ΜΑΝΕΣΗΣ: Κύριε Κεδίκογλου, καλό μεσημέρι. Τι κάνετε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλό μεσημέρι και στους ακροατές μας.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Τι έχει προκύψει από αυτές τις συναντήσεις στο Μαξίμου, δεδομένου ότι εκπνέει και το τελεσίγραφο –θα το πω εγώ- για τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, το μόνο βέβαιο είναι ότι σήμερα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, η ταλαιπωρία των πολιτών θα τελειώσει.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Όταν λέτε «με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο», θέλετε να μου πείτε ποιος είναι ο ένας τρόπος και ποιος είναι ο άλλος;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο ένας τρόπος είναι να γίνει αντιληπτό από τους εργαζόμενους ότι δεν είναι δυνατόν να εξαιρεθούν από το ενιαίο μισθολόγιο, ότι αυτή τη στιγμή όλοι έχουν υποστεί θυσίες. Δεν μπορεί κάποιος να ζητήσει να εξαιρεθεί. Είναι η χώρα μας, είναι η οικονομία μας σε μία πολύ δύσκολη φάση και πρέπει να ορθοποδήσουμε και δεν υπάρχει περιθώριο για μισθολογική αλλαγή, όπως θέλουν και ζητούν.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Ο δεύτερος τρόπος;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο δεύτερος τρόπος είναι η εφαρμογή του νόμου.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Επίταξη ή απολύσεις; Ή και τα δύο;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε λεπτομέρειες. Ακόμα, εξ όσων γνωρίζω, συσκέπτονται οι επικεφαλής των εργαζομένων. Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε μία κοινωνία σε μια πολύ δύσκολη φάση και δεν μπορεί κάποιος να ζητά την εξαίρεσή του.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Σήμερα, πάντως, λέτε ότι τελειώνει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο η ιστορία των κινητοποιήσεων;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι. Νομίζω, κύριε Μάνεση, ότι αυτό που ζουν εκατομμύρια πολίτες στην Αθήνα, τις τελευταίες ημέρες, είναι μία αβίωτη κατάσταση. Επιπλέον είναι μεγάλο πλήγμα για την οικονομία μας οι εργατοώρες που χάνονται και οι ζημιές για όλο το οικονομικό γίγνεσθαι είναι μεγάλες.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Κύριε Κεδίκογλου, τι ώρα εκπνέει η προθεσμία που έχετε δώσει;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κάποια στιγμή, σήμερα. Επειδή γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε κάποια εσωτερική τους διαβούλευση οι εργαζόμενοι, δεν μπορώ να σας πω ακριβώς ότι θα είναι την τάδε ώρα.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Οι εργαζόμενοι σήμερα έκαναν μία πρόταση και θα ήθελα να μου πείτε εάν έχει απάντηση η κυβέρνηση σ’ αυτό. Σταματούν την απεργία τώρα, αρκεί να υπάρξει δέσμευση ότι συνεχίζεται η συλλογική σύμβαση μέχρι τη λήξη, η μετενέργεια μέχρι τον Μάρτη και στο χρονικό αυτό διάστημα να γίνουν συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας είπα ότι δεν μπορεί να υπάρξει μισθολογική εξαίρεση, δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Οι κυβερνητικοί εταίροι, όμως, έχουν μία διαφορετική οπτική. Η ΔΗΜΑΡ, για παράδειγμα, λέει «όχι απολύσεις, όχι επιστράτευση» και αναφέρεται σε μία συλλογική σύμβαση εργασίας, η συζήτηση, να εξευρεθεί εν πάση περιπτώσει μία λύση, χωρίς να εφαρμοσθεί ο σκληρός νόμος.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω, κύριε Μάνεση, δυστυχώς, η οικονομική κατάσταση είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε. Δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε μία κατηγορία εργαζομένων από το ενιαίο μισθολόγιο…
ΜΑΝΕΣΗΣ: Άρα, λέτε «όχι» στις προτάσεις…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Από πλευράς ΔΗΜΑΡ, ούτε επιθυμητό είναι, ούτε είναι κάτι που θέλουμε να χρειαστεί να καταφύγουμε στην εφαρμογή του νόμου.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιείται, πάντως, έτσι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Λέει ότι δεν είναι κάτι που επιθυμεί.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Ναι.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεκτό είναι. Κι εμείς δεν το επιθυμούμε. Θα επιθυμούσαμε να πρυτανεύσει η λογική και μία ευρύτερη κοινωνική αντίληψη.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Ο κ. Χατζησωκράτης είπε ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση και θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο όργανο που να προλαμβάνει τις κρίσεις και όχι να τις αντιμετωπίζει όταν φθάνει ο «κόμπος στο χτένι».
