ΜΑΝΕΣΗΣ: Στη γραμμή μας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου. Καλημέρα σας κύριε Εκπρόσωπε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλή σας ημέρα σε σας και στους ακροατές μας.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να ξεκινήσουμε από τη χθεσινή επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα: Aυτό το οποίο εισπράττουμε –πολλά εισπράττουμε από την επίσκεψη του κ. Ολάντ- κατ’ αρχήν είναι η στήριξή του προς τη χώρα και οι προσδοκίες για επενδύσεις. Πότε βλέπετε αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον να εκδηλώνεται και με ποιο τρόπο;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχουμε χειροπιαστά πράγματα για τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε. Πρώτα απ’ όλα, ο κ. Ολάντ είπε ξεκάθαρα ότι «ήρθα για να ενθαρρύνω, να παροτρύνω, να παρακινήσω γαλλικές επιχειρήσεις, όχι μόνο να παραμείνουν στην Ελλάδα ή να επιστρέψουν αυτές που έχουν φύγει, αλλά να έλθουν και καινούργιες». Δημιουργήθηκαν προς τούτο συγκεκριμένες προϋποθέσεις, συγκεκριμένα εργαλεία. Θεωρούμε πολύ σημαντική τη δημιουργία του ελληνο-γαλλικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που θα είναι ένα όχημα το οποίο θα διευκολύνει την προσέλκυση γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας γαλλικών ομίλων με ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη, υπάρχει και μία ιεράρχηση, ποιοι τομείς, δηλαδή, κατά προτεραιότητα θα επιλεγούν γι’ αυτές τις συνεργασίες και θα είναι η ενέργεια, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η άμυνα, ο τουρισμός (που υπογράφηκε και μία σχετική συμφωνία) και η γεωργία. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το σχέδιο για συμμετοχή του γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτούνται μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συμμετέχουν στο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε, το συντομότερο δυνατό, τη ρευστότητα στην αγορά.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Τώρα, υπάρχει μία ιδιαίτερα σημαντική αναφορά, κύριε Κεδίκογλου, στην υπόθεση των υδρογονανθράκων σε συνδυασμό με την ΑΟΖ. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ ότι εάν μπορεί η Γαλλία, να συμβάλει στη διερεύνηση πιθανών κοιτασμάτων. Γίνεται, επομένως, μία προσπάθεια να γίνει το όλο θέμα μία ευρωπαϊκή υπόθεση. Εκεί μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και ήθελα την πολιτική σας ερμηνεία, στην αναφορά, ενδεχομένως, μήνυμα προς την Τουρκία –θα μου το πείτε εσείς ή όχι- το ότι ισχύει βεβαίως το Δίκαιο των Θαλασσών.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακριβώς. Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι, με πιστή εφαρμογή των νόμων, των κανονισμών του Διεθνούς Δικαίου, δεν υπάρχει κανένας λόγος για καμία αντίδραση.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Οι οποίες έχουν προφορικά βεβαίως εκδηλωθεί από τη γειτονική χώρα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βεβαίως, εντάξει. Προφορικά λέγονται διάφορα. Η ουσία είναι ότι εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις, τα κοιτάσματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα είναι τα κυριότερα, να μην πω τα μόνα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης. Γιατί, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόνο τα αποθέματα της Νορβηγίας που είναι εκτός Ευρωζώνης και της Βρετανίας που σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί, τελειώνουν. Είναι πολύ σημαντικά, λοιπόν, τα κοιτάσματα Ελλάδας και Κύπρου για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Και είναι πολύ σημαντικό να το δούμε σαν μία ΄Ενωση αυτό το ζήτημα. Είναι αμοιβαία ωφέλιμο για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τους εταίρους μας και φυσικά και για την Κύπρο.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε την πληροφορία περί ενοικίασης φρεγατών; Να υπενθυμίσουμε στους ακροατές ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα το ότι έρχεται να πουλήσει οπλικά συστήματα ο κ. Ολάντ, το διέψευσε και εδώ να διευκρινίσουμε ακριβώς, τί γίνεται με τις φρεγάτες και τα αεροσκάφη;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εμείς ζητήσαμε, επειδή έχουμε αμυντικές ανάγκες και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, δεν παραμελούμε την αμυντική θωράκιση της χώρας και αναζητούμε λύσεις, αυτό που προτείναμε στους Γάλλους είναι να μας ενοικιάσουν δύο φρεγάτες και τέσσερα αεροσκάφη παρακολούθησης. Η πρότασή μας αυτή συζητείται και το επαναλαμβάνω είναι κάτι που τέθηκε από εμάς, γιατί πρέπει να φροντίσουμε την αμυντική μας θωράκιση, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στο Αιγαίο θα είναι ήρεμα τα νερά.