ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε δύο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι με την απεργία στο ΜΕΤΡΟ και το τελεσίγραφο που έχει δώσει η κυβέρνηση, όπου μας ξεκαθάρισε, βέβαια, ο Γ.Γ. του υπουργείου, ότι το τελεσίγραφο δεν αφορά επέμβαση, αλλά ή επίταξη ή απόλυση. Ισχύει αυτό;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είναι τελεσίγραφο, δεν είναι απειλή. Απλώς – γιατί άκουσα διάφορα σχόλια- εγώ δεν απείλησα κανέναν. Το να λες ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα υπάρξουν οι δέουσες συνέπειες, δεν πιστεύω ότι μπορεί να θεωρείται απειλή. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή το γεγονός είναι κύριε Παπαδάκη ότι εκατομμύρια συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται, χάνονται εργατοώρες με πολύ αρνητικές συνέπειες, ευρύτερα για την οικονομία μας γιατί ορισμένοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να υποστούν θυσίες, στις οποίες είναι αναγκασμένη να υποβληθεί όλη η υπόλοιπη κοινωνία.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, όμως, εδώ υπάρχει κάτι το οποίο είναι εξοργιστικό. Το εξοργιστικό είναι ότι υπάρχει τριγλωσσία. Δηλαδή, άλλα λέει ένα κομμάτι της Ν.Δ. και λέω ένα κομμάτι γιατί χθες ο κ. Βορίδης, εδώ, έλεγε ότι είναι άδικο έτσι όπως εφαρμόζεται το ενιαίο μισθολόγιο, όπως επίσης είπε ότι δεν είναι σωστό το θέμα της συλλογικής σύμβασης να μην ισχύσει όπως προσβλεπότανε, μέχρι το Μάρτιο και ότι δεν χάνεται ο κόσμος και ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους και να εκτονωθεί η κατάσταση. Αυτό το λέει ένας πρώην υπουργός Μεταφορών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αυτό, όμως, αντιλαμβάνεστε, δημιουργεί ένα κλίμα ότι άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν καθ` ύλην αρμόδιοι. Ο καθ` ύλην αρμόδιος είναι ο Κωστής Χατζηδάκης. Έγινε σαφής στις τοποθετήσεις του και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι θυσίες που έχουν ζητηθεί από τους Έλληνες είναι μεγάλες. Έχουν θιγεί ακόμη και οι μικροσυνταξιούχοι του ΟΓΑ. Πρέπει, όμως, πέστε μου, από πού θα βρούμε, εάν κάποιος κλάδος ζητάει εξαίρεση …
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτή είναι διαδικασία που επιτρέπεται, όμως, αλλά δεν μπορούμε να πούμε σε κάποιους εργαζόμενους που μειώνεται ο μισθός τους, και όταν δεν είναι υπερβολικά μεγάλος, όπως μας έδειξαν, ότι ξέρετε κάτι; Αυτοί ευθύνονται για το γεγονός ότι έχουμε χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, γιατί οδηγούμεθα σε διαδικασίες κοινωνικού αυτοματισμού και βάζουμε τη μια τάξη, δηλαδή των εργαζομένων, εναντίον των άλλων, των άνεργων.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Παπαδάκη, νομίζω ότι σας έχω πει επανειλημμένα, προσπαθούμε σε αυτή τη δύσκολη καμπή να κατανεμηθούν τα βάρη, όσο γίνεται δικαιότερα στους Έλληνες. Πέστε μου εσείς μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί;
ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Κεδίκογλου, εκείνο που εμείς εισπράττουμε, είναι το εξής: Αντί να υπάρχει μια πίεση για διάλογο από την Κυριακή το απόγευμα, ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος αν μη τι άλλο δεν έχει ένα τέτοιο προφίλ, έχει μπει -και εσείς από χθες- σε μια λογική πίεσης και «εκβιασμού», -το αποφύγατε, αλλά εγώ θα το πω έτσι- απέναντι σε μια τάξη εργαζομένων η οποία βάζει ζητήματα. Εγώ δεν ξέρω αν όλα είναι δίκαια και να τα δούμε και μέσα σ` αυτό το κλίμα, o.k. Όμως, αντί να απειλείτε, εμμέσως πλην σαφώς, με απολύσεις πρωτεργάτες μιας απεργίας, είναι μια λέξη, που επειδή έχετε και εσείς εμπειρία στο πολιτικό ρεπορτάζ, 25 χρόνια δεν έχω δει να απειλούνται πρωτεργάτες απεργίας, λες και έκαναν κανένα πραξικόπημα. Πρέπει, λοιπόν, να πιέσετε και ο ρόλος ο δικός σας, ο θεσμικός, είναι να πιέσετε για κουβέντα και στην κουβέντα θα βρεθεί μια λύση. Όταν είναι να βρεθεί λύση, μετά από 15 ημέρες ταλαιπωρία, θα είναι ηττημένη, η κοινωνία, η κυβέρνηση –που λίγο μας απασχολεί- και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Και θέλω να σας πω το εξής, για να το λάβετε επίσης σοβαρά υπόψη και σας το λέω…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όταν το πρώτο και κύριο και μόνο αίτημα είναι: Μην μας πειράξετε τις αποδοχές…
ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Δεν λέει έτσι ο γενικός…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εγώ αυτή την εικόνα έχω, αυτή μου έχει μεταφερθεί.
ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Όχι, δεν ακούει ο κόσμος σωστά. Λένε ότι δεν μπορώ εγώ…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ισοπεδωτική αντίληψη. Δηλαδή, αυτός που είναι στο γραφείο να αμείβεται το ίδιο με αυτόν ο οποίος είναι μηχανοδηγός…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Που δουλεύει 30 μέτρα κάτω από τη γη και δεν βλέπει το φως της ημέρας.
ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Και επίσης, για να τελειώσω την παρέμβασή μου, θα σας πω το εξής, και δεν ξέρω, εγώ έχω αυτή την εντύπωση, γυρίζω τέσσερις μέρες τώρα, με τα πόδια ή με τα ταξί στο δρόμο. Δεν υπάρχει σε αυτή την απεργία ένταση από την υπόλοιπη κοινωνία, παρά τη φοβερή ταλαιπωρία. Γιατί αυτός ο οποίος ταλαιπωρείται, ξέρει ότι έχει υποστεί και αυτός, τρομερές μειώσεις. Αυτό να το λάβετε σοβαρά υπόψη. Δεν υπάρχει…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να σας πω κάτι; Επειδή αυτό το δύσκολο διάστημα έχουμε έρθει σε επαφή με πάρα πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, για τους οποίους, σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχω νιώσει ότι ζητάμε δυσβάσταχτες θυσίες. Δυστυχώς, όμως, αυτοί οι κλάδοι δεν είναι σε έναν τομέα που να μπορούν να ασκήσουν τέτοια πίεση στην κοινωνία. Θέλω αυτό να το κρατήσετε στο νου σας.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό καταλαβαίνω.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Στον ιδιωτικό τομέα ή σε κάποιον δημόσιο φορέα που δεν έχει τέτοια επίδραση στην κοινωνική ζωή. Θέλω, επίσης, να σας ρωτήσω, εάν θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος που να λέει, «γράφω το νόμο, γράφω τις δικαστικές αποφάσεις στα παλιά μου τα παπούτσια». Θέλω να μου πείτε! Ποιος μπορεί να δικαιούται να λέει κάτι τέτοιο;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, κύριε υπουργέ; Γιατί δεν είχαμε την ίδια αντιμετώπιση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δικαστικών; Πόσο χρονικό διάστημα οι δικαστικοί απέχουν από τα καθήκοντά τους; Βγήκε κανένας να τους απειλήσει ότι θα τους απολύσει; Βγήκε κανένας να τους απειλήσει ότι θα τους επιτάξει;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Προσέξτε τώρα, συγκρίνετε ανόμοια πράγματα, κύριε Παπαδάκη. Δείτε μια εικόνα της Αθήνας αυτή τη στιγμή.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συμφωνώ ότι υπάρχει ταλαιπωρία, καμία αντίρρηση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός σε συμφόρηση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα ήμουν άδικος, αν δεν συμφωνούσα πάνω σε αυτό. Εκείνο το οποίο επισημαίνουμε, είναι ότι θα ήταν εξίσου τραγικό να ποινικοποιήσουμε το δικαίωμα της απεργίας, βγάζοντας αυτούς τους απεργούς, ως βορά απέναντι στην κοινωνία…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: …Θα μου πείτε, κύριε Παπαδάκη, να μη βγάζουμε δικαστικές αποφάσεις τότε. Αν είναι να τις γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια να μην πηγαίνουμε στα δικαστήρια. Αυτό μου λέτε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ξέρετε ότι και από την εποχή που απεργούσατε και εσείς ως συνάδελφός μας, επαγγελματίας δημοσιογράφος, όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις, έβγαιναν παράνομες. Αυτή είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία για την Ελλάδα. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό, όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις να βγαίνουν παράνομες. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, που κάποια στιγμή θα το συζητήσουμε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εγώ θέλω να δούμε την ουσία, κύριε Παπαδάκη. Πείτε μου, το αίτημα των εργαζομένων είναι να μην θιγούν οι αποδοχές τους…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα υπερασπιστώ εγώ τους εργαζόμενους.