ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε υπουργέ. Τι κάνετε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα. Προχωράμε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχουμε καταλάβει πολλά πράγματα με το τέλος, χαράτσι, ο καθένας το λέει όπως θέλει, γιατί είναι γεγονός ενώ είχαμε τις δηλώσεις των εκπροσώπων, εταίρων, αρχηγών των τριών κομμάτων, στη συνέχεια μπερδευτήκαμε λιγάκι με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Γιατί ο κ. Στουρνάρας ήταν σαφής, είπε ότι 2013 δεν εφαρμόζεται ο ενιαίος φόρος, ο ενιαίος φόρος θα εφαρμόζεται από το 2014. Το 2013 θα εφαρμοστεί με μειωμένο το τέλος, αυτό το οποίο ίσχυε μέχρι τώρα με την είσπραξή του από τη ΔΕΗ. Η αλήθεια που είναι; Αυτά που είπε ο κ. Στουρνάρας ή αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης;
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι και στη συνέχεια η άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών που ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτά που σας είπε ο κ. Παπαδάκης.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκεί μπερδευτήκαμε λιγάκι. Για πείτε μας σας παρακαλώ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρώτα απ` όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι ο μεγαλύτερος στόχος είναι να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός στην πιο κρίσιμη καμπή του προγράμματός μας, δηλαδή στα τέλη του χρόνου.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό σημαίνει 3,2 εισπράτταμε, 3,2 πρέπει να εισπράξουμε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακούστε με. Σε αυτό το ποσό υπήρχε μια δέσμευση και μια απόφαση να ελαφρύνουμε όσο μπορούμε τους ασθενέστερους. Αυτό που μπορεί να επιτευχθεί, που θα επιτευχθεί φέτος είναι: Θα διευρύνουμε την φορολογητέα βάση με τα ακίνητα εκτός σχεδίου τα οποία μέχρι τώρα είχαν το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, με τα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο από ιδιώτες, για να μπορέσουμε με τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης να μειώσουμε μεσοσταθμικά με ένα ποσοστό της τάξης του 10-15% και με προσπάθεια, με έμφαση στο να ελαφρύνουμε τους ασθενέστερους. Άκουσα προηγουμένως τις επιφυλάξεις και από τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και από τους άλλους σας καλεσμένους. Δεκτά όλα αυτά. Λέω ότι στο πλαίσιο αυτό περιμένετε να δείτε το τελικό αποτέλεσμα, θα ελαφρύνουμε όσο μπορούμε περισσότερο το ασθενέστερο κομμάτι.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα ο μηχανισμός παραμένει ο ίδιος, απλώς αλλάζουμε κατά τι τους συντελεστές.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αλλάζει η φορολογητέα βάση, διευρύνεται. Αυτό θα μας επιτρέψει γιατί η μεσοσταθμική μείωση κατά 10-15% έχει υπολογιστεί ότι είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Βάσει των στοιχείων που έχουμε από τη ΔΕΗ γι` αυτά τα ακίνητα που σας προανέφερα, τα οποία διευρύνεται η φορολογητέα βάση, αυτό το κενό καλύπτεται στο μεγαλύτερο βαθμό του και πιστεύουμε ότι η πρόταση αυτή μπορεί να γίνει δεκτή από την τρόικα. Να υπογραμμίσω ότι μόνο μέχρι τον Δεκέμβριο, μόνο γι` αυτό το διάστημα διατηρείται ο ίδιος εισπρακτικός μηχανισμός.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μόνο λοιπόν για το 2013 διατηρείται το χαράτσι της ΔΕΗ. Άρα παραμένει, άρα έχει δίκαιο ο κ. Στουρνάρας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο φόρος ακινήτων παραμένει.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο. Η ΔΕΗ δεν έχει την δυνατότητα να γνωρίζει τα δικά μου περιουσιακά στοιχεία. Αν εγώ έχω πέντε ακίνητα τα οποία είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη τη χώρα…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Παπαδάκη, αν έχετε πέντε ακίνητα θα είναι πέντε ακίνητα μικρής αξίας; Συνήθως όποιος έχει πολλά …
