέξτε, στο όνομα της ανάπτυξης…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είμαστε, όμως, κύριε Παπαδάκη, στην κρίσιμη καμπή. Το έχουμε πει και σε προηγούμενη εκπομπή σας, ότι είμαστε στη φάση που περιμένουμε να ξεκινήσουν τα οδικά έργα. Μέσα στο μήνα, η ενημέρωση που έχω, είναι ότι θα ξεκινήσουν, θα βγουν ξανά οι μπουλντόζες. Περιμένουμε να μπει το ένα δισεκατομμύριο συνολικά, 500 εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλα 500 από κοινοτικά προγράμματα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όπου, θα συμφωνήσετε ότι εκεί θα δοθεί η μάχη της ανεργίας. Και από εκεί και πέρα, επιταχύνεται η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Γενικώς, αναμένουμε ένα θετικό σοκ ρευστότητας στην αγορά και ξεκινάει μια τουριστική περίοδος με πολύ ευοίωνες προβλέψεις, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα αντισταθμίσουν -και με το παραπάνω- την ύφεση που προκαλεί η ιστορία της Κύπρου.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, στο όνομα της ανάπτυξης, όμως, η τρόικα επέβαλε τη μείωση των μισθών, που έφερε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Τη μείωση του τζίρου, το κλείσιμο επιχειρήσεων, την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση της φοροδοτικής και καταναλωτικής ικανότητας των Ελλήνων, την καταστροφή για τα μεσαία νοικοκυριά και κάτω. Αυτό, δεν κατάλαβαν ότι επειδή είναι λάθος, θα πρέπει να αλλάξει;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι βλέπετε σταδιακά μια αλλαγή στις θέσεις της τρόικας. Γίνονται δεκτές οι θέσεις μας, γίνεται δεκτό, για παράδειγμα, ότι δεν αντέχονται νέα μέτρα, πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις και βρίσκονται. Σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά, είμαστε έτοιμοι για ακόμα πιο τολμηρές λύσεις. Σε ό,τι αφορά, όμως, τα δημοσιονομικά, σε ό,τι αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις, δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία τίποτα παραπάνω.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, «χαράτσι». Το θέμα εδώ, πριν φθάσουμε στις μειώσεις, στις οποίες μάλλον βρέθηκε μια συμφωνία με την τρόικα, θα πρέπει να πούμε, δεν ξέρω αν το είδατε και όλες τις προηγούμενες ημέρες, σε όλα τα κανάλια και σε όλες τις εφημερίδες, το πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών δεν είναι το πώς θα βαφτιστεί αυτό το τέλος, αν λέγεται ΕΕΤΗΔΕ, αν λέγεται «χαράτσι», αν λέγεται αλλιώς. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να το πληρώσουν. Και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων που είναι σε αδυναμία πληρωμής. Και λέει ό,τι και να μου πείτε, ό,τι και να μου κάνετε, δηλαδή δεν είναι να μου πείτε, πλήρωνα 500, θα μου κόψει το 15%, να ορίστε κύριε, εγώ σε υπολογίζω, σε σκέφτομαι. Δεν έχω να πληρώσω ούτε το 15, όχι το 500. Εκεί τι γίνεται; Με αυτή τη μεγάλη κατηγορία των Ελλήνων που είναι σε αδυναμία πληρωμής και όχι τσαμπουκά, δεν πληρώνω. Δεν έχω.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των οφειλών στο Δημόσιο, είμαστε σε καλό δρόμο με την τρόικα. Πιστεύουμε ότι θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι με τις νέες ρυθμίσεις θα πληρώσουν για πρώτη φορά και κάποιοι που δεν πλήρωναν ποτέ.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, εδώ τώρα, με το «χαράτσι», για παράδειγμα, έτσι όπως μας έρχεται η είδηση, νομίζω ότι παραμένει πάρα πολύ άδικο, ξέρετε γιατί; 98 τετραγωνικά στο Κερατσίνι, με 98 τετραγωνικά στην Εκάλη, την ίδια μείωση θα έχουν σε ποσοστό.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε ποσό θα είναι διαφορετική.