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πείτε μου, από πού να τα εξοικονομήσουμε, πού να βάλουμε επιπλέον φόρους, από πού να κάνουμε μεγαλύτερες περικοπές. Ειλικρινά, να δείξουμε κατανόηση και να συζητήσουμε το αίτημά τους, να μείνουν οι μισθοί τους, ως έχουν, λες και δεν έχουν σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία, η οποία πρέπει να υποστεί θυσίες.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ, ξέρετε, χθες, εδώ, άκουσα τον κ. Βορίδη να λέει το εξής: Η σύμβασή τους κανονικά λήγει το Μάρτη. Τι περισσότερο θα ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο, εάν ισχύσει μέχρι το Μάρτη και μέχρι τότε, μέσα από ένα διάλογο καταλήξετε ότι συμφωνείτε ή διαφωνείτε. Τότε, θα βγαίνατε στην κοινωνία και θα λέγατε, ακούστε, εμείς αφήσαμε να τελειώσει η σύμβαση το Μάρτη, δεν τα βρήκαμε, στα κάγκελα, ταλαιπωρούν την κοινωνία.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Παπαδάκη, σε ό,τι αφορά τις αποδοχές, επειδή έκανα διαβουλεύσεις και εγώ στο δικό μου τομέα και βγαίνει Κ.Υ.Α. για τις αμοιβές των δημοσιογράφων σε όλο το δημόσιο τομέα και αναγκάστηκα να πω ειλικρινά -στους συναδέλφους δημοσιογράφους, εννοώ- ότι παιδιά, μέχρι εδώ πάει, μέχρι τόσο αντέχει η κοινωνία, μέχρι τόσο αντέχουν τα δημόσια οικονομικά. Είναι χαμηλές αμοιβές, το ξέρω, αλλά δεν αντέχει παραπάνω η κοινωνία, η οικονομία μας. Πείτε μου εσείς, με ποιο κριτήριο πρέπει ένας κλάδος να εξαιρεθεί;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ είναι και το άλλο θέμα, το θέμα με τις δηλώσεις Διαμαντόπουλου, με το βίντεο που κυκλοφόρησε, την αποσπασματική…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είσαστε άνθρωποι της τηλεόρασης, νομίζω ότι ξέρετε πολύ καλά ότι άλλο είναι μοντάζ, άλλο είναι πλαστογραφία και άλλο είναι παράθεση στιγμιοτύπων. Αλλά, από εκεί και πέρα, συγνώμη κύριε Παπαδάκη, είναι «κοίτα ποιος μιλάει;» Μιλάνε αυτοί που έλεγαν ότι βάζουμε παρακρατικούς της Δεξιάς να χτυπήσουν τα γραφεία της Ν.Δ. Μιλάνε αυτοί που έλεγαν ότι δεν μπορούσα να κρύψω τη χαρά μου για την τρομοκρατική επίθεση στο σπίτι του αδελφού μου.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ, όμως, θέλω να είμαι αντικειμενικός, κύριε υπουργέ. Παρέμβαση σε αυτό το βίντεο με την ομιλία του κ. Διαμαντόπουλου έγινε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ότι υπήρξαν κάποια στιγμιότυπα, τα οποία παρατέθηκαν. Από εκεί, όμως, μέχρι την πλαστογραφία…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν ατυχής η παρέμβαση, όμως, αλλά, είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει την κοινωνία, ήθελα να σας πω, για να μην νομίζετε ότι υπερασπίζομαι τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μπορούμε να επανέλθουμε στην ουσία;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η ουσία είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και όχι η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, κύριε υπουργέ. Ποσώς ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό, εάν θα κερδίσει τις εντυπώσεις, μέσα από αυτή την διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ ή εσείς.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Παπαδάκη, να σας υπενθυμίσω αυτό που είπα και στην εκπομπή σας. Τι λέω εξ αρχής σε όλη αυτή την αντιπαράθεση; Ένα πράγμα έχω ζητήσει: Να αποκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε μορφή βίας. Αυτό δεν ήταν το μόνο; Και με έλεγαν Γκαίμπελς; Ε, όχι εκεί που μας χρωστάγανε να πάρουν και το βόδι! Δεν μπορεί να με λένε τρομοκράτη με την πένα. Γιατί κάπου, όταν χάνουμε το όριο στις δηλώσεις μας, από τις εμπρηστικές δηλώσεις στις εμπρηστικές πράξεις η απόσταση είναι μικρή. Και ακόμα στο πλήρες βίντεο του κ. Διαμαντόπουλου, υπάρχει μια δικαιολόγηση της βίας, υπάρχει μια κατανόηση της οπλοχρησίας. Λοιπόν ή θα βγάλουμε τη λέξη βία τελείως από τον πολιτικό διάλογο…
