ΧΙΩΤΗΣ: Καλή σας μέρα κύριε Εκπρόσωπε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα, καλημέρα και στους ακροατές μας.
ΧΙΩΤΗΣ: Λοιπόν συζητούσαμε λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση με την τρόικα, η οποία φαίνεται, ακόμα και τώρα, να μην αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να πιέσει άλλο μια χώρα που έχει πιεστεί τόσο πολύ με τόσα πολλά μέτρα την τελευταία τριετία και αναρωτιέμαι, αν η κυβέρνηση της έχει δώσει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να επιμένει σε επώδυνες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα, το νέο χαράτσι για τα ακίνητα, που διαβάζω στις εφημερίδες θα διατηρηθεί και το 2014 και μετά λέει, θα πάμε στον ενιαίο φόρο ακινήτων. Δεν ξέρω, έχετε βάλει αυτή την παράμετρο ως κυβέρνηση στις διαβουλεύσεις;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Φυσικά έχουμε βάλει και τα στοιχεία που παρουσιάζονται, αν μη τι άλλο, υπογραμμίζουν και τις αρνητικές συνέπειες από την παρατεταμένη ύφεση. Να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει ρήτρα ύφεσης στο πρόγραμμά μας. Όπως πέρυσι επιτράπηκε η παρέκκλιση από τους στόχους, λόγω της πέραν του προβλεπομένου ποσοστού της ύφεσης, αντίστοιχα υπάρχει και για φέτος. Τώρα, σε ό,τι αφορά το «χαράτσι» που λέτε, η διαβούλευση συνεχίζεται. Δεν θέλω να επεκταθώ. Είναι και ένα θέμα προετοιμασίας του συστήματος για τον ενιαίο φόρο.
ΧΙΩΤΗΣ: Η τρόικα έχει δίκιο που μας πιέζει ή όχι; Δηλαδή, θέλω να πω, οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, με βάση το μνημόνιο, τηρούνται; Διότι έχουμε μπερδευτεί εντελώς με το τι γίνεται με τον περιορισμό του δημόσιου τομέα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εδώ, έχουμε να κάνουμε και με χρόνιες δυσλειτουργίες και αν θέλετε, και με μια εγγενή αντίδραση του μηχανισμού που αρνείται να αλλάξει. Και θα σας φέρω ένα παράδειγμα από το χώρο της ευθύνης μου, της αρμοδιότητάς μου. Εδώ και δυόμισι μήνες έχω ζητήσει από την ΕΡΤ, οι επίορκοι να απομακρυνθούν.
ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν γίνεται αυτό;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω ότι όταν ξανατέθηκε το ζήτημα, ρώτησα στην ΕΡΤ, απλώς, πιστεύοντας ότι θα μου πουν, πότε απομακρύνθηκαν, για να μάθω ότι δεν έχει συγκληθεί ακόμα το υπηρεσιακό συμβούλιο. Και στην περίπτωση της ΕΡΤ, δεν υπάρχει το ζήτημα με τους δικαστικούς που υπάρχει σε άλλες υπηρεσίες. Συνεπώς, εκεί τίθεται και ένα θέμα ευθύνης του αρμόδιου διευθυντή. Και δυστυχώς, ναι, πρέπει ο κάθε υπουργός να φτάνει μέχρι το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, για να βεβαιώνεται ότι εκτελείται σωστά.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω, όμως: Θέλει η κυβέρνηση να διώξει κάποιους δημοσίους υπαλλήλους…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν θέλουμε να διώξουμε, θέλουμε να εφαρμοστεί ο νόμος.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: …Υπάρχει κάποιος συνδικαλιστής ο οποίος τους κρατάει;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θέλουμε να διώξουμε, θέλουμε να εφαρμοστεί ο νόμος. Ο νόμος λέει ότι αν έχεις παραπεμφθεί για κακούργημα, απομακρύνεσαι από την υπηρεσία σου. Αυτό επί δυόμισι μήνες και παρότι, όχι παραινέσεις υπήρξαν σχετικές, κάτι παραπάνω, θα έλεγα…
ΧΙΩΤΗΣ: Πόσοι είναι αυτοί οι υπάλληλοι στην ΕΡΤ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αν δεν κάνω λάθος, είναι 13. Το θέμα είναι ότι δεν προχωράει.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και καμιά 800αριά στο Δημόσιο, όλο. Πόσους επίορκους περιμένουμε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας το αναφέρω ως ένα δείγμα δυσλειτουργίας, δηλαδή το πιο προφανές, το πιο απλό και όμως δεν προχωράει.
ΧΙΩΤΗΣ: Στο Δημόσιο, γενικώς, έχετε επιτέλους εικόνα πόσοι είναι οι επίορκοι; Διότι ακούμε διάφορα νούμερα. Από 800 έως 7.000 έχουμε φθάσει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν γνωρίζω κάποιο νούμερο. Έχουν ακουστεί διάφορα νούμερα, δεν μπορώ να υιοθετήσω κανένα.