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο ακίνητα, μην πάμε μακριά κύριε υπουργέ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν νομίζω ότι αυτός που έχει δύο ακίνητα, ένα στο χωριό και ένα στην πόλη, είναι προνομιούχος. Νομίζω ότι στόχος είναι τα άλλα ακίνητα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άλλο θέλω να σας πω, ότι δεν μπορεί μέσω της ΔΕΗ να εφαρμοστεί ενιαίος φόρος ακινήτων, γιατί η ΔΕΗ δεν έχει τα στοιχεία εκείνα και δεν επιτρέπεται να τα έχει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η ΔΕΗ χρησιμεύει για τον εισπρακτικό μηχανισμό της και για να μας επισημάνει περιπτώσεις όπως αυτές που σας λέω. Να δούμε δηλαδή, ποιοι είναι εκτός του σχεδίου πόλεως.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και για τον υπολογισμό του φόρου όμως.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ εμείς ως κυβέρνηση υπολογίζουμε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτός δεν είναι ενιαίος φόρος όμως. Ενιαίος φόρος θα ήταν δίκαιος εάν είχαμε αφορολόγητο το οποίο θα έμπαινε στην περιουσία των Ελλήνων. Και θα λέγαμε ότι ξέρετε κάτι; Δεν μπορώ να μιλάω για ενιαίο φόρο γενικώς θα βάλω και ένα αφορολόγητο. Θα έλεγα ότι είναι κλιμακούμενος σύμφωνα με την αντικειμενική αξία. Άλλη η αξία του από τις 100.000 και πάνω, άλλη η αξία του από τις 200.000 και πάνω και τότε εγώ θα έλεγα: Ξέρετε κάτι; Ναι, από το Ντίνο Σιωμόπουλο θα πληρώσω διαφορετικά. Δεν μπορεί να πληρώνει το ίδιο πράγμα ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μεγαλύτερη περιουσία μ’ αυτόν που έχει μικρότερη.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η ΔΕΗ θα στείλει τα στοιχεία για κάθε ακίνητο. Το υπουργείο Οικονομικών θα αθροίσει τα ακίνητα ανά άτομο.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από φέτος θα είναι αυτό;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Από φέτος. Αυτό που φέτος δεν προλαβαίνουμε ακόμη είναι να δούμε το ζήτημα των αγροτεμαχίων. Ίσως με τις μεγάλες ιδιοκτησίες να μπορέσει να γίνει κάτι. Αλλά ο στόχος είναι από 1ης Ιανουαρίου να είναι και αυτά ενταγμένα. Δηλαδή, θα έχει διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η φορολογητέα βάση. Αυτό που θέλω να καταλάβετε είναι ότι σε έκτακτες συνθήκες πρέπει να καταφεύγουμε και σε έκτακτα μέτρα. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπατε κάτι το οποίο το θεωρούμε σημαντικό. Είπατε, ότι εμείς θα δώσουμε στη ΔΕΗ στοιχεία, θα μας δώσει και η ΔΕΗ στοιχεία…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η ΔΕΗ θα μας δώσει στοιχεία.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η ΔΕΗ θα σας δώσει για το ένα σπίτι που έχω. Δεν ξέρει την περιουσία μου η ΔΕΗ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η ΔΕΗ δίνει τα στοιχεία του κάθε ακίνητου στο υπουργείο Οικονομικών. Εκεί αθροίζονται στις περιπτώσεις που έχετε εσείς κ. Παπαδάκη δυο ακίνητα…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τεχνικά αυτό είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή κ. Υπουργέ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γιατί είναι αδύνατο;
