ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλή σας ημέρα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, αλλά τα μέσα δεν λειτουργούν και σήμερα. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, είναι φυσικό ότι η διαδικασία αυτή θέλει ένα διάστημα. Πιστεύω ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν ρυθμιστεί όλα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ήταν η τελευταία λύση που βρέθηκε για το θέμα; Γιατί, χθες, μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι με προτάσεις οι οποίες είχαν ακουσθεί, ακόμη και από βουλευτές του κόμματός σας, με τη διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ, που είναι ένα από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, με την πρόταση των εργαζομένων, ας ισχύσει η συλλογική σύμβαση μέχρι τον Μάρτη και ελάτε να συζητήσουμε, δεν μπορούσε να βρεθεί μια άλλη λύση και να μην φθάσουμε στη διαδικασία της επιστράτευσης;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η πρόταση των εργαζομένων ήταν να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματά τους και μετά να κάνουμε διάλογο.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το βασικό, όμως, αίτημά τους ήταν να δώσετε μία παράταση μέχρι τον Μάρτη που λήγει ουσιαστικά η σύμβασή τους.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εδώ έχουμε μία κοινωνία, μία οικονομία, σε μία πολύ κρίσιμη καμπή. Δεν μπορεί κάποιος να ζητά την εξαίρεσή του. Επίσης, ο μαξιμαλιστικός τρόπος, που τέθηκαν από πλευράς των εργαζομένων τα αιτήματα, δεν βοήθησε, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούν να ρυθμιστούν στο πλαίσιο του νόμου που έχει ψηφιστεί και μιλάω για εκείνους, οι οποίοι παρ’ ότι είναι δευτεροβάθμιας ή και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν λάβει μία τέτοια εξειδίκευση που είναι πιο απαραίτητοι και από πτυχιούχους του Πολυτεχνείου. Έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις στην ΕΑΒ, νομίζω ότι είναι αρκετές και στον ΟΑΣΑ. Αυτές μπορούν να ρυθμιστούν σε ένα πλαίσιο διαλόγου, με την κοινωνία να μην κρατιέται όμηρος, με την οικονομία να μην χάνει εκατομμύρια εργατοώρες κάθε μέρα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, αυτό θα μπορούσε να γίνει όμως με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Δηλαδή, όταν είχαν γίνει οι προτάσεις για τροποποίηση του τότε νομοσχεδίου, δεν άλλαξε. Αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει από τότε και να είχε αποτραπεί όλο αυτό.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω ότι είναι ανεξάρτητα από το νομοσχέδιο. Στο πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε, δίνεται η δυνατότητα…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά να καθοριστεί…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η εντύπωση, πάντως, η οποία δημιουργήθηκε σε μας, γιατί βγάλαμε και τον πρόεδρο των εργαζομένων, εμείς πιστεύαμε ότι χθες θα τελειώσει η ιστορία αυτή. Μας είπε, επί λέξει, και ότι θέλουμε να το ακούσει και ο Πρωθυπουργός και το στέλνουμε και στο υπουργείο. Εκείνοι ισχυρίζονται ότι η πρότασή τους δεν έφθασε ποτέ στον Πρωθυπουργό. Δεν ήταν, λέει, απ’ ό,τι μου λένε εδώ, τώρα, μου στέλνουν μήνυμα με sms, δεν είχαν τεθεί όλα τα αιτήματά μας…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επειδή την πρότασή τους τη διάβασα, σας λέω, ότι έθετε ως προαπαιτούμενο τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματά τους.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, κύριε Κεδίκογλου, ότι σε μία πρόταση βάζουν 10, αλλά το ένα είναι που τους καίει. Και το ένα που τους έκαιγε, ήταν να πάει μέχρι τον Μάρτιο. Αυτό το γνωρίζατε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω ότι διάβασα το κείμενο. Ελληνικά, πιστεύω ότι ξέρω καλά. Έλεγε, όλα τα αιτήματα, δέσμευση της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών και η συλλογική έως τον Μάρτιο. Πάνω απ’ όλα, ξεχνάτε κάτι ότι σε αυτή τη χώρα ή θα σεβόμαστε το νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις ή να γίνουμε ζούγκλα. Όταν έχεις τέτοια κατάφορη προσβολή δικαστικών αποφάσεων, όταν γράφεις δικαστικές αποφάσεις στα παλαιότερα των υποδημάτων σου, για τι διάλογο μιλάμε;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσέξτε τώρα, βέβαια, να μην είμαστε και τόσο απόλυτοι, γιατί το έχω χρησιμοποιήσει και τις προηγούμενες ημέρες, εγώ θυμάμαι ότι όταν όντως είχαν ξεπεραστεί οι δικαστικές αποφάσεις, με μπροστάρηδες σημερινούς υπουργούς. Δεν θα ξεχάσω σημερινούς υπουργούς, πρωτοκλασάτα ονόματα και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας να πρωτοστατούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν χαρακτηρισθεί παράνομες. Εσείς, μόνος σας, όχι εσείς ειδικά, η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε, για παράδειγμα, τον κ. Παπακωνσταντίνου, όταν ήταν στο μπλοκ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ήταν μαζί με τους απεργούς. Και μετά έλεγε, γιατί δεν σέβεστε την απόφαση. Το ίδιο είχε συμβεί και με υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Να ξεχάσω τον κ. Χατζηγάκη πάνω στο τρακτέρ; Ξέρετε, δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι, γιατί το κακό παράδειγμα ίσως το πολιτικό σύστημα το έχει δώσει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Παπαδάκη, δεκτά, αλλά όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, τα λάθη του παρελθόντος δεν θα συνεχισθούν. Δεν θα «χαϊδεύουμε» συντεχνίες εις βάρος του συνόλου, δεν θα παίζουμε παιχνίδια μικροκομματικού συμφέροντος. Θα προτάξουμε το κοινωνικό συμφέρον, το εθνικό καλό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ, δεν σας φοβίζει το γεγονός ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να συμπαρασύρει απεργιακές κινητοποιήσεις και από άλλους κλάδους που ήδη είναι σε εξέλιξη;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τίποτα δεν πρόκειται να μας κάνει να αλλάξουμε την αποφασιστικότητά μας, να εφαρμόσουμε την πολιτική μας. Είναι η μόνη ρεαλιστική λύση. Είναι ο μόνος δρόμος εξόδου…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και αν υπάρχουν αντιδράσεις, όμως, του ελληνικού λαού;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γνωρίζω πολύ καλά, όπως εγώ στον δικό μου τον τομέα, έκανα αντίστοιχες διαβουλεύσεις με την ΕΣΗΕΑ, με τους δημοσιογράφους. Σε άλλα τα βρήκαμε, σε άλλα δεν τα βρήκαμε. Αλλά ήταν σαφές, από τη δική μου πλευρά, από την πλευρά της κυβέρνησης, δηλαδή, ότι παιδιά, αυτό είναι το πλαίσιο, όλη η κοινωνία κάνει θυσίες, πρέπει να τις καταμερίσουμε με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο. Όποιος θεωρεί ότι μπορεί και πρέπει να εξαιρεθεί, συγγνώμη, αλλά είναι ενάντια στο σύνολο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, εδώ υπάρχει ένας άλλος κίνδυνος και θέλω να σας τον επισημάνω. Μήπως οδηγούμεθα σε διαδικασίες κοινωνικού αυτοματισμού; Δηλαδή, μήπως οδηγούμε την κοινωνία να είναι με το μέρος αυτών ή με το μέρος…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακριβώς, για να μην γίνουν κοινωνικοί αυτοματισμοί, δεν πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Βελτιώσεις, όμως, θα μπορούσαν να υπάρξουν.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας είπα και συγκεκριμένη περίπτωση. Σας είπα και στον ΟΑΣΑ και στην ΕΑΒ.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έγιναν δεκτές, όμως, αυτές οι προτάσεις.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν έγινε σωστή συζήτηση που μπορούσε να γίνει, που δεν θα χρειαζόταν καμία απεργιακή κινητοποίηση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν τους κάλεσαν; Αυτό που λέτε τώρα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ομηρία της κοινωνίας…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό που λέτε, γιατί από την πρώτη ημέρα της απεργίας δεν κάλεσαν τον κ. Σταματόπουλο, το Σωματείο και να τους πουν, ελάτε παιδιά, εμείς, το μοναδικό το οποίο μπορούμε να κάνουμε, είναι αυτό που είπατε προηγουμένως, ότι ο μηχανοδηγός, για παράδειγμα, ο οποίος δουλεύει και Πάσχα και Χριστούγεννα και κάνει μία πολύ κρίσιμη και σημαντική δουλειά, δεν μπορεί να παίρνει τα ίδια χρήματα με τον άλλον ο οποίος είναι στη Βουλή, για παράδειγμα, υπάλληλος και είναι μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι πολύ πιο ευχάριστο από το να είσαι 50 μέτρα κάτω από τη γη.