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως. Γιατί, αν πουλήσω εγώ στην Εκάλη το διαμέρισμα, θα πάρω πολύ περισσότερα, ενώ αν το πουλήσω στο Κερατσίνι, θα πάρω πολύ λιγότερα. Αλλά, λέω, εάν είχαμε ένα δίκαιο σύστημα, θα έλεγε το εξής, ότι αυτός που έχει τα 98 τετραγωνικά στο Κερατσίνι…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχει μεγαλύτερη μείωση από αυτόν που έχει στην Εκάλη. Ποσοστιαία μεγαλύτερη μείωση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι. Και δεν συμβαίνει αυτό. Δηλαδή, κάτι που στην αρχή το είχατε πει, ότι θα υπάρχει…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και το προσπαθήσαμε. Δυστυχώς, σε αυτά τα χρονικά περιθώρια δεν ήταν δυνατό να πετύχουμε αυτή την κοινωνική…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το αφορολόγητο το ξεχνάμε για το 2013; Δύσκολα, πολύ δύσκολα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για το 2014, όμως, είναι στους στόχους μας.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για το 2014 ναι, αλλά για το 2013 είναι νέο μέτρο…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα συμφωνήσετε ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι καλύτερες από τις περσινές.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι, όμως, νέο μέτρο κύριε υπουργέ. Δεν αλλάζει αυτό.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι διαφορετικό μέτρο. Από την 1η Ιανουαρίου θα έχουμε φθάσει σε αυτό τον εξορθολογισμό που θα επιτρέπει και την κοινωνική δικαιοσύνη και την κλιμάκωση των απαιτήσεων.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς επιμένουμε, γιατί επιμένει η κοινωνία ότι παρόλα αυτά, είναι σε αδυναμία πληρωμής, ακόμα και αυτού του μειωμένου «χαρατσιού». Και ξέρετε, αυτό πληγώνει. Εγώ το καταλαβαίνω. Λιγότερα έσοδα για το κράτος, θα ξανάρθουν οι τροϊκανοί και ξανά συσκέψεις και ξανά… Ξέρετε κάτι; Έχετε υστέρηση εσόδων τόσο, άρα πρέπει κάπου να βρούμε, από πού θα τα πάρουμε.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΦΠΑ το ξεχνάμε, δεν δέχονται καν συζήτηση για τη μείωση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ΦΠΑ, μείωση για την τουριστική Ελλάδα, δεν τίθεται θέμα, οπότε καταλαβαίνετε, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι ανοικτά ζητήματα. Υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις, υπάρχουν, όμως, και θετικές ενδείξεις. Δεν σας λέμε ότι όλα έγιναν ξαφνικά όμορφα. Σας λέμε ότι είμαστε σε μια δύσκολη στροφή, αλλά πηγαίνουμε σε καλό δρόμο. Είμαστε σε καλό δρόμο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι θα κάνετε, αν ο κ. Μανιτάκης δεν δεχθεί τη ρύθμιση αυτή για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο; Γιατί, από τα δελτία ειδήσεων, αλλού ακούω, θα τον απολύσει, αλλού ακούω, είναι απομονωμένος, δεν τον φωνάζουν στη σύσκεψη…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο κ. Μανιτάκης κάνει μια γενναία προσπάθεια. Είναι, αν θέλετε, ίσως η πιο δύσκολη αποστολή να αλλάξουμε το δημόσιο τομέα…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι σε δυσμένεια, κύριε υπουργέ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι. Έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού δεν συναναστρέφεται τους τροϊκανούς, μόνο ο κ. Στουρνάρας μιλάει με τους τροϊκανούς για το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο κ. Μανιτάκης παρουσίασε το σχέδιό του. Θέλει κάποιες βελτιώσεις, πρέπει να γίνει πιο πειστικός σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του. Πρέπει να είναι πιο σαφές το τι θα γίνει το 2014. Αυτό, με μερικές βελτιώσεις, θα επιτευχθεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργούμε ζήτημα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ σας λέω, με βάση αυτά τα οποία ακούω…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ξέρω και αυτά που γράφονται και είδα και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Εγώ σας λέω, εκ των έσω, ότι έχει αναλάβει μια πολύ δύσκολη δουλειά…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα Μανιτάκη, λέτε εσείς.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν υπάρχει θέμα. Υπάρχει θέμα να ολοκληρωθεί η δουλειά σωστά.