ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε υπουργέ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα σε όλους.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χθες είχαμε επεισόδια στο υπουργείο Εργασίας. Και εδώ υπάρχει μια κόντρα ανάμεσα στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στο ΚΚΕ, και η κυρία Παπαρήγα έκανε δηλώσεις πάνω σε αυτό, η οποία είπε ότι οι ζημιές δεν έγιναν από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Τι λέτε γι αυτό;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και εγώ εξεπλάγην, γιατί μου μεταφέρθηκαν μαρτυρίες. Εγώ προσωπικά δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυς, αλλά καλώ να αξιοποιήσετε τη δημοσιογραφική σας ιδιότητα. Να εξετάσετε το βίντεο και να δείτε την εικόνα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, όπως βγαίνουν από το υπουργείο. Είναι προφανές ότι δεν είχαν συμπλοκή με άνδρες των ΜΑΤ, με αστυνομικούς. Δεν φαίνονται. Φαίνονται ατσαλάκωτοι, θα έλεγα…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, είναι κάποιοι που τους βγάζουν σηκωτούς. Εγώ είδα να βγάζουν και ένα σηκωτό από μέσα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η εικόνα που είδα εγώ, είναι μια εικόνα ανθρώπων, οι οποίοι μπήκαν μέσα, έκαναν αυτό που ήθελαν, βγήκαν έξω. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω τι λέει το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ λέει ότι βγήκαν έξω και μετά τα ΜΑΤ, μόνα τους, άρχισαν να σπάζουν τους χώρους. Σοβαρολογούμε κύριε Παπαδάκη; Πιστεύω ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε και τις μαρτυρίες των υπαλλήλων του υπουργείου, οι οποίοι πέρασαν μια μεγάλη δοκιμασία χθες. Αλλά, πάνω απ΄όλα, σκεφθείτε, πώς αλλιώς θα μπορούσαν να έχουν γίνει αυτές οι καταστροφές.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε κύριε υπουργέ, εδώ φαίνεται ότι έχει σκληρύνει τη στάση της η κυβέρνηση απέναντι σε κινητοποιήσεις. Εγώ σας λέω ότι όταν ο νόμος δεν εφαρμόζεται, από την άλλη πλευρά σκληραίνουν τη στάση τους και οι συνδικαλιστές και εδώ αυτό δεν οδηγεί, έχω την εντύπωση, πουθενά. Γιατί δεν είναι υποχρεωτικά, λένε από τη μία πλευρά, παράνομος αυτός που πεινάει, δεν είναι παράνομος αυτός ο οποίος είναι άνεργος. Από την άλλη λέτε, ναι, έχεις δικαίωμα στην αντίδραση, αλλά όχι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και παραβιάζοντας το νόμο. Από την άλλη πλευρά ακούγεται, ναι, νόμος όμως είναι το δίκιο του εργάτη. Αντιλαμβάνεστε δηλαδή ότι έχουμε μια κοινωνία, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις και δυστυχώς μπαίνει στη διαδικασία να πει ότι είμαι με το μέρος του ενός ή του άλλου, ενώ τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, δεν είναι να γίνουμε όλοι μας κριτές κάποιων υποθέσεων.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συνολικά ως κοινωνία, ως οικονομία, βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή. Όλοι έχουν υποστεί θυσίες, όλοι έχουν χάσει κάτι…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όλοι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: …Και προσπαθούμε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε αυτόν τον τομέα και αλλάζουμε τρόπο λειτουργίας και αλλάζουμε …
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι, μακάρι. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουμε αποτελέσματα εκεί.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μέχρι στιγμής, όμως, πρέπει το καράβι να περάσει αυτό το δύσκολο κάβο και τον περνάει με θυσίες, ναι. Και έχουμε πει ότι μόλις μπορέσουμε να πάρει μια ανάσα η οικονομία, θα ανακουφίσουμε ιδιαίτερα εκείνες τις ομάδες οι οποίες έχουν υποστεί τις πιο μεγάλες θυσίες.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με θυσίες και συναίνεση, θα συμφωνήσετε μαζί μου δηλαδή. Λένε κάποιοι, εάν θα ήταν εντελώς διαφορετική η κατάσταση, εάν ο υπουργός, ο εκάστοτε υπουργός, έλεγε « ποιοι είναι απ΄ έξω; είναι του ΠΑΜΕ» , όπου το ΠΑΜΕ δεν μας έχει συνηθίσει… Να έρθουν επάνω δέκα άνθρωποι, να μιλήσουν.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο Γιάννης Βρούτσης έχει δει τους πάντες. Δεν έχει αρνηθεί σε κανέναν τον διάλογο. Ειδικά ο Γιάννης Βρούτσης έχει μιλήσει με τους πάντες. Γιατί να το κάνουν αυτό στον Γιάννη Βρούτση; Και να σας πω και κάτι άλλο; Γιατί ήθελαν να τον προπηλακίσουν; Γιατί, σύμφωνα με μαρτυρίες που μου μετέφεραν …
