ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1» ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε υπουργέ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα κύριε Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να ξεκινήσουμε από το χτύπημα στην Αμερική.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δυστυχώς, ήταν μια πολύ άσχημη εξέλιξη. Πιστεύω ότι διερμηνεύουμε τα αισθήματα όλων, αν εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για την επίθεση, τη συμπαράστασή μας στον αμερικανικό λαό και την καταδίκη των δραστών από όπου και αν προέρχονται. Να σημειώσουμε ότι ο Μαραθώνιος, ως αγώνισμα, είναι ταυτισμένος με την ειρήνη, από την εποχή του Γρηγόρη Λαμπράκη και των Μαραθωνίων για την Ειρήνη. Είναι ένα χτύπημα που πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπήρχαν και Έλληνες. Μιλήσαμε με τον πρόξενο, μιλήσαμε και με τον Νίκο Πολιά, ο οποίος συμμετείχε στον Μαραθώνιο. Είναι όλοι καλά οι Έλληνες, οι οποίοι συμμετείχαν. Υπήρχε μια αποστολή του ΣΕΓΑΣ εκεί. Είναι μια χαρά και μάλιστα, μας είπε ο πρόξενος ότι και τρεις Έλληνες που τα αυτοκίνητά τους ήταν εγκλωβισμένα και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, φιλοξενούνται στο Προξενείο, άρα είναι καλά και οι Έλληνες.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πάντως, ο Μαραθώνιος της Βοστώνης είναι μια γιορτή του λαού και της ειρήνης και μάλιστα, η στιγμή που σημειώθηκαν οι εκρήξεις, δεν ήταν η στιγμή που τερμάτιζαν οι πρώτοι, οι νικητές, οι επαγγελματίες αθλητές. Ήταν πολύ αργότερα, όταν ήταν οι ερασιτέχνες.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν κοντά τέσσερις ώρες μετά. Και μάλιστα υπήρχε τιμώμενο πρόσωπο. Ήταν ένας Έλληνας, ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα, ο γιός του αείμνηστου Μαραθωνοδρόμου Κυριακίδη, που το 1946 είχε κερδίσει αυτόν τον Μαραθώνιο στη Βοστώνη και τότε είχε γίνει σάλος.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι από το 1897 αυτός ο Μαραθώνιος.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Να έρθουμε τώρα στα δικά μας. Χθες είδα ιδιαίτερα αισιόδοξο τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον κύριο Σαμαρά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να διευκρινίσω: Δεν δήλωσε απλά, τυφλά αισιόδοξος. Έθεσε συγκεκριμένους παράγοντες, οι οποίοι δικαιολογούν μια θετικότερη πρόβλεψη για το μέλλον. Επεσήμανε ότι δεν είναι ακόμη καλά τα πράγματα, αλλά πηγαίνουν όλο και καλύτερα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εν τω μεταξύ, «άδειασε» και κάποιους από τους υπουργούς, δηλαδή, για παράδειγμα, είχε στελέχη της Ν.Δ., για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό το περί μείωσης του φόρου στην εστίαση, κάτι το οποίο δεν συζητούσε με τίποτε η τρόικα, το ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ότι θα γίνει από τον Ιούνιο. Κάλιο αργά, παρά ποτέ, θα μου πείτε. Καλό θα ήταν να γίνει από τώρα…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Παπαδάκη, πόσο καιρό είναι που το συζητάμε, σε αυτή την εκπομπή;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάρα πολύ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η διαβούλευση με τους πιστωτές μας είναι μια διαρκής διαδικασία που όσο βελτιώνουμε τη θέση μας, κερδίζουμε και παραπάνω από τα αιτήματά μας. Για το ΦΠΑ στην εστίαση δίνουμε μάχη μήνες τώρα και ακούσατε τον Πρωθυπουργό – επιτέλους έχει μπει επισήμως στην ατζέντα και περιμένουμε τη μείωσή του τον Ιούνιο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να εφαρμοστεί από το καλοκαίρι όμως.
ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Δεν υπήρχε αναφορά για το πόσο θα είναι περίπου το ποσοστό. Γιατί άλλο 13 και άλλο 19.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σκεφτείτε ότι πλέον το συζητάμε με τους πιστωτές μας και το αποδέχονται, ενώ – το ξέρετε πολύ καλά- μέχρι πριν από λίγο διάστημα, ούτε που το συζητούσαν.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί επέλεξε -εγώ επιμένω στο επικοινωνιακό- ο Πρωθυπουργός να μιλήσει πρωί; Διάγγελμα πρωί, ουσιαστικά είναι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο Αντώνης Σαμαράς, όταν είναι έτοιμος να κάνει κάτι, το κάνει. Δεν περιμένει τα δελτία ειδήσεων.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είχε καιρό να μιλήσει αναλυτικά, να μιλήσει για θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Είχε καιρό να μιλήσει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι το timing ήταν πολύ σωστό. Ήταν την κατάλληλη στιγμή αυτά που έπρεπε να ακουστούν.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και μάλιστα σήμερα ο κ. Στουρνάρας, στις 11.00, θα παρουσιάσει όλο το πακέτο της συμφωνίας, που έχει να μιλήσει σε συνέντευξη Τύπου κάποιους μήνες.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άσε, γιατί εδώ έχω να κάνω και τα αρνητικά. Εμένα με ενόχλησε που την ανακοίνωση της συμφωνίας, την έκανε στο Economist ο κ. Στουρνάρας, όταν ήξερε ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας θα κάνει διάγγελμα. Έχω την εντύπωση ότι μπορούσε να περιμένει ο κ. Στουρνάρας λίγο, για λόγους επικοινωνιακούς.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ήταν σε μια εκδήλωση, όπου ήδη είχε αναφερθεί ο κ. Τόμσεν στη συμφωνία. Δεν γινόταν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να μην αναφερθεί.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μίλησε και είπε μάλιστα, θα σας πει αναλυτικά τη συμφωνία και ο κ. Τόμσεν. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο προπομπός του μηνύματος του Πρωθυπουργού, εγώ αν ήμουν στη θέση του Πρωθυπουργού, θα του έλεγα, γιατί ρε Στουρνάρα βιάστηκες να μιλήσεις, ρε παιδί μου; Αφού θα μιλούσα εγώ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Στην ουσία. Έγιναν σημαντικά βήματα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως έχει «καβαλήσει λίγο το καλάμι»; Αυτό είναι. Μήπως, ξέρετε, μερικές φορές η εξουσία είναι γλυκιά και για ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί, μήπως γλυκάθηκε ο κ. Στουρνάρας. Αυτό λέω.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η εξουσία μπορεί να είναι γλυκιά, αλλά η δουλειά, ιδιαίτερα στο υπουργείο Οικονομικών, είναι πολύ σκληρή.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να δούμε ορισμένα από τα θέματα, κύριε υπουργέ. Έχουμε σημαντικές αλλαγές, ομολογουμένως, οι οποίες είναι προς το καλύτερο, αλλά κάποιες αδικίες παραμένουν. Για παράδειγμα, για τα στεγαστικά δάνεια, ναι αυξήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια, ναι μπαίνουν περισσότεροι στη ρύθμιση…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά μένουν πολλοί απ` έξω.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μένουν, όμως, πολλοί απ` έξω, γιατί υπάρχει μια εμμονή ότι θα πρέπει να μπουν τα ενήμερα δάνεια στη ρύθμιση.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε μια δόση να μην χρωστάει ο άλλος.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πείτε μου τώρα, και από τη ζωή τη δική μας, μεταξύ μας, να το πούμε. Ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι σε αδυναμία, δεν θα πληρώσει ένα μήνα, δεν θα πληρώσει δύο, θα πάει στην τράπεζα και θα τους πει, παιδιά πνίγομαι, απολύθηκα, δεν έχω λεφτά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσπαθήσαμε να διευρύνουμε το πλαίσιο των ωφελούμενων, όσο περισσότερο γίνεται. Ήδη, από τις ρυθμίσεις αυτές, εκτιμάται ότι πάνω από 200.000 νοικοκυριά θα ωφεληθούν. Θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να διευρύνουμε αυτή τη βάση των ωφελούμενων.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο, μήπως δηλαδή πείτε ότι όσοι χρωστάνε τρεις δόσεις ή δύο δόσεις, να βάλετε δηλαδή…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να αφήσουμε να παρουσιαστεί επίσημα, να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να το αφήσω εγώ, ως ανοιχτό ενδεχόμενο;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω ότι καταβάλλουμε προσπάθεια, να διευρύνουμε τον αριθμό των ωφελούμενων. Να τον διευρύνουμε, όσο περισσότερο γίνεται.