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν διαπραγματεύεται ο κ. Στουρνάρας, κύριε υπουργέ, για θέματα που δεν είναι του δικού του υπουργείου, υπάρχει ένα θέμα. Δηλαδή, αν ερχόταν ο κ. Μανιτάκης να διαπραγματευτεί, για παράδειγμα, για το «χαράτσι» των ακινήτων, θα είχε πρόβλημα ο κ. Στουρνάρας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επειδή ο κ. Στουρνάρας έχει, αν θέλετε, και το συντονισμό και αν θέλετε, κάθε τι κοστολογείται, οπότε ανάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, γι` αυτό και έχει τον κύριο ρόλο, τον κεντρικό ρόλο στις διαβουλεύσεις με την τρόικα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό θα φανεί, βέβαια, τις επόμενες ημέρες, εάν έχουμε ανασχηματισμό ή αν έχουμε παραίτηση Μανιτάκη. Η ζωή θα το δείξει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ας κάνουμε πρώτα…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η ζωή θα το δείξει. Τώρα, άλλα μέτρα: Κατηγορηματικός ο κ. Στουρνάρας, για το 2013-2014 δεν υπάρχει πιθανότητα να μπουν άλλα μέτρα, νέα μέτρα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν υπάρχει πιθανότητα…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, το «χαράτσι» επιμένουμε ότι είναι νέο μέτρο, γιατί έληγε το 2012.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε αντικατάσταση προηγούμενου και κατά τι ελαφρύτερο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι κατά τι ελαφρύτερο νέο μέτρο. Το θέμα της διατύπωσης είναι τώρα, πώς διατυπώνεται. Αλλά, ξέρετε, έχει φοβηθεί το μάτι των Ελλήνων και σε σχέση με αυτά που έγιναν στην Κύπρο και σε σχέση με τις συνεχείς τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, σε επίπεδο Ε.Ε….
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και τελευταία του Όλι Ρεν.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όπου ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του και όπου πραγματικά…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είναι καλό ότι σε μια τέτοια φάση έχουμε το τραπεζικό μας σύστημα θωρακισμένο; Ότι έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί οι τράπεζές μας; Ότι δεν είμαστε μπλεγμένοι σε σενάρια που εμπλέκουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Δυσμενή σενάρια, εννοώ. Σε αυτή τη φάση, η Ελλάδα είναι σε καλύτερη μοίρα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων στελεχών δεν έχουν βάλει σε ανησυχία τους Έλληνες μόνο. Τη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών. Εδώ το 54% των Γερμανών έχουν ανασφάλεια για τις καταθέσεις τους. Ποιοι; Οι Γερμανοί.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βήματα να κάνει. Η τραπεζική ένωση είναι ζητούμενο. Η μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση είναι ζητούμενο. Είδαμε, ποια είναι τα αποτελέσματα, όταν περιορίζεσαι σε ένα κοινό νόμισμα. Ούτε καν νομισματική ένωση δεν ήταν λειτουργική. Τώρα σιγά-σιγά τα καταλαβαίνουμε, τώρα σιγά-σιγά τα αλλάζουμε. Και πιστεύω ότι η Ευρώπη θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, ο κόσμος ξέρετε τι λέει; Αυτοί οι οποίοι μας λένε ότι ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ και μη σας νοιάζει, μέχρι το 2017 δεν πρόκειται να αλλάξει -αυτό είπε και ο κ. Βρούτσης, ο υπουργός Εργασίας, χθες σε δήλωσή του- να έρθουν να ζήσουν εκείνοι με 586 ευρώ, μικτά, το μήνα, πληρώνοντας και «χαράτσι»…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο κύριος Βρούτσης, ήθελε να καθησυχάσει, είπε ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ αν έπαιρνα 586 ευρώ το μήνα θα ανησυχούσα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θα θέλατε να νοιώσετε ότι τουλάχιστον δεν έχει παρακάτω; Είναι πολύ λίγα, αλλά από εκεί και πέρα εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία μας για να μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερους μισθούς.