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δικαιολόγηση της οπλοχρησίας λέει. Το ακούτε; Το ακούτε τι λέει; Ποιος είναι λοιπόν ο τρομοκράτης τώρα; Είναι φωνητική η τρομοκρατία αυτή…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Σκουρλέτη, επειδή με έχετε πει…
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Σας γνωρίζουμε, σας γνωρίζουμε κύριε, γιατί έχετε αποκαλυφθεί κύριε Κεδίκογλου. Έχετε αποκαλυφθεί…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: …Όσα δεν έχει πει κανένας, οποιοσδήποτε στην πολιτική σκηνή. Με έχετε πει «τρομοκράτη», με έχετε πει «πλαστογράφο», έχετε χάσει κάθε όριο…
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Βεβαίως, και το επαναλαμβάνω και μπορώ να το τεκμηριώσω.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, κύριε Σκουρλέτη; Τότε να μάθετε ελληνικά, γιατί «πλαστογράφος» άλλο πράγμα σημαίνει.
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: «Πλαστογράφος» σημαίνει να κάνω την υπογραφή σας. Στο επίπεδο της τηλεόρασης είναι το μοντάζ, είναι η επιλεκτική παράθεση στιγμιοτύπων, είναι η αποκοπή κρίσιμων φράσεων, είναι η καταδίκη της βίας που είπε ο κ. Διαμαντόπουλος και το αποκλείσατε και το καλλιεργείτε δύο μήνες τώρα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Σκουρλέτη, ένα πράγμα σας ζητάω: Να αποκηρύξετε κάθε μορφή βίας και δυσκολεύεστε πάρα πολύ. Έχετε ένα συγγενές πρόβλημα συνιστωσών με τη βία.
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είναι παρακρατικού τύπου πρακτικές αυτές.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Λοιπόν ή θα απαλείψουμε τη λέξη «βία» από τον πολιτικό διάλογο τελείως ή θα έχουμε τέτοιες συνέπειες…
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: …Οι οποίες σας χρεώνονται προσωπικά εσάς και στο επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: …Γιατί από τις εμπρηστικές δηλώσεις, κύριε Σκουρλέτη, μέχρι τις εμπρηστικές πράξεις η απόσταση, όπως αποδείχθηκε, είναι πολύ μικρή.
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καλά που το καταλάβατε. Αλλάξτε, λοιπόν. Βάλτε την ουρά στα σκέλια και αλλάξτε, αν το πιστεύετε αυτό. Σταματήστε κάθε απόγευμα στις οκτώ παρά τέταρτο να στέλνετε πλαστογραφημένα non paper…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Σκουρλέτη, οι δηλώσεις μου είναι σταθερές εδώ και ενάμιση μήνα…
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: …Τορπιλίζετε τη Δημοκρατία. Το έχετε καταλάβει αυτό;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Σκουρλέτη, αποκηρύσσετε κάθε μορφή βίας;
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Επανειλημμένα, και τη δικιά σας, αυτή τη στιγμή, λεκτική βία, την πλαστογραφία, τα ψεύδη, που έχουν υποκαταστήσει την πολιτική σας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Α, είναι λεκτική βία η δικιά μου. Συνεπώς, δικαιούται κάποιος να ασκήσει βία πάνω μου, γιατί ασκώ λεκτική βία. Προσέξτε αυτό το σκεπτικό κύριε Σκουρλέτη, προσέξτε σε τι μονοπάτια μας βάζετε.
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Πέστε και άλλα ψέματα, πέστε. Αφήστε τον να μιλήσει κύριε Παπαδάκη, αποκαλύπτεται όλη η γύμνια των επιχειρημάτων και η σκοπιμότητα αυτής της παρέμβασης. Αποκαλύπτεται, αφήστε τον να μιλήσει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ποια σκοπιμότητα παρέμβασης; Κύριε Σκουρλέτη, με παρακαλέσανε να βγω να μιλήσω…
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εγώ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: …Για την κατάσταση στο ΜΕΤΡΟ και τώρα μας φτιάξατε συνωμοσίες; Ντροπή σας, κύριε Σκουρλέτη!
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Και απέναντι στους εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ, ψέματα είπατε…
———————–