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα, δηλαδή, μπορεί να έχουμε και παραπέρα διεύρυνση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αφήστε, να δούμε. Το σίγουρο είναι ότι κάνουμε ό,τι περισσότερο γίνεται.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ, τώρα, για να κάνω και τη δουλειά μου, εκτιμώ ότι ίσως το βλέπετε θετικά, να βάλετε ένα όριο δόσεων…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αν κάποιος καθυστερήσει μια δόση ή τρεις δόσεις, γιατί είχε διαρρεύσει το «τρεις δόσεις»…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω ότι γίνεται προσπάθεια να διευρυνθεί ο αριθμός, όσο περισσότερο γίνεται.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αφήνουμε, λοιπόν, ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Τι άλλο έχουμε με τα στεγαστικά δάνεια;
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο πολύ σημαντικό που έχει να κάνει με το πόσο έχει μειωθεί το εισόδημα και το εισοδηματικό κριτήριο και ακόμη ένα σημαντικό θέμα, έχει να κάνει με το όριο του δανείου. Δηλαδή, αν εσύ έχεις πάρει ένα δάνειο 120.000, 180.000, 200.000 ευρώ, εάν ξεπερνάει αυτό το όριο, πάλι δεν σου δίνουν τη ρύθμιση. Σου λένε ότι πρέπει να έχεις πάρει δάνειο ή να έχεις αξία, αυτή τη στιγμή, ακινήτου μέχρι 180.000 ευρώ. Αν είναι παραπάνω, σε πετάει έξω. Μα, αυτός που έχει ανάγκη, είναι αυτός που έχει πάρει ένα μεγαλύτερο δάνειο και τώρα του έχει γίνει «θαλασσοδάνειο», γιατί δεν μπορεί να το εξοφλήσει. Άλλο σημείο, η τετραετής περίοδος χάριτος, που είναι έντοκη, δηλαδή ο άλλος θα πληρώνει για τέσσερα χρόνια, αλλά το κεφάλαιό του δεν θα μειώνεται καθόλου. Δηλαδή, όταν θα περάσουν τέσσερα χρόνια, θα διαπιστώσει ότι χρωστάει τα ίδια χρήματα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, αλλά σε αυτά τα τέσσερα χρόνια θα πληρώνει μόνο τους τόκους.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τους ανέργους τι γίνεται;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα, εκεί είναι που πρέπει να έρθουν αποτελέσματα και εκεί είναι που βλέπετε, ήδη, κάποια θετικά σημάδια. Αν θέλετε, ερευνήστε το και εσείς, γνωρίζετε το σύστημα στο υπουργείο Εργασίας, που καταγράφει προσλήψεις σε πραγματικό χρόνο. Είχαμε θετικές ενδείξεις τον Μάρτιο. Οι πληροφορίες για τον Απρίλιο είναι ότι εξελίσσεται εξίσου θετικά. Αρχίζουν, δηλαδή, τα πρώτα θετικά σημάδια. Όμως, το κυριότερο είναι ότι ξεκινούν οι αυτοκινητόδρομοι…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλά είναι αυτά που μας λέτε, αλλά και για τη ρύθμιση των δανείων των ανέργων…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ακούστηκε ότι δεν θα πληρώνουν για τέσσερα χρόνια, μάλλον όσο είναι άνεργοι, δεν θα πληρώνουν καμία δόση. Με ποιο κριτήριο θα καθορίσετε…;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οι άνεργοι, ποιοι; Αυτοί οι οποίοι επιδοτούνται; Γιατί, προσέξτε, έχουμε 1,4 εκατομμύριο ανέργους, εκ των οποίων επιδοτούνται 250.000-300.000. Οι υπόλοιποι δεν επιδοτούνται. Επισήμως, όμως, είναι άνεργοι. Αυτοί θα μπουν στη ρύθμιση;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσπαθούμε, όλο και περισσότερους από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε θέση μεγάλης αδυναμίας τα τελευταία χρόνια, να τους βοηθήσουμε. Ακούσατε και τον Πρωθυπουργό να αναφέρεται σε 100.000 ανέργους που δεν έχουν ασφάλιση, να ενταχθούν στο σύστημα υγείας. Προσπαθούμε, σε αυτή την κρίση, να μη μείνει κανένας απ` έξω. Να περάσουμε αυτή την κρίση, χωρίς άλλες απώλειες. Και σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι πετύχαμε ένα πολύ καλό συνδυασμό. Μπορεί να επιτευχθεί και καλύτερος, ώστε να επωφεληθούν όσο γίνεται περισσότεροι. Παραμένουν δύσκολες οι συνθήκες, αλλά πιστεύω ότι σιγά-σιγά βελτιώνουμε τα πράγματα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακούστε ένα mail που μου ήρθε τώρα, σχετικά με τα εισοδηματικά κριτήρια και τη διεύρυνσή τους από 25.000 σε 35.000 για τα δάνεια. Λέει, δεν θα πρέπει να υπάρχει εξαίρεση γι` αυτούς που έχουν πολλά μέλη στην οικογένεια; Άλλο λέει 35.000 για έναν που είναι πατέρας, μάνα και ένα παιδί και άλλο για έναν ο οποίος είναι με πέντε παιδιά και έχει 45.000.