ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα και στους ακροατές μας.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ρωτήσω, πρακτικά, επί της ουσίας, τι έμεινε από την επίσκεψη Ολάντ; Στο ισοζύγιο, τι κερδίζει η χώρα από αυτή την επίσκεψη;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πέραν της απόλυτης επιβεβαίωσης της υποστήριξης της Γαλλίας και στην επόμενη φάση που βρίσκεται η Ελλάδα, δηλαδή, να πετύχει τους στόχους της –κρατάω τη φράση του κ. Ολάντ…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε, γιατί το ρωτάω; Πριν απαντήσετε, συγνώμη, σας διέκοψα πριν αρχίσετε, αλλά για να καταλάβετε ποιο είναι το πνεύμα μου. Ο κ. Ολάντ έχει εδώ και μήνες, αναπτύσσει μια φιλολογία κατά της λιτότητας στην Ευρώπη. Λέει ότι τα λουριά πρέπει να χαλαρώσουν στη λιτότητα, διότι δεν βγαίνει έτσι κλπ, κλπ. Λέει και διάφορα ενδιαφέροντα για το ευρώ, αλλά όταν έρχεται η ώρα των ευρωπαϊκών οργάνων, λέει όλο «ναι» στην κυρία Μέρκελ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Νομίζω ότι είναι πολύ πιο σύνθετα…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Περίπου, τόσο απλά είναι.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Από την εμπειρία που έχω πλέον από τις Ευρωπαϊκές Συνόδους, είναι μια δύσκολη διαβούλευση και είναι λίγο η τέχνη του εφικτού. Πρέπει να καταλήγουν σε αποτελέσματα. Ειδικά, στην τελευταία Σύνοδο ήταν πρωτόγνωρο, νομίζω, επί 30 τόσες ώρες, οι ηγέτες να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Λοιπόν, για να επανέλθουμε στην ερώτησή σας, θέλω να σας επισημάνω αυτό που είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος Ολάντ , αναφερόμενος στην απόφαση της τελευταίας Συνόδου, ότι δεν ήταν αυτό ακριβώς που ήθελε, αλλά ήταν καλύτερο από καθόλου απόφαση.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τα χειροπιαστά αποτελέσματα από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα: Ο κ. Ολάντ είπε χαρακτηριστικά ότι «ήρθα για να παρακινήσω, να ενθαρρύνω, να παροτρύνω γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Υπήρξαν χειροπιαστά αποτελέσματα: Θεωρούμε πολύ σημαντική τη δημιουργία του ελληνο-γαλλικού επιχειρηματικού συμβουλίου. Η συζήτηση που έγινε χθες στο Χίλτον μεταξύ των δύο ηγετών και δεκάδων επιχειρηματιών από τις δύο χώρες, ήταν και ουσιαστική και έδειξε άμεσα τις προοπτικές. Θα δοθεί έμφαση σε επιχειρηματικές συνεργασίες σε τομείς κατά προτεραιότητα (ενέργεια, διαχείριση υδάτων, άμυνα, τουρισμός που υπογράφηκε η σχετική συμφωνία, εμπόριο), οπότε θα προχωρήσει πιστεύουμε με πολύ γοργά βήματα η ελληνο-γαλλική επιχειρηματική συνεργασία.
Υπάρχει και το θέμα με το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο πρέπει να ενισχύσει το ελληνικό επενδυτικό Ταμείο.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, μέχρι τώρα, επειδή λέτε για το επιχειρηματικό κομμάτι, όποια γαλλική εταιρεία είχε έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, έχει φύγει. Δηλαδή, η Credit Agricole που είχε επενδύσει στην Εμπορική, η Carrefour έφυγε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός της επίσκεψής του στην Αθήνα, δηλαδή, να αντιστρέψει την τάση. Και δίδονται προς τούτο τα εργαλεία και υπάρχει η διακυβερνητική συνεργασία που παρέχει εγγυήσεις, έτσι ώστε να δούμε μία πλήρη αντιστροφή του φαινομένου. Πολύ σημαντική, επίσης, ήταν η αναφορά στην AOZ, η αναφορά σε ευρωπαϊκά κοιτάσματα και η άμεση ανταπόκριση του Γάλλου Προέδρου που εξέφρασε το ενδιαφέρον για ενδεχόμενη συνεργασία. Υπάρχει, επίσης, και η πρόταση που υποβάλαμε εμείς και συζητείται, γιατί μας ενδιαφέρει η άμυνα της χώρας –έχουμε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, αλλά δεν παραμελούμε τις αμυντικές ανάγκες- η πρότασή μας να δανείσουν δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη παρακολούθησης, για να έχουμε μία καλύτερη εποπτεία του Αιγαίου. Αυτά είναι χειροπιαστά πράγματα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτές θα τις αγοράσουμε ή θα τις νοικιάσουμε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η πρόταση είναι για ενοικίαση. Δυστυχώς, τα οικονομικά μας δεδομένα, αυτή τη στιγμή, δεν επιτρέπουν τέτοιο σχεδιασμό.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άκουσα να γίνεται συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής μας και θέλω να σας ρωτήσω πιο συγκεκριμένα: Τι συζητήθηκε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ένα γεγονός, κύριε Χατζηνικολάου, ότι εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις, τα κοιτάσματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα είναι τα κυριότερα, τα μόνα –αν θέλετε- ενεργειακά κοιτάσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Νορβηγία είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης, στη Βρετανία τελειώνουν τα αποθέματα, σύμφωνα με τα όσα λέγουν οι ειδικοί. Συνεπώς, η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να παρέχουν μία ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη ή μάλλον να το πω καλύτερα, να εξασφαλίσουμε περισσότερη ενεργειακή αξιοπιστία. Η πλήρης, σχεδόν πλήρης σήμερα ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Συνεπώς, εάν σκεπτόμαστε σαν Ένωση, είναι αμοιβαία ωφέλιμο.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η συζήτηση για την ΑΟΖ πώς πήγε; Τί στάση τηρεί ο Γάλλος Πρόεδρος; Και το ερωτώ γιατί διαβάζω παντού ότι από αμερικανικής πλευράς μας «συμβουλεύουν» (εντός εισαγωγικών βάλτε τη λέξη) να μην προχωρήσουμε τώρα στην ΑΟΖ με τον φόβο θερμού επεισοδίου από τη γειτονική Τουρκία.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, νομίζω ότι ήσαν σαφέστατοι οι δύο ηγέτες χθες στις δηλώσεις τους, καθώς και στις απαντήσεις που έδωσαν στους δημοσιογράφους -ασχέτως εάν υπήρξε αυτή η γνωστή ιστορία με την απεργία της ΕΣΗΕΑ, υπήρξαν ερωτήσεις δημοσιογράφων και υπήρξαν ουσιαστικές απαντήσεις. Εκεί υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές, ότι με την τήρηση των νόμων, του Διεθνούς Δικαίου, δεν χρειάζεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εδώ ένας φίλος στέλνει το εξής ερώτημα. Ξέρω ότι δύσκολα θα το απαντήσετε αυτό, αλλά θα το πω, γιατί έχει και πλάκα: Εδώ, λέει ο Ολάντ, δεν τα καταφέρνει καλά σε σχέση με τη Γαλλία –επί ημερών του τα πράγματα χειροτερεύουν- θα βοηθήσει εμάς;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πιστεύω ότι η Γαλλία, όπως και όλες οι χώρες της Ε.Ε., βρίσκονται σε μια καθοριστική καμπή. Η Ελλάδα έχει, βέβαια, τη μεγαλύτερη οξύτητα των προβλημάτων, αλλά δεν νομίζω ότι καμία χώρα, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου, μπορεί να λέει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι προσδοκίες έχετε, κύριε Εκπρόσωπε, για μετά τις γερμανικές εκλογές; Καταλαβαίνω ότι υπάρχει, έτσι αόριστα στην ατμόσφαιρα, μια ελπίδα ότι κάτι καλό μπορεί να συμβεί μετά. Τι προσδοκίες έχετε; Τι μπορεί να συμβεί;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είμαστε σε διαρκή διαβούλευση για να βελτιώνουμε βήμα-βήμα και το πρόγραμμά μας και τους στόχους μας και να φέρνουμε αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Σας φέρνω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, την προσπάθεια που γίνεται τώρα να μειώσουμε το ΦΠΑ στην εστίαση. Όσο φέρνουμε αποτελέσματα, μπορούμε να είμαστε και πιο αποτελεσματικοί στα αιτήματά μας για αλλαγές των όρων.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αρκεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, για την οποία μου μιλάτε…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας φέρνω ένα παράδειγμα…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: …να είναι γενναία, γιατί από το 23% στο 19% δεν κάνουμε τίποτε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά και μόνο το ότι συζητείται ήδη, είναι μια καλή αρχή, γιατί θα θυμάστε, πόσο καιρό το προσπαθούμε. Και δυστυχώς, η έλλειψη εμπιστοσύνης στο φοροσυλλεκτικό μας μηχανισμό, δεν επέτρεπε να το συζητήσουμε. Τώρα, το συζητάμε.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ, κύριε υπουργέ. Καλημέρα σας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.
————————–