ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε υπουργέ, καλημέρα σας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα και στους ακροατές μας.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ρωτήσω, κατ` αρχήν, να μας δώσετε το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης που γίνεται με την τρόικα. Πότε θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό, πότε περιμένουμε οριστικό αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επειδή θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σειρά επαφών της τρόικας με τους υπουργούς, πριν από τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δεν μπορώ να σας το προσδιορίσω αυτή τη στιγμή. Φαντάζομαι, πριν την αναχώρησή μας για τις Βρυξέλλες.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η οποία είναι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι Τετάρτη βράδυ.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, μέσα στο επόμενο 48ωρο θα έχουμε τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τρόικα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ενδελεχής συζήτηση και θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω την πορεία των διαβουλεύσεων μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Αυτό που θέλω να γνωρίζετε, είναι ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουμε ένα ζήτημα που πρέπει να υλοποιήσουμε, για παράδειγμα, το «σχέδιο Μανιτάκη» για την κινητικότητα που πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς υλοποίησης. Η καθυστέρηση, σε πολλές περιπτώσεις, έχει να κάνει με την εγγενή αντίδραση ενός μηχανισμού που δεν θέλει να αλλάξει. Και θα σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Πριν από δυόμισι μήνες είχα πει στο χώρο που προΐσταμαι, στην ΕΡΤ, ότι για τους επίορκους θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος να τεθούν τουλάχιστον σε διαθεσιμότητα. Δυόμισι μήνες μετά, δεν έχει συγκληθεί καν το υπηρεσιακό συμβούλιο. Όταν ξαναήρθε το ζήτημα αυτό στην επικαιρότητα, ζήτησα να μάθω, πότε έχουν φύγει οι επίορκοι, για να λάβω την απάντηση ότι ακόμα δεν έχει συγκληθεί το υπηρεσιακό συμβούλιο.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέτε, λοιπόν, ότι το «βαθύ κράτος» του Δημοσίου αντιδρά και δεν μπορεί η κυβέρνηση πολλές φορές να προχωρήσει με το ρυθμό που θέλει τις αλλαγές.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, η κυβέρνηση προχωρά. Σας ανέφερα μια χαρακτηριστική περίπτωση, όπου χρειάζεται ένα μέλος της κυβέρνησης να παρακολουθήσει τη διαδικασία μέχρι το τελευταίο της βήμα, για να βεβαιωθεί ότι υλοποιούνται οι αποφάσεις.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα πείτε μου, σας παρακαλώ, εδώ το κρίσιμο θέμα, κύριε υπουργέ, είναι το εξής: Η ελληνική κοινωνία νιώθει ότι εδώ συντελείται, για άλλη μια φορά, ένας παραλογισμός. Η κυβέρνηση έχει κάνει δυο-τρεις προτάσεις οι οποίες είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Για το ΦΠΑ στην εστίαση, για παράδειγμα ή για τα κόκκινα δάνεια και πρέπει να σας πω ότι λέω προς την ορθή κατεύθυνση, γιατί, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο γενναίες απ` ό,τι είναι. Παρ` όλα αυτά, είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Η τρόικα δείχνει για άλλη μια φορά να επιμένει στη λάθος συνταγή. Να επιμένει στο λάθος. Να επιμένει σε προτάσεις και σκέψεις που δεν είναι μόνο αντιλαϊκές, αντικοινωνικές, είναι και αναποτελεσματικές. Γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι αν δεν ρυθμίσεις τα κόκκινα δάνεια, δεν θα πάρεις τίποτε. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι με το να κλείνουν ολοένα και περισσότερα εστιατόρια, δεν αυξάνονται τα έσοδα από το ΦΠΑ. Πείτε μου σας παρακαλώ, κύριε υπουργέ, θα τους πείτε το μεγάλο όχι, τουλάχιστον σε ένα-δυο βασικά θέματα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γι` αυτό, κύριε Χατζηνικολάου, βλέπετε να γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση, τόσο μακρά διαβούλευση, γιατί προσπαθούμε να τους πείσουμε για την ορθότητα των επιχειρημάτων μας, για την αποτελεσματικότητα των στοιχείων μας. Δεν θέλω να πω τίποτε παραπάνω, πόσο μάλλον, όταν εκκρεμεί και η συνάντηση του Πρωθυπουργού, μαζί τους.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω, επίσης, να σας ρωτήσω για την επιμονή τους να συνδέουν το φόρο των ακινήτων με το ρολόι της ΔΕΗ. Το επόμενο είναι να μας πουν και για το ρολόι της ΕΥΔΑΠ. Έχει στο χωριό του ο κ. Τράα ή ο κ. Τόμσεν κανένα φόρο, ο οποίος εισπράττεται μέσω της εκεί ΔΕΗ ή της εκεί ΕΥΔΑΠ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το ζήτημα εκεί, κύριε Χατζηνικολάου, είναι ότι πρέπει να επισπεύσουμε τη δημιουργία του μηχανισμού για τον ενιαίο φόρο. Εκεί, πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, για να μην τίθεται αυτό το ζήτημα από πλευράς τρόικας. Το ζήτημα τίθεται, αυτή τη στιγμή, με την εκτίμηση ότι δεν θα προλάβουμε να στήσουμε το μηχανισμό είσπραξης του ενιαίου φόρου. Εκεί, η αλήθεια είναι ότι είμαστε λίγο πίσω. Πρέπει να τρέξουμε περισσότερο.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο Δημόσιο, κύριε υπουργέ. Υπάρχει γκρίνια και στο εσωτερικό της παράταξής σας, ότι οι αλλαγές δεν προχωρούν.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Οι αλλαγές προχωρούν και θα προχωρήσουν ακόμα πιο γρήγορα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου κάτι ακόμη. Ρώτησα πριν από λίγο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Βενιζέλο. Είχαμε άλλη μια παραίτηση, πριν από λίγο, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, πάλι για το ίδιο θέμα, για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί για τη ΔΕΗ. Θέλω να σας ρωτήσω, γιατί δεν ζητείται η παραίτηση του κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος επίσης διώκεται με κακουργηματικές κατηγορίες.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή στη σημερινή παραίτηση του κ. Ευσταθόπουλου, από τη στιγμή που άλλα δύο μέλη του Δ.Σ. για λόγους ευθιξίας- όπως ανέφεραν-επέλεξαν να παραιτηθούν, έπρεπε να κάνει το ίδιο. Τώρα, για την περίπτωση της ΕΛΣΤΑΤ, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις από τον ίδιο.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από τον ίδιο τον κ. Γεωργίου.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε υπουργέ.
———————-