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, πότε θα ήμουν ικανοποιημένος κύριε υπουργέ; Αν δεν είχαμε «χαράτσια», αν δεν είχα τιμές των 1000 ευρώ το μήνα και όχι των 586. Γιατί, αν δούμε τις τιμές των προϊόντων, είναι για κατώτατο μισθό των 1000 ευρώ, 1200 και όχι για μισθό των 586. Όταν, λοιπόν, δεν έχουμε υποτίμηση και στην αγορά, στις τιμές, όταν αντιθέτως έχουμε αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, υποχρεωμένοι είμαστε να γίνει μια ακόμη ανατίμηση…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και το Μάιο και τον Ιούνιο…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …πριν από την απελευθέρωση της ενέργειας.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι τα 586 δεν είναι 586, είναι 400 ή 300 ευρώ, στην πράξη, γιατί σου τα ρουφάει ο πληθωρισμός…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν περισσεύει τίποτα. Το ξέρω πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή, όμως, είμαστε σε έκτακτες συνθήκες.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το θέμα δεν είναι της αντικατάστασης.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν είναι θέμα αντικατάστασης.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει να βάλουμε μονά-ζυγά στους εργαζόμενους.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όλοι μαζί να βγούμε από αυτή την κρίση, χωρίς άλλες απώλειες. Προσπαθούμε να κάνουμε τη δικαιότερη δυνατή κατανομή των βαρών.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, το χειρότερο που θα μπορούσε να γίνει, είναι να λέμε στον εργαζόμενο των 586 ευρώ και να κάνεις το σταυρό σου, κοίτα αυτόν που δεν έχει.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αυτό κάνουν.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν κάνουμε αυτό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν λέω για σας, κάποιοι το λένε, όμως.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τεράστιο λάθος. Εδώ παλεύουμε να βγούμε ως κοινωνία, όλοι μαζί, χωρίς άλλες απώλειες, βοηθώντας τους πιο άτυχους, τους ασθενέστερους, αυτούς που βρέθηκαν σε μια άσχημη καμπή, εκτός της αγοράς εργασίας. Πρέπει να τους ξαναβάλουμε μέσα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπερχρεωμένα νοικοκυριά στις τράπεζες, με δάνεια και κάρτες πιστωτικές. Ενώ πάει να διευρυνθεί η βάση των ατόμων που μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος των ρυθμίσεων, κάνουν πιο ακριβή τη ρύθμιση. Δηλαδή, η τρόικα τη μόνη παραχώρηση που έκανε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, λέει εντάξει, με τα κριτήρια που είχα βάλει, «φωτογράφιζα» λίγους. Θέλετε περισσότερους; Περισσότερους. Θα είναι πιο ακριβή η αποπληρωμή, όμως. Ουσιαστικά, δεν αλλάζει κάτι, γίνεται χειρότερο.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσπαθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Να απλωθεί σε ένα βάθος χρόνου, έτσι ώστε, με την ανάκαμψη της οικονομίας, να έχει βελτιωθεί και η θέση του κάθε Έλληνα. Να μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτά τα βάρη. Αυτή τη στιγμή, ελάχιστοι μπορούν να αντεπεξέλθουν. Γι` αυτό προσπαθούμε, να τα επεκτείνουμε σε ένα βάθος χρόνου.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε κάτι; Υπάρχει και ένας εκβιασμός και εδώ πρέπει να το πούμε, υπάρχει ένας εκβιασμός στη λεγόμενη «ρύθμιση» και έχουμε πάρα πολλά τηλεφωνήματα πάνω σε αυτό, δηλαδή είναι τα μη εγγυημένα δάνεια που είναι αυτά των πιστωτικών καρτών, τα μη ενυπόθηκα. Δηλαδή, χρωστάει κάποιος σε πιστωτική κάρτα 5.000 ευρώ- θα μου πείτε κακώς. Κακώς και για τους δύο και γι αυτόν που έκανε αλόγιστη χρήση και για αυτόν που τον άφησε να κάνει αλόγιστη χρήση. Όταν του έλεγε, όσα θέλεις πασά μου, χρέωνέ με, δεν με νοιάζει, ευθύνες έχουν και τα δύο μέρη. Και η τράπεζα και ο πολίτης. Τώρα τι του λέει… Έλα εδώ, βάλε μου υποθήκη το σπίτι και θα σου κάνω ρύθμιση και είναι στο οδυνηρό δίλημμα ο άλλος…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ουσιαστικά δεσμεύεται και να χάσει και το σπίτι του, αν δεν πληρώσει τη δόση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι. Για 5.000 ευρώ να χάσει το σπίτι του. Κάτι πρέπει να γίνει πάνω σε αυτό κύριε υπουργέ, τώρα μάλιστα που το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης θα περάσει και μέσα…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν περάσει μέσα από το ΤΧΣ, θα περάσει μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος, από τους αρμόδιους φορείς.