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τα τρία κόμματα είναι σε ανοιχτή επικοινωνία. Στον δικό μου τομέα, ίσως, θα γνωρίζετε…
ΜΑΝΕΣΗΣ: Όταν λέτε «ανοιχτή επικοινωνία», ό,τι γίνει θα είναι συλλογική η απόφαση ή θα είναι απόφαση της κυβέρνησης, ας πούμε, θα είναι και των τριών κομμάτων ή της Νέας Δημοκρατίας;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όπως έχουν δείξει αυτοί οι μήνες της κυβέρνησης Σαμαρά, προσπαθούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό να υπάρχει ευρύτερη δυνατή συμφωνία και συναίνεση. Κάποια στιγμή, όμως, πρέπει να παίρνονται αποφάσεις.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Μάλιστα. Εγώ κρατώ το ότι σήμερα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, θα τελειώσει η ιστορία των κινητοποιήσεων…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακριβώς.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Ξέρω ότι είναι πολύτιμος ο χρόνος σας, θέλω για δύο-τρία ακόμη φλέγοντα θέματα την τοποθέτησή σας. Έχει προκύψει μείζον θέμα με την ιστορία με τον κ. Διαμαντόπουλο, όπου υπάρχουν αντιδράσεις, βεβαίως, και από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε στον σταθμό μας το πρωί ότι είναι αντίθετος στην «κοπτορραπτική» και αναφέρομαι στο συγκεκριμένο απόσπασμα. Είναι γεγονός ότι ακούσαμε το ένα απόσπασμα, ακούσαμε και το άλλο που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι γεγονός ότι διαφορετική εικόνα διαμορφώνεις με το πρώτο -το πιο σύντομο- και διαφορετική εικόνα με το δεύτερο.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα πρέπει να σας πω ότι ήταν μία παράθεση αποσπασμάτων. Από εκεί και πέρα, θέλω να σταθώ στο εξής: Χάνουμε λίγο το μέτρο. Αυτό που πρέπει να διαπιστώνεται στο πλήρες απόσπασμα του ΣΥΡΙΖΑ…
ΜΑΝΕΣΗΣ: Στο μεγαλύτερο απόσπασμα, εν πάση περιπτώσει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: …είναι ότι υπάρχει μία δικαιολόγηση της βίας και μία αιτιολόγηση ενδεχόμενης οπλοχρησίας, ακόμη κι αν στο τέλος βάζει έναν αστερίσκο και λέει «εμείς δεν σας λέμε να το κάνετε αυτό, σας λέμε κάντε κάτι άλλο». Και από την αρχή αυτής της συζήτησης, της αντιπαράθεσης –αν θέλετε- αυτό που έλεγα εγώ από την πλευρά μου επίμονα ήταν να αποκηρύξουμε όλοι κάθε μορφή βίας. Σε αυτό αντιμετώπισα χαρακτηρισμούς, όπως «Γκαίμπελς», στοχοποιήθηκα και τώρα ακούω ότι είμαι και τρομοκράτης με πένα και όπως μου είπε σήμερα ο κ. Σκουρλέτης, ασκώ και λεκτική βία. Όταν μιλάμε έτσι, κύριε Μάνεση, τότε από τις εμπρηστικές δηλώσεις στις εμπρηστικές πράξεις, η απόσταση είναι μικρή. Αυτό που ζήτησα, αυτό που ζητώ είναι να βγάλουμε τη λέξη «βία» από τον πολιτικό διάλογο. Γιατί σας λέω εάν κάποιος μου λέει ότι ασκώ «λεκτική βία», τότε δικαιολογείται και κάποιος να μου απαντήσει με μία άλλη μορφή βίας. Δηλαδή, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η βία είναι μία. Δεν υπάρχει «καλή» και «κακή» βία. Δεν υπάρχει «δικαιολογημένη» βία, δεν υπάρχει «κατανοητή» βία. Η βία είναι μία και πρέπει να την εξοστρακίσουμε από την κοινωνία μας.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Και θέλω να ολοκληρώσουμε τη συνομιλία μας με τα χθεσινά σας σχόλια για τον κ. Τσίπρα. Αναφερθήκατε σε διγλωσσία, με αφορμή και τη δήλωσή του που έκανε σε ένα από τα αμερικανικά Πανεπιστήμια, το ότι δεν θα κάψουμε τις δανειακές συμβάσεις, αν δεν με απατά η μνήμη μου, κάπως έτσι τοποθετήθηκε. Γιατί μιλάτε για διγλωσσία;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, τώρα είναι σαφές. Έχουμε ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού. Γιατί την ίδια ώρα, ο κ. Καραγιαννίδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει τη χώρα από το ΝΑΤΟ και θα κάνει κρατικοποιήσεις. Την ίδια ώρα ακούτε πώς εκφράζεται ο κ. Τσίπρας σε αμερικανικά ακροατήρια ή τα στελέχη που τον συνοδεύουν τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία. Λοιπόν, εδώ, έχουμε τελείως αντιφατικά πράγματα. Έχουμε δύο διαφορετικά κόμματα, θα μπορούσα να πω. Κάποια στιγμή καλό θα ήταν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να συνεννοηθούν, γιατί εδώ πέρα είναι όχι τα δύο πρόσωπα του Ιανού, κάτι παραπάνω.
ΜΑΝΕΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ για την επικοινωνία και τον χρόνο που μας διαθέσατε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.
____________