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Συνδυάζεται και με τη διερεύνηση κοιτασμάτων η ενοικίαση;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν νομίζω ότι συνδυάζεται, μόνον υπό την έννοια ότι οι έρευνες θα γίνουν αποτελεσματικότερα, γρηγορότερα, όταν υπάρχει μία ήρεμη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Μετά την επίσκεψη του κ. Ολάντ, έχουν αρχίσει οι βολές από ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε ενημερωθεί και για τα σχετικά δελτία Τύπου. Να σας ενημερώσω και για δηλώσεις, πριν από λίγο, του κ. Σκουρλέτη, το ότι χάθηκε μία ευκαιρία να τεθεί το θέμα του λάθους του ΔΝΤ και της ανθρωπιστικής κρίσης από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής. Ετέθη το ζήτημα του λάθους και της πιθανής ελάφρυνσης;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το θέμα του λάθους έχει τεθεί από την αρχή. Πώς νομίζετε ότι καταφέραμε να πετύχουμε αυτές τις πολύ σημαντικές βελτιώσεις στο ελληνικό πρόγραμμα; Πώς καταφέραμε να αλλάξουμε τους όρους δανεισμού; Πώς καταφέραμε να κουρέψουμε ακόμη περισσότερο το χρέος; Πώς καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την επιμήκυνση, τα χαμηλότερα επιτόκια, την περίοδο χάριτος, την περίοδο δηλαδή που δεν θα πληρώνουμε τοκοχρεολύσια; Όλα αυτά τα κερδίσαμε αποδεικνύοντας κατ’ αρχάς την αξιοπιστία μας. Και αυτή τη φορά εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και έτσι μπορούσαμε να επισημάνουμε -και να γίνει αποδεκτό- τα λάθη του αρχικού σχεδιασμού και να πετύχουμε όλες εκείνες τις αλλαγές που μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι ακολουθώντας αυτό τον δρόμο, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε φτάσει σε μία καλύτερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, της Ελλάδας, γενικότερα.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Εμείς, πώς εκμεταλλευόμαστε το γεγονός ότι και ο Γάλλος Πρόεδρος, βεβαίως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μίλησε για πιθανή κοινωνική εξέγερση εάν έχουμε νέα μέτρα, παραδέχθηκε ότι δεν αντέχει άλλα βάρη ο λαός.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό, όλος ο κόσμος το παραδέχεται.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Ναι, αλλά ξέρετε, από τις διαπιστώσεις και τα λόγια μέχρι τα έργα, υπάρχει μία διαφορά, βεβαίως.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι δεν είναι μόνο ο κ. Ολάντ, νομίζω ότι και ο κ. Σόιμπλε το είπε αυτό.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Ναι, εντάξει. Αναφέρομαι στη χθεσινή επίσκεψη. Και ο κ. Σόιμπλε το έχει πει κατά τακτά χρονικά διαστήματα…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θέλω απλώς να σας επισημάνω ότι στη συμφωνία μας με τους Ευρωπαίους, με τους δανειστές μας, υπάρχει πλέον και ρήτρα ύφεσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε την περασμένη χρονιά.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Σωστό είναι αυτό.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Την περασμένη χρονιά δεν πετύχαμε τους στόχους μας, όμως έγινε αποδεκτό ότι λόγω της ύφεσης θα πρέπει να μην απαιτηθεί από την Ελλάδα κάτι παραπάνω. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και φέτος. Και θέλω επίσης να σας υπενθυμίσω ότι στην τελευταία συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τον προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας (2014-2020) υπάρχει πρόβλεψη για αναθεώρηση των όρων για την Ελλάδα, όταν επιβεβαιωθεί ότι τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε εμείς -το ξέρουν πολύ καλά, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί και γραφειοκρατικά- ότι τα στατιστικά στοιχεία –επαναλαμβάνω- που χρησιμοποιήθηκαν για την Ελλάδα στην κατανομή του προϋπολογισμού, δηλαδή τα στοιχεία του 2009, δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής κοινωνίας. Και σ’ αυτό ακριβώς το σημείο προσδοκάμε επιπλέον οφέλη.