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν έχει καθοριστεί κύριε υπουργέ.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχει καθοριστεί για πολύτεκνους. Ίσως θα πρέπει να γίνει μια ρύθμιση. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Ότι άλλο να έχεις πέντε παιδιά και να έχεις 40.000 εισόδημα…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αρχικά, είχατε πει για τους πολύτεκνους, τώρα βάζετε μόνο τους άνεργους. Οι πολύτεκνοι δεν…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με εισοδηματικά κριτήρια. Άλλο είναι πώς θα αντιμετωπίσει τη ζωή με ένα παιδί και με ένα εισόδημα 35.000…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με 25.000-35.000 μπορούν να μπουν και ο άλλος με τρία παιδιά που έχει περάσει για ένα χιλιάρικο το κριτήριο, να μην μπαίνει;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εκτιμώ ότι ο αριθμός των παιδιών, σίγουρα θα πρέπει να συνυπολογιστεί, γιατί αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η ρύθμιση των χρεών αφορά 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εφορίες, ταμεία. Εδώ λέμε, λοιπόν, για μικρά ποσά, απεριόριστος αριθμός δόσεων. Κατ` αποκλειστικότητα αναφέρουμε και είναι μια ενημέρωση που έχουμε από την πηγή…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι θα υπάρχει ελάχιστη δόση 15 ευρώ το μήνα…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, παίρνει 500-600 ευρώ εισόδημα…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο θα αυξάνεται το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερη δόση θα πρέπει να πληρώσει. Θα συγκρίνεται δηλαδή η δόση αυτή με το εισόδημά σου, ουσιαστικά.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχει ένα θέμα, τι γίνεται με αυτούς οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν κύριε υπουργέ, που είναι σε αντικειμενική αδυναμία, που μπορούν να αποδείξουν στο ελληνικό κράτος, ότι δεν μπορούν να πληρώσουν. Και ξέρετε, πάρα πολύ καλά, ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, που λένε…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όταν βλέπετε να γίνεται μια τέτοια προσπάθεια, σίγουρα θα προσπαθήσουμε και γι` αυτούς που είναι σε ακόμη πιο δεινή θέση, να μην αποκλειστούν. Περιπτώσεις σαν αυτές που αναφέρετε, δυστυχώς είναι αρκετές. Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα. Σιγά-σιγά τα βελτιώνουμε. Όπως σας άκουσα να λέτε στην αρχή της εκπομπής σας, για τους 18άρηδες φοιτητές. Ήταν μια αστοχία, η οποία βελτιώθηκε…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας δείξουμε, μπορεί να μη το γνωρίζετε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το έχουμε κατ` αποκλειστικότητα, κάναμε ρεπορτάζ, γιατί είμαστε αυτοί που «σηκώσαμε» το θέμα. Όντως, υπάρχουν κάποιες σημαντικές αλλαγές, θα τις πούμε σε λίγο αναλυτικά, όπου δεν θα φορολογηθούν τα προστατευόμενα μέλη… Τίτλους μπορούμε να δώσουμε.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα υποβάλουν δήλωση τα προστατευόμενα τέκνα. Να το πούμε ξεκάθαρα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί ήταν κουτό. Δηλαδή, αν εγώ έχω ένα παιδί που του ανοίγω ένα λογαριασμό…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μου το είχατε θέσει στην προηγούμενη εκπομπή…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το θυμόσαστε, σαν «ρουσφέτι», τελειώνοντας. Φαίνεται ότι εδώ υπάρχει ανταπόκριση, γιατί είχε δημιουργηθεί αναστάτωση. Έπαυε να είναι προστατευόμενο μέλος, με όλες τις συνέπειες.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όπου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, τα εξαντλούμε. Και οι παρατηρήσεις σας είναι πολλές φορές χρήσιμες.