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκείνοι το αρνούνται βέβαια.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπήρχε και κάμερα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκείνοι βέβαια όλα αυτά τα αρνούνται. Και ξέρετε, αυτό σας λέω ότι γινόμαστε κριτές μιας ιστορίας, της οποίας, πάνω από όλα, εσείς είπατε, εγώ δεν ήμουν εκεί για να ξέρω τι γίνεται…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εάν το αρνούνται και αληθεύουν οι πληροφορίες ότι είχαν κάμερα μαζί τους οι συνδικαλιστές, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δώσουν την εικόνα από τη δική τους κάμερα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση και όταν θα έρθουν οι συνδικαλιστές, θα το πούμε. Πάντως έχει σκληρύνει και η κυβέρνηση τη στάση της και έχω την εντύπωση, ξέρετε κάτι…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν έχουμε σκληρύνει τη στάση. Πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος, πρέπει να εφαρμόζονται οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Αλλιώς, δεν είμαστε ευνομούμενη πολιτεία, είμαστε κάτι άλλο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό βέβαια ισχύει για όλους.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για όλους. Μα, βλέπετε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, σε κάθε περίπτωση, να εφαρμόζει το νόμο προς όλες τις κατευθύνσεις με τον ίδιο τρόπο, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Νομίζω ότι το έχουμε αποδείξει αυτό επανειλημμένα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στην κοινωνία, βέβαια, εδώ και χρόνια υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά, εάν ο νόμος είναι ο ίδιος για όλους. Εδώ και πολλά χρόνια. Και ξέρετε, σε μια κοινωνία…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τα διαλύσουμε. Πρέπει πλέον όλοι οι Έλληνες να βεβαιωθούν ότι ο νόμος είναι ίδιος για όλους. Και η κυβέρνηση αυτή, αυτό κάνει. Αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως, θα πρέπει κύριε υπουργέ να δούμε και κάτι άλλο, ότι αντιδράσεις έχουμε σε όλο τον κόσμο. Ξέρετε, αυτή τη στιγμή στην Ιταλία, στη Νάπολι δεν κινείται κανένα λεωφορείο, γιατί δεν έχουν πληρώσει το φυσικό αέριο και έχουν μείνει ακινητοποιημένα. Εμείς νομίζουμε ότι όταν γίνεται κάτι εδώ, δεν έχει ξαναγίνει πουθενά. Κινητοποιήσεις με ένα εκατομμύριο, με δυο εκατομμύρια κόσμο και χωρίς να έχουν τα προβλήματα τα δικά μας… Προχθές βγήκαν οι εκπαιδευτικοί στην Πορτογαλία, για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και δεν άνοιξε μύτη. Δηλαδή, αυτή η αντίληψη, ότι ξέρεις κάτι, είστε στους δρόμους και περπατάτε και πρέπει να σταματήσετε, μήπως είναι σκληρή;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εγώ θα ήθελα να σας θέσω μια άλλη παράμετρο. Εδώ βλέπω και έναν ανταγωνισμό εξτρεμισμού …
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι εξτρεμισμός η αντίδραση ενός κομματιού της κοινωνίας το οποίο έχει δικαίωμα να διαδηλώσει;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η βιαιοπραγία, ο βανδαλισμός, η άσκηση βίας, δεν είναι εξτρεμισμός; Η απειλή …