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Θέλω να περάσω τώρα στη σφοδρή επίθεση κατά της ΕΣΗΕΑ, όπου ουσιαστικά κατηγορείτε, προφανώς το προεδρείο ότι «είστε φερέφωνα του Τσίπρα». Γιατί φθάνετε στο σημείο αυτό, να εξαπολύσετε αυτούς τους μύδρους;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η απεργία αυτή είχε καθαρά κομματικές σκοπιμότητες. Ήταν τελείως αντίθετη με όσα λέγαμε, με όσα είχαμε συμφωνήσει. Υπενθυμίζω ότι κατάφερα να περάσω μια Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους δημοσιογράφους του δημόσιου τομέα, που πραγματικά έχουν πλεονεκτήματα που δεν έχει κανένας άλλος εργαζόμενος στο δημόσιο τομέα, γιατί έδωσα αγώνα να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και σας καλώ, προκαλώ όποιον θέλει, να συγκρίνει τους όρους αυτούς, με αυτά που ισχύουν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Να συγκρίνει τις αμοιβές των δημοσιογράφων της ΕΡΤ πριν από την απόφαση και μετά την απόφαση –παίρνουν αύξηση- και να μου εξηγήσετε, γιατί έπρεπε με τέτοια επιμονή, με τέτοια λύσσα, να επιβληθεί σκοταδισμός. Γιατί είναι ο ορισμός του σκοταδισμού. Όταν θέλεις να πνίξεις, ειδησεογραφικά, μια πολύ σημαντική είδηση, όταν δεν δίνεις την ευκαιρία στη χώρα σου να περάσει ένα θετικό μήνυμα, διεθνώς, σε μια εποχή που το χρειάζεσαι, ένας Θεός ξέρει πόσο, και όταν ακόμα επιπλέον, γιατί το είδα μπροστά μου, παίρνεις δημοσιογράφους τηλέφωνο και τους απειλείς, μην τολμήσετε να κάνετε ερώτηση στον Γάλλο Πρόεδρο, γιατί θα σας διαγράψουμε, πείτε μου κ. Μάνεση…
ΜΑΝΕΣΗΣ: Εγώ όταν παίρνω συνέντευξη, οφείλω να είμαι συνήγορος…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όταν ένας δημοσιογράφος έχει μπροστά του τον Γάλλο Πρόεδρο, πότε θα ξαναέχει την ευκαιρία να του κάνει ερώτηση; Πότε θα έχει την ευκαιρία να βγάλει μια πολύ σημαντική είδηση;
ΜΑΝΕΣΗΣ: Επειδή με ρωτάτε, λοιπόν, βεβαίως θα ήθελα να έχω μπροστά μου τον Γάλλο Πρόεδρο, για να του υποβάλω όχι μια, αλλά πολύ περισσότερες ερωτήσεις…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η είδηση για την ΑΟΖ βγήκε από ερώτηση δημοσιογράφου, ο οποίος, προς τιμήν του, αψήφησε τις απειλές.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, όμως, επειδή ξέρετε ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό και επειδή είστε μέλος της ΕΣΗΕΑ, γνωρίζετε, γιατί εγώ εκ του ρόλου μου οφείλω να είμαι συνήγορος του διαβόλου, να σας θυμίσω ότι η ΕΣΗΕΑ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει αποφασίσει ότι δεν θα απεργεί ανήμερα των πανελλαδικών κινητοποιήσεων, για να καλύπτει τις κινητοποιήσεις αυτές, αλλά ένα 24ωρο νωρίτερα. Αυτή είναι η επίσημη θέση εδώ και πολλούς μήνες, όπως το γνωρίζετε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν ήταν ίδια η επίσημη θέση, όταν έγινε η επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ; Γιατί, τότε χειρίστηκαν αλλιώς την υπόθεση. Είναι σαφές ότι έχει αλλάξει η κομματική ατζέντα τους.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Γι` αυτό λοιπόν κατηγορείτε το προεδρείο ότι είναι εν δυνάμει υποψήφιοι με το ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Περιμένετε και θα δείτε.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Καλά, εγώ δεν μπορώ να είμαι μάντης.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Περιμένετε και θα δείτε, αλλά θέλω να σας πω ότι είναι πραγματικά δυστυχές το γεγονός ότι σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο που τα ΜΜΕ ειδικά δοκιμάζονται από την κρίση ακόμη περισσότερο, που η ανεργία των δημοσιογράφων είναι σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα απ` ό,τι ο μέσος όρος ανεργίας στην Ελλάδα. Τώρα που υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις στο χώρο των ΜΜΕ, είναι δυστυχές το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι έχουν μια τέτοια συνδικαλιστική ηγεσία.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Μια τελευταία ερώτηση για θέμα το οποίο είναι σε εξέλιξη, είναι των τελευταίων ωρών: Εάν σας ανησυχεί και προσωπικά, το γεγονός ότι παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας και της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος; Αν σας ανησυχεί, επειδή είναι στην Ε.Ε., φτωχότερη ημών βεβαίως, σαφέστατα, αλλά πάντα υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις, κάποια επικοινωνούντα αγγεία.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι μια γειτονική χώρα. Πρώτα απ` όλα, κάθε αστάθεια στη γειτονιά μας είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε πολύ προσεκτικά. Δεν θεωρούμε, όμως, ότι η περίπτωση της Βουλγαρίας έχει πολλά κοινά στοιχεία με την περίπτωση της Ελλάδας.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Έχει. Εφαρμόστηκαν τα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται και στην Ελλάδα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Άλλες είναι οι δυνατότητες της Ελλάδας…
ΜΑΝΕΣΗΣ: Είπα ότι είναι φτωχότερη. Το είπα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και αυτό. Πιστεύουμε ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε εμείς, αν μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε σωστά, είμαστε σε μια τελείως διαφορετική κατηγορία.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Κύριε υπουργέ, ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.
——————–