ΜΑΚΡΗ: Καλό μεσημέρι, τι κάνετε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλό μεσημέρι. Καλό μεσημέρι και στους ακροατές μας.
ΜΑΚΡΗ: Κατ` αρχήν, να ρωτήσω, κύριε υπουργέ, αν έχουμε οποιοδήποτε νέο από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τους πυροβολισμούς στη Συγγρού.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι. Φαντάζομαι ότι έχετε την εικόνα που σχηματίστηκε από τις πρώτες ώρες, δηλαδή, ότι ήταν δύο άτομα, κατέβηκαν από ένα αυτοκίνητο σε απόσταση 100 μέτρων και πλέον από τη μεριά της οδού Δοϊράνης και από εκεί πυροβόλησαν τα γραφεία της Ν.Δ. και είχαμε και τη βολή, τη σφαίρα, μέσα στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
ΜΑΚΡΗ: Να σας ρωτήσω κάτι, επειδή σίγουρα και εσείς θα το έχετε θέσει ήδη το ερώτημα στους αρμοδίους της Ελληνικής Αστυνομίας, οι ενέργειες με τα γκαζάκια στους δημοσιογράφους, το σπίτι του αδελφού σας το Σάββατο το βράδυ και η σημερινή ενέργεια, υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη συσχετισμού τους;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, προς το παρόν, δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο, πέρα από το ότι τροφοδοτούνται από το πολιτικό κλίμα ή και επηρεάζουν το πολιτικό κλίμα, δεν μπορούμε να πούμε, γιατί, για παράδειγμα, η ενέργεια στο σπίτι του αδελφού μου είχε, δυστυχώς, μια αρνητική ποιοτική διαφορά από τις επιθέσεις με τα γκαζάκια. Δηλαδή, ήταν σαφέστατη η πρόθεση να πάρει πυρκαγιά η πολυκατοικία.
ΜΑΚΡΗ: Εννοείτε ότι, για παράδειγμα, στις επιθέσεις των δημοσιογράφων δεν ήθελαν να προκαλέσουν τέτοια παρενέργεια.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν μπήκαν μέσα, παρότι, αν δεν κάνω λάθος στην περίπτωση του Αντώνη Σκυλάκου και εκεί παρ` ολίγον να πάρει πυρκαγιά, αλλά είναι άλλο όταν τοποθετείται ο μηχανισμός έξω από την είσοδο, από άτομα που πέρασαν απαρατήρητα και είναι άλλο να είναι δέκα άτομα, οι οποίοι με μεγάλη αγριότητα θα έλεγα, με βαριοπούλες σπάνε την εξώπορτα, ρίχνουν μεγάλη ποσότητα βενζίνης, πρώτα μέσα και μετά πετούν τις μολότοφ για να πιάσει φωτιά το κτίριο. Θέλω να ευχαριστήσω τους γείτονες, γιατί εάν δεν είχαν παρέμβει ταχύτατα και δεν είχαν σβήσει τις φλόγες, δεν ξέρουμε πού θα είχε καταλήξει το πράγμα.
ΜΑΚΡΗ: Ναι και κατά τη γνώμη μου είναι και πρωτοφανές βεβαίως ένας συγγενής πολιτικού προσώπου, να υφίσταται μια τέτοια επίθεση. Γιατί στους πολιτικούς το έχουμε δει. Στα γραφεία των πολιτικών το έχουμε δει. Σε συγγενείς πολιτικών, νομίζω, αν θυμάμαι σωστά, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δυστυχώς, είναι η πρώτη φορά, δυστυχώς είναι ένα κακό νέο βήμα και όπως επίσης και η σφαίρα στο γραφείο ενός Πρωθυπουργού, είναι επίσης ένα καινοφανές περιστατικό.
ΜΑΚΡΗ: Τώρα μιλήσατε μόνος σας, ότι αυτό τροφοδοτείται από το πολιτικό κλίμα. Δεν ξέρουμε, αν έχει σχέση η μια επίθεση με την άλλη, αλλά τροφοδοτούνται όλες από το ίδιο κακό πολιτικό κλίμα. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, γιατί ρίχνετε