ΧΙΩΤΗΣ: Ακόμα και αν απομακρυνθούν, πάντως, όλοι, που δεν είναι πάνω από 5.000, το πρόβλημα δεν λύνεται. Είχαμε δεσμευτεί για 25.000 απομακρύνσεις υπαλλήλων μέσα στο 2013. Τώρα διαβάζω ότι η τρόικα δεν το θέτει αυτό, ως προϋπόθεση. Θέλει απλώς να κινηθεί αυτό το σχέδιο περί βιωσιμότητας και κινητικότητας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γι` αυτό σας ανέφερα το παράδειγμα των επίορκων της ΕΡΤ, ως ένα ελάχιστο δείγμα του πόσο δυσκίνητο σε αλλαγές, πόσο αρνητικό σε αλλαγές είναι το σύστημα, ας το αποκαλέσουμε έτσι, ο τρόπος λειτουργίας του δημοσίου. Οπότε, φανταστείτε σε ένα πιο πολύπλοκο μέτρο, όπως είναι η κινητικότητα, πόσες εγγενείς αντιδράσεις συναντάμε.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν το αλλάζετε, όμως; Εσείς είστε κυβέρνηση. Γιατί δεν αλλάζετε αυτό το σύστημα, το οποίο είναι τόσο δυσκίνητο;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό κάνουμε, αυτό αλλάζουμε. Θέλει αγώνα, θέλει καθημερινή προσπάθεια, θέλει επιμονή και να είστε σίγουροι ότι κάνουμε αυτό που πρέπει και θα πετύχουμε τις αναγκαίες αλλαγές.
ΧΙΩΤΗΣ: Απολύσεις εντός του 2013 θα γίνουν ή όχι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι. Νομίζω ότι έχει ξεκαθαριστεί αυτό.
ΧΙΩΤΗΣ: Είχε ξεκαθαριστεί πριν έρθει η τρόικα. Μετά, η τρόικα το έβαλε στο τραπέζι. Ξαναξεκαθαρίστηκε; Δεν θα έχουμε απολύσεις το 2013;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επειδή γνωρίζω πολύ καλά, στη συγκεκριμένη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, δεν αναφέρθηκε καν η λέξη «απολύσεις».
ΧΙΩΤΗΣ: Και πώς θα περιοριστεί ο δημόσιος τομέας; Μόνο με αυτό το σχέδιο της κινητικότητας που επεξεργάζεται ο κ. Μανιτάκης;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το σχέδιο της κινητικότητας συν τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων που είναι αρκετά μεγάλος, υπάρχουν περισσότεροι που έσπευσαν να βγουν στη σύνταξη τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε πιστεύουμε ότι φθάνουμε στο συνολικό αριθμό που χρειάζεται. Και μεταθέτοντας το προσωπικό εκεί που είναι πιο απαραίτητο, έχεις και ένα πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά η συνταξιοδότηση είναι σύνταξη, εξακολουθεί ο εργαζόμενος να παίρνει λεφτά από το κράτος. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε αυτή τη στιγμή το χρέος, να μειώσουμε τα ελλείμματα του κράτους. Και αυτό βλέπουμε ότι έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω πόσα εκατομμύρια, ενάμισι εκατομμύριο ανέργους στον ιδιωτικό τομέα και δεν έχει φύγει ούτε ένας στο Δημόσιο.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακριβώς, αυτοί είναι, οι άνεργοι, που έχουν προτεραιότητα. Προσπαθούμε να μην υπάρξουν άλλες απώλειες. Προτεραιότητά μας, όμως, είναι αυτό που είπατε: Είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Αν δεν καταφέρουμε να τιθασεύσουμε, να κάμψουμε, να καταστείλουμε την ανεργία, ως κοινωνία, αντιμετωπίζουμε μεγάλους κινδύνους. Ήδη έχει φθάσει σε ποσοστά τρομακτικά. Το έχει πει ο Πρωθυπουργός, είναι άμεση προτεραιότητά μας. Γι` αυτό παλεύουμε, να φέρουμε επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να μπει καινούργιο καθαρό χρήμα στην αγορά.
ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά έτσι όπως μας τα λέτε, ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα με την τρόικα, τα βρίσκει όλα καλά. Αφού τα βρίσκει όλα καλά, γιατί παρέτεινε τη διαμονή της στην Αθήνα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι ένα θέμα εξηγήσεων, είναι ένα θέμα να πείσουμε για το πώς εξελίσσονται τα στοιχεία μας. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν και αυτό γίνεται.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και όλα αυτά θα γίνουν, εν πάση περιπτώσει, στο τελευταίο ραντεβού της τρόικας με τον Πρωθυπουργό, που θα είναι, πότε; Αύριο;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μόλις ολοκληρωθεί η σειρά επαφών με τους υπουργούς. Δεν μπορώ να σας το προσδιορίσω.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πάω σε ένα άλλο θέμα: Βλέπω ότι κάθε μέρα σχεδόν, επιτίθεστε στο ΣΥΡΙΖΑ, για λαϊκισμό κτλ. Όμως, τον τελευταίο καιρό, βλέπω το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει στροφές, να κάνει ανοίγματα προς το κέντρο, να είναι δηλαδή λιγότερο λαϊκιστής απ` ό,τι ήταν στο παρελθόν.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μια βλέπετε αυτό, μια βλέπετε το άλλο. Βλέπετε, για παράδειγμα, τον κ. Σταθάκη να χαρακτηρίζει γεωστρατηγικά ευφυή την κίνηση του Πρωθυπουργού να προβάλει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα των ελληνικών υδρογονανθράκων και μετά, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε τον κ. Τσίπρα να κατακεραυνώνει, να μιλάει για μειοδοσίες, προδοσίες και να μιλάει για τα εθνικά μας πετρέλαια. Λοιπόν, πείτε μου, ποια προσέγγιση να σχολιάσω.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, να ενθαρρύνετε, φαντάζομαι, την προσέγγιση που λέει, τη λογική προσέγγιση…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ενθαρρύνουμε, αλλά, συγνώμη, ποιο είναι το ήπιο ύφος ή αν θέλετε, το κεντροστραφές, όπως μου το περιγράψατε, όταν την εφαρμογή του νόμου τη χαρακτηρίζουν «ακροδεξιά πολιτική»;
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει πια ότι το ευρώ είναι φετίχ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλά, εξαρτάται από τη μέρα τους.
ΧΙΩΤΗΣ: Καλό. Πείτε μου κάτι άλλο, κύριε Κεδίκογλου: Αλλαγές στην κυβέρνηση θα υπάρξουν; Ξέρετε, διαβάζω και πάλι πληροφορίες σήμερα στις εφημερίδες. Η διάψευσή σας είναι λογικό ότι έγινε για να πέσουν λίγο οι τόνοι, αλλά καταλαβαίνουμε ότι ακόμη και η κυβέρνηση, τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός, θα επιθυμούσε κάποιες αλλαγές που θα έδιναν ένα γρηγορότερο βήμα στην κυβέρνηση. Θα γίνει αυτό τελικά ή όχι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καταλαβαίνετε πως ό,τι και να πω, ό,τι και να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- ο αγαπητός μου φίλος ο Δημήτρης Ρίζος έγραφε σήμερα στην εφημερίδα του ότι θεωρεί έγκυρες και αξιόπιστες όλες τις δηλώσεις μου, εκτός από αυτές που αφορούν ανασχηματισμό. Είναι γνωστά τα όσα λέγονται για δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου περί ανασχηματισμού. Εγώ αυτό που έχω να σας πω, είναι ότι έχουμε άλλες επείγουσες προτεραιότητες.
ΧΙΩΤΗΣ: Δεν είναι επείγουσα προτεραιότητα ένα υπουργείο που δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, επειδή ο υπουργός είναι αργός, να αλλάξει για να αποδώσει τα αναμενόμενα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα ήθελα να μείνουμε σε αυτό που σας είπα. Από εκεί και πέρα, είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού να αποφασίζει το πώς και πότε γίνονται αυτές οι κινήσεις.
ΧΙΩΤΗΣ: Και πρέπει να συζητηθεί και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, υποθέτω, νωρίτερα. Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα υπάρξει αυτή την εβδομάδα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν ξέρω αν προλαβαίνει, γιατί γνωρίζετε ότι έχουμε και τη Σύνοδο Κορυφής…
ΧΙΩΤΗΣ: Έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη, αλλά μέχρι την Τετάρτη υπάρχει χρόνος, αν το κρίνουν οι αρχηγοί σκόπιμο.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν έχω κάτι να σας ανακοινώσω αυτή τη στιγμή.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Με τις ιδιωτικοποιήσεις τι θα γίνει; Γιατί, μετά την αποχώρηση του κ. Αθανασόπουλου, θα έχουμε νέες καθυστερήσεις;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μείνουμε εντός χρονοδιαγράμματος και για την περίπτωση της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και για την περίπτωση του ΟΠΑΠ.
ΧΙΩΤΗΣ: Θα ανακοινώσετε σήμερα τον αντικαταστάτη του κ. Αθανασόπουλου;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν το γνωρίζω αυτό ακόμα. Αυτό, πάντως, που σας λέω, είναι ότι οι διαδικασίες δεν έχουν ανασταλεί, προχωρούν. Περιμένουμε δεσμευτικές προσφορές στο τέλος του μήνα για την περίπτωση της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και η εντολή είναι να τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις ακόμη περισσότερο. Σε ό,τι αφορά τις παραιτήσεις, νομίζω ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι έγιναν και αμέσως έγιναν δεκτές.
ΧΙΩΤΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τις πληροφορίες που μας δώσατε. Καλή σας μέρα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.
————————–