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αδύνατο γιατί δεν υπάρχει ταύτιση του ακινήτου με τον πραγματικό ιδιοκτήτη στη ΔΕΗ. Είναι σε άλλο όνομα ο λογαριασμός της ΔΕΗ, είναι στον ενοικιαστή…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άλλη η αντικειμενική αξία του ενός σπιτιού, άλλη η αντικειμενική αξία του άλλου, άλλη είναι η τιμή ζώνης του ενός, άλλη η τιμή ζώνης του άλλου…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, αλλά κοστολόγηση υπάρχει. Σίγουρα το ζητούμενο είναι το περιουσιολόγιο, το οποίο όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν μπορεί να γίνει μέσα σε τρεις-τέσσερις μήνες.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα, συμφωνούμε, δεν διαφωνούμε. Άρα λοιπόν, παραμένει το «χαράτσι» ως έχει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν παραμένει ως έχει. Θα είναι ελαφρύτερο κατά 10-15% μεσοσταθμικά.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με ποια κριτήρια ξέρουμε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Περιμένετε να δείτε την τελική κατάληξη…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν κριτήρια για το πόσο θα είναι λιγότερο το «χαράτσι» στο τέλος, από αυτό που πλήρωνα τώρα εγώ μέχρι στιγμής σε σχέση με αυτό που θα πληρώσω;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας είπα, η εικόνα είναι αυτή που σας περιέγραψα. Ότι θα είναι μια αισθητή μείωση της τάξης του 10-15%.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είναι για όλα τα ακίνητα; Φτωχοί, πλούσιοι θα έχουν την ίδια μείωση ή στις περιοχές που είναι πιο φθηνές…;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εκεί είναι το ζητούμενο. Αυτό είναι που επεξεργαζόμαστε, το πώς θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τα πιο χαμηλά στρώματα. Δηλαδή, η ελάφρυνση να υπάρξει κυρίως για τους ασθενέστερους.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα αυτό δεν μπορεί να το κάνει η ΔΕΗ. Άρα αυτό θα το κάνει το υπουργείο Οικονομικών.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, φυσικά, η ΔΕΗ δίνει τα στοιχεία και προσφέρει τον εισπρακτικό μηχανισμό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ είναι λοιπόν το θέμα. Κύριε υπουργέ, πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι στο πρώτο Πρωτοδικείο που θα πάει αυτή η υπόθεση θα έχει πέσει. Ξέρετε γιατί; Με βάση το Σύνταγμα, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου δεν μπορεί να εισπράττει φόρους. Και εφόσον θα είναι φόρος ο οποίος …(δεν ακούγεται) δεν το είπα εγώ ο Προκόπης Παυλόπουλος βουλευτής του κόμματός σας, ήταν εκείνος ο οποίος είχε υποστηρίξει…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είναι υποχρεωτικό να πληρώσεις στη ΔΕΗ, με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Είναι μια δυνατότητα που προσφέρεται …
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό είναι μια τρίπλα. Λέτε ότι μπορώ… δεν θα σας αφήσει η τρόικα. Θα σας εξηγήσω γιατί. Εγώ με τη ΔΕΗ, και γι ’αυτό επιμένει η τρόικα, πληρώνω εφάπαξ. Εάν πάω στην εφορία, μου κάνει ρύθμιση και μπορώ να πληρώσω σε 36 δόσεις. Και όταν θα έρθει για την επόμενη δόση η τρόικα θα πει ότι έχεις υστέρηση εσόδων. Η τρόικα λοιπόν θα πει: Όχι κύριοι, μην τα πάτε στην εφορία, από τη ΔΕΗ να το παίρνετε. Γι’ αυτό η εμμονή της, κατά την ταπεινή μας άποψη, έτσι όπως το έχουμε φτιάξει το ρεπορτάζ. Αυτό το ενδεχόμενο το αντιμετωπίζετε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το αντιμετωπίζουμε και σε κάθε περίπτωση δεν κόβεται το ρεύμα σε κανέναν. Αυτό που έχουμε ξεκαθαρίσει, το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, θέλω να καταλάβετε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το θέμα δεν είναι το ρεύμα, το θέμα είναι η δόση πως θα πληρωθεί.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Παπαδάκη, ζυγίζουμε δύσκολες επιλογές. Σας καλώ να αναλογιστείτε τις συνέπειες που θα είχε ένα κενό δημοσιονομικό της τάξης κοντά στο 1 δισεκατομμύριο, περί τον Δεκέμβριο. Ο αρμόδιος συντάκτης μπορεί να σας πει ποιες θα ήταν οι συνέπειες.