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εάν υπάρχουν τέτοια περιστατικά, να παταχθούν. Δεν μιλάω γι αυτά εγώ. Εγώ μιλάω για την περίπτωση εκείνη που ειρηνικά κάποιοι άνθρωποι διαδηλώνουν και τρώνε ξύλο. Θα ξεχάσω εγώ τους συνταξιούχους, επί κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ σας λέω τώρα, που έφαγαν ξύλο;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μην πιάσουμε τη νεώτερη πολιτική ιστορία, στο σήμερα να κοιτάξουμε. Στο σήμερα. Όποιος διαδηλώνει ειρηνικά, όποιος διαμαρτύρεται, μέσα στα πλαίσια του νόμου και δεν επιχειρεί να κρατήσει σε ομηρία την κοινωνία, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εκ των πραγμάτων όμως, όταν γίνεται μια απεργιακή κινητοποίηση, κάποιους δυσαρεστεί αυτή η κατάσταση. Έτσι δεν είναι; Και για αυτό κιόλας την κάνει αυτή την κινητοποίηση, για να κάνει γνωστό το πρόβλημά του …
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας λέω ότι εκείνο που μου κάνει εντύπωση, είναι μη βαφτίσουμε παράνομους όλους όσοι διαμαρτύρονται και κάνουν χρήση του ιερού δικαιώματος της απεργίας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το παράνομο και το νόμιμο το ορίζουν τα δικαστήρια.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα, δεν υπάρχει απεργία η οποία να μην έχει βγει παράνομη.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κάνετε λάθος. Ανάλογα με την περίπτωση. Από εκεί και πέρα, όταν είναι καταχρηστική μια απεργία, σας λέω ότι εδώ έχουμε χάσει και λίγο το μέτρο, όπως επίσης και το γνωστό…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όλοι μας όμως έχουμε χάσει το μέτρο, γιατί όταν απεργούσαν οι δικαστικοί, δεν υπήρχε δικαστήριο για να βγάλει τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές. Για πέντε μήνες, εγώ λέω «τα χέρια κάτω από τη Δικαιοσύνη», αλλά θέλω να σας πω ότι συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Έτσι δεν είναι; Ήταν αυτές οι στάσεις εργασίας που έκαναν και που ήταν γνωστό ότι από το ακροατήριο, ξέρουν όσοι ασχολούνται, δεν μπορούσαν να εκδικαστούν οι υποθέσεις.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες οι οποίες έχουν κάθε λόγο να νοιώθουν ότι οι θυσίες τους είναι πάρα πολύ μεγάλες. Υπάρχουν ομάδες που δεν μπορούν να εκφραστούν, δηλαδή να ακουστούν, είτε γιατί δεν είναι σε έναν τέτοιο τομέα της οικονομίας …
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στον ιδιωτικό τομέα ή οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι το ένα εκατομμύριο και πλέον άνεργοι του ιδιωτικού τομέα…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι ένοχοι όμως οι άλλοι, επειδή αυτοί είναι άνεργοι.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι οι πιλότοι των F16 που πληρώνονται 1200 ευρώ για να οδηγούν μηχανήματα 60 εκατομμυρίων. Ναι, είναι δύσκολα, ναι υπάρχουν αδικίες. Θα τις διορθώσουμε το συντομότερο δυνατό, αλλά από εκεί και πέρα, θέλω να καταλάβετε όλοι ότι ακολουθούμε το μοναδικό σχέδιο, το μοναδικό ρεαλιστικό πρόγραμμα, για να βγούμε από αυτή την κρίση, όλοι μαζί ως κοινωνία, χωρίς άλλες απώλειες.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπορεί να έχετε δίκιο, αλλά ίσως χάνει το δίκιο της μια κοινωνία, όταν βλέπει σκηνές σαν τις χθεσινές, γιατί αυτό το άγριο ξύλο, μερικές φορές, εμένα με αγριεύει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν τις προκαλέσαμε εμείς. Δεν εισβάλαμε εμείς μέσα στο υπουργείο…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για απ΄ έξω σας λέω.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, μέσα ξεκίνησε το πράγμα. Μέσα ξεκίνησε. Συγνώμη κύριε Παπαδάκη, σκεφθείτε ότι το υπουργείο Εργασίας ήταν ανοιχτό σε όλους τους εργαζόμενους. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν ορισμένοι. Μπούκαραν, βανδάλισαν, βιαιοπράγησαν και μετά ζητούν και τα ρέστα.
ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Είχαν ζητήσει να δουν τον κύριο Βρούτση;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω ότι δεν υπάρχει ομάδα που να μην έχει συναντηθεί, μαζί του. Εκείνη την ημέρα, ήταν απρόσκλητοι. Αλλά, γενικώς, δεν ήταν δύσκολο σε κανένα σωματείο, σε κανένα φορέα να δει τον Γιάννη Βρούτση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ θα σας ευχαριστήσουμε για την ενημέρωση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.
___________