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με έναν κρατικό έλεγχο. Ίσως πρέπει να δούμε τα ψιλά γράμματα. Είναι μια καλή ευκαιρία. Σας το λέω ως εμπειρία αυτό.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι μια καλή ευκαιρία για αναδιάρθρωση του τραπεζικού μας συστήματος. Και εδώ να επισημάνω ότι σε τρία χρόνια το ΤΧΣ, θα πουλήσει τις μετοχές του. Δεν θα παραμείνουν κρατικές οι τράπεζες.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα είναι να μην τις πουλήσει στην Deutsche Bank.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μου επιτρέπετε να σκεφθώ δυνατά και να το ξεχάσω αμέσως; Μήπως αυτός ήταν και ο λόγος ο οποίος δεν ήθελαν και τη συνένωση της Εθνικής με την Eurobank, γιατί θα ήταν μια μεγάλη τράπεζα που δύσκολα θα μπορούσαν να απορροφήσουν; Λέω τώρα εγώ…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, όπως είπατε και εσείς το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης της συγχωνευμένης τράπεζας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο και οι ίδιες οι τράπεζες, δεν μπορούσαν να τα αντλήσουν.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάτι τελευταίο. Πάντα σας χρεώνουμε με ένα ρουσφέτι. Κοιτάξτε τι γίνεται με την υποχρεωτική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από τους δεκαοκτάρηδες. Εδώ υπάρχει κάτι το πονηρό και κρυφό. Έχετε γράψει έκθεση για την αποταμίευση όταν ήσασταν μαθητής;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι κάθε φθινόπωρο γράφαμε, «φασούλι το φασούλι»…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάτι που δεν ήξερε ο Τόμσεν ή ο οποιοσδήποτε άλλος. Μπορεί να έχουν βάλει έναν λογαριασμό για να βρει το παιδί – μπορεί και σε εσάς να το είχε η γιαγιά σας, μπορεί και σε εμένα- όταν ενηλικιωθεί. Αυτό το παιδί λοιπόν των δεκαοκτώ που μπορεί να έχει και 100 ευρώ στην τράπεζα θα πρέπει να κάνει υποχρεωτικά φορολογική δήλωση και να καταθέσει και τους τόκους…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια, να δηλώσει τους τόκους ως εισόδημα..
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε τι συμβαίνει κύριε υπουργέ; Ακούστε τι συμβαίνει. Παύει να είναι προστατευόμενο μέλος. Εάν είναι φοιτητής δεν θα πάρει φοιτητικό επίδομα, έστω και αν είναι πάμφτωχος. Δεν θα πάρει το πολυτεκνικό επίδομα η οικογένειά του, δεν θα έχει τις απαλλαγές ο πατέρας και η μάννα για τα έξοδα του παιδιού τους. Δεν θα μπορεί να μείνει σε φοιτητική εστία.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εδώ μπαίνει και μια παράμετρος κοινωνικής ασφάλισης.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Δεν θα μπορεί αυτό το παιδί…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πρέπει να το δείτε αυτό και χαίρομαι που το διαπιστώνετε.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτό θέλαμε το ρουσφέτι, γιατί μας είχαν υποσχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα υπάρξει διάταξη που θα το διορθώνει αυτό. Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το είχαν αφήσει και έλεγαν να το δούμε από πέρσι. Τώρα λένε ότι είναι υποχρεωτικό από φέτος. Σας λέω ότι δημιουργεί μια αναστάτωση…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα το θέσω προσωπικά κύριε Παπαδάκη. Έχετε δίκιο, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο που διαθέσατε και δώσατε απαντήσεις στα ερωτήματά μας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.
_____________