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε να πληρώνουν όλοι και εκείνοι οι οποίοι ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα. Και αυτή η χυδαιότητα που πάει… εγώ θα πω ένα θετικό, αυτή η χυδαιότητα που τόσο καιρό ίσχυε, ότι εγώ έχω ένα μεγάλο ακίνητο τριών-τεσσάρων-πέντε χιλιάδων τετραγωνικών, το έχω νοικιάσει στο Δημόσιο και απαλλάσσομαι του τέλους, αυτό ήταν χυδαίο κύριε υπουργέ. Δηλαδή, φωτογράφιζε τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, οι οποίοι έπαιρναν μάλιστα, δυσανάλογα ενοίκια από το Δημόσιο. Δίπλα είχε το Δημόσιο ένα κτίριο και το νοίκιαζε 1.000 ευρώ και νοίκιαζε το άλλο με 10.000 ευρώ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εδώ, να σας επισημάνω μια λεπτομέρεια που θα σας αρέσει δημοσιογραφικά. Ένα τέτοιο κτίριο είναι του υπουργείου Οικονομικών στη Καραγιώργη Σερβίας.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ξέρουμε αυτό. Έτσι ακριβώς… Πάντως περιμένουμε, γιατί υπάρχουν πολλά σημεία. Δεν ξέρουμε πώς θα εφαρμοστούν όλα αυτά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα αποσαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες. Θέλω να υπογραμμίσω και είναι πολύ σημαντικό από τη χθεσινή σύσκεψη, ότι η κυβέρνηση προσέρχεται τις επόμενες ώρες στην επικείμενη διαβούλευση με την τρόικα, με ενιαία στάση σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Είναι πολύ σημαντικό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω πόσο ενιαία είναι κύριε υπουργέ. Έχω την εντύπωση ότι άλλο πράγμα έχει στο μυαλό του το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Βενιζέλο, άλλο πράγμα έχει η ΔΗΜΑΡ με τον κ. Κουβέλη, άλλο πράγμα έχει ο κ. Στουρνάρας. Για τον Πρωθυπουργό, δεν ξέρω, γιατί δεν τον ακούσαμε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Παπαδάκη, αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι σ’ αυτή την κυβέρνηση όλοι όσοι συμμετέχουν, όλοι όσοι στηρίζουν έχουν βάλει την εθνική ανάγκη πάνω από οτιδήποτε άλλο. Αυτό συμβαίνει σε κάθε περίπτωση. Αυτό συνέβη και χθες.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, να επαναλάβουμε αυτό που είπατε γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον. Τα ακίνητα θα αθροίζονται και θα πηγαίνει μετά το τελικό ποσό στη ΔΕΗ, για να εξετάζεται;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα γίνεται επεξεργασία των στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Μας δώσατε αρκετή τροφή για συζήτηση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πάντως, να σκεφθούμε και λίγο, γιατί έχουμε μια πολύ δύσκολη καμπή. Είμαστε στο πιο δύσκολο εξάμηνο, το είχε πει και ο Πρωθυπουργός, το γνωρίζετε όλοι: Το πιο δύσκολο διάστημα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2013. Είμαστε όμως στην κρίσιμη καμπή όπου προχωράει με όλο και ταχύτερους ρυθμούς η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες. Ξεκινάνε τα προγράμματα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλους πόρους για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ύψους ενός δισεκατομμυρίου. Από τον Ιούνιο ενεργοποιείται και το ΕΣΠΑ και αρχίζει και η τουριστική περίοδος. Καλό θα ήταν, να έχετε υπόψη σας τα στοιχεία. Το υπουργείο Εργασίας για πρώτη φορά έχει σε ζωντανό χρόνο παρακολούθηση της αγοράς εργασίας και σύμφωνα με τα στοιχεία του, τον μήνα Μάρτιο είχαμε δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας από όσες χάθηκαν.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: 1,5 εκατομμύριο είμαστε, είμαστε πολύ μακριά κύριε υπουργέ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είμαστε μακριά αλλά προχωράμε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά μπορεί να είναι λάθος και ο τρόπος υπολογισμού λέει ο Σάββας Ρομπόλης. Πάντως εμείς να σας ευχαριστήσουμε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γι’ αυτό, το κάθε τι, θα το δούμε τους επόμενους μήνες.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε.
————————