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Χαράτσι» ακινήτων. 2013, ακούσαμε και τον Πρωθυπουργό, μειωμένο κατά 15%. Υπάρχει, βέβαια, μια αδικία. Ενιαία μείωση 15%. Δηλαδή, ο φτωχός με τον πλούσιο, μάλλον το ακριβό ακίνητο με το φθηνό ακίνητο, θα έχουν την ίδια ποσοστιαία μείωση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δυστυχώς, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να υπάρξει μια άλλη κλιμάκωση. Μένουμε στο βασικό ότι είναι μια σημαντική μείωση για όλους και για τους ασθενέστερους. Θα θέλαμε να ήταν διαφορετική η ποσοστιαία μείωση. Δυστυχώς, το υπάρχον σύστημα δεν το επέτρεπε. Είναι μόνο για φέτος, μόνο μέχρι τον Δεκέμβριο και από τον Ιανουάριο θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα. Και κλιμακωτή ποσοστιαία αύξηση θα υπάρχει και θα συνυπολογίζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρουμε πολύ καλά τι λέτε, ότι η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να τιμολογήσει, ας πούμε, με βάση τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες. Εγώ θα σας πω ότι και εκεί υπήρχε πρόταση, αλλά δεν την έλαβαν υπόψη τους. Με βάση την κατανάλωση, κύριε υπουργέ. Γιατί, ένα σπίτι στην Εκάλη καίει πολύ περισσότερο από ένα σπίτι στο Πέραμα. Θα μπορούσαν να πουν, λοιπόν, δεν έχω στοιχεία εγώ φορολογικά, αλλά έχω στοιχεία κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό δεν είναι πάντα βέβαιο, γιατί μπορεί ένα σπίτι στο Πέραμα να μην έχει καλή μόνωση, να είναι παλαιότερο και να χρειάζεται περισσότερο κόστος.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εντάξει, μεμονωμένη περίπτωση, αλλά είναι ένα μέτρο σύγκρισης εισοδηματικού κριτηρίου.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό δεν είναι απόλυτο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή, άλλο η σπιταρόνα που έχει όλο το βράδυ τα φώτα ανοιχτά, γιατί φοβάται για τους κλέφτες και άλλο, ο άλλος που από τις 9 μ. μ. το κλείνει το φως, γιατί θέλει να κάνει οικονομία. Και γίνεται αυτό το πράγμα. Δηλαδή, θα μπορούσε η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος να αποτελέσει ένα κριτήριο για το «χαράτσι». Και να έλεγαν, μικρή κατανάλωση στο Πέραμα, άρα χαμηλό εισοδηματικό κριτήριο, άρα χαμηλότερο το «χαράτσι». Υψηλή κατανάλωση ρεύματος, δηλαδή υπάρχουν, ας πούμε, τι γίνεται στη Μύκονο; Σου λέει, τα σπίτια δεν σβήνουν τα φώτα ποτέ. Όχι οι Μυκονιάτες, οι Αθηναίοι με τις βίλες.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο οι ενισχυτές που δουλεύουν εκεί με τις μουσικές…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πάντως, θα συμφωνήσετε ότι υπάρχουν κατηγορίες που μπορεί να έχουν αυξημένη κατανάλωση ρεύματος, χωρίς να είναι ιδιαίτερα εύπορες, από ανάγκη. Σας ανέφερα την περίπτωση ενός παλιού σπιτιού που δεν μονώνεται καλά ή την περίπτωση που υπάρχει ένας ασθενής στο σπίτι και οι συσκευές για την περίθαλψή του να είναι ενεργοβόρες.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όλες οι ρυθμίσεις, όλες οι συμφωνίες με την τρόικα πρέπει να περάσουν με τη μορφή των νομοσχεδίων από τη Βουλή ή σ’ ένα πολυνομοσχέδιο;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η μορφή θα εξεταστεί.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και για την παράταση για το ΕΕΤΗΔΕ, το χαράτσι που λέμε εμείς και για τα ληξιπρόθεσμα, και για τα στεγαστικά δάνεια, και για τους δημοσίους υπαλλήλους, για όλα. Θα πρέπει να περάσουν νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι δεν είναι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, θα πρέπει να περάσουν. Η στήριξη της Βουλής στην Κυβέρνηση είναι δεδομένη.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από πότε θα ισχύσουν, γνωρίζουμε; Λένε για τον Ιούνιο, ισχύει αυτό;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, ο Ιούνιος είναι το ορόσημο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ κύριε Υπουργέ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.