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ήμουν σαφής. Σας περιέγραψα και την κατηγορία…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν τους κάλεσε όμως το αρμόδιο υπουργείο. Εγώ το δέχομαι αυτό που λέτε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επειδή ήμουν χθες με τον κ. Σταθόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα, γνωρίζω πολύ καλά ότι και μιλούσε και τους πέρναγε το σωστό μήνυμα. Δείτε το και λίγο αντίστροφα, κύριε Παπαδάκη: Μήπως για ορισμένους ήταν ευκαιρία -και μιλάω όχι για τους εργαζόμενους, αλλά για εκτός του χώρου των εργαζομένων- ήταν μία ιδανική ευκαιρία πολιτικού ακτιβισμού;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στον ΣΥΡΙΖΑ πάει το μυαλό σας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εγώ μιλάω γενικότερα, γιατί θα αρχίσουν πάλι να με λένε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχει ένα στοιχείο: Ήταν ο κ. Βορίδης προχθές, που είπε ακριβώς αυτό που είπατε κι εσείς και το ΠΑΣΟΚ το έχει πει, και μετά ψήφισε το νομοσχέδιο, ατόφιο, όπως ήταν, παρά την τροποποίηση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εδώ πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, το νομοσχέδιο προβλέπει αυτή τη δυνατότητα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κ. Βορίδης είπε, να εξετάσουμε αυτές τις περιπτώσεις, όπως περιγράψατε εσείς και όταν το είπα στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, ξέρετε τι μου απάντησε; Να πείτε στον κ. Βορίδη και στον οποιονδήποτε άλλο, αυτά να τα έλεγε όταν ψήφιζε το νομοσχέδιο. Όχι να ψηφίζει άλλα και να λέει άλλα. Δεν βάζετε εμένα στη θέση μου, τον κ. Βορίδη βάλτε στη θέση του.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου αυτού, που ψηφίστηκε, προβλέπεται αυτή η δυνατότητα, υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τότε, γιατί δεν τη δέχθηκε το υπουργείο; Γιατί η ταλαιπωρία αυτών των ημερών; Αυτό προβληματίζει τον Έλληνα και μπορεί πραγματικά να του βάλει και σκέψεις που δεν πρέπει να μπουν. Ότι, μήπως έγινε σκόπιμα για αποπροσανατολισμό, θα πει ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μήπως να το αντιστρέψουμε; Μήπως κάποιοι από την άλλη πλευρά το εξώθησαν στα άκρα;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ίσως, μπορεί και έτσι. Και έτσι να είναι, από λάθος χειρισμό έγινε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συμφωνούμε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ή το ένα έγινε ή το άλλο, ο λαός ταλαιπωρήθηκε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συγγνώμη, αλλά να ξεκινήσω από τα βασικά: Είμαστε μία ευνομούμενη πολιτεία ή τουλάχιστον θέλουμε να είμαστε;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλουμε να είμαστε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, ο νόμος, οι δικαστικές αποφάσεις, δεν πρέπει να εφαρμόζονται;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για όλους;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για όλους. Και αυτό είναι το μήνυμα αυτής της κυβέρνησης. Ο νόμος εφαρμόζεται σε όλες τις κατευθύνσεις, με τον ίδιο τρόπο, χωρίς αστερίσκους, χωρίς εξαιρέσεις.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, υπάρχουν κλάδοι που δεν δείχνει όμως η κυβέρνηση την ίδια αποφασιστικότητά της για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων. Θα μου πείτε, το ίδιο η δικαστική εξουσία, το ίδιο είναι οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ; Αν το βάλουμε αυτό θα το δούμε ρατσιστικά. Πέντε μήνες, έξι μήνες…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συγνώμη, αλλά μέσα σε μια ημέρα η απεργία στα δικαστήρια δεν φέρνει το κοινωνικό και οικονομικό αποτέλεσμα που φέρνει η απεργία στα ΜΜΜ.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, βγήκε και ο κ. Ρουπακιώτης και είπε ότι δεν λειτουργούν όλο αυτό το διάστημα τα δικαστήρια, έχουν μείνει πίσω οι αποφάσεις που αφορούν το οικονομικό έγκλημα, οι εισπράξεις των φόρων, υπάρχουν τόσες εκκρεμείς υποθέσεις, άρα δεν επηρεάζουν τη δημόσια ζωή και την οικονομία της χώρας;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας είπα, συν τω χρόνω υπάρχουν σοβαρότατες συνέπειες, αλλά δεν έχεις αυτή την πίεση μέσα σε μια ημέρα, που μπορεί να σου προκαλέσει αυτή η πρωτοφανής ασφυξία στους δρόμους.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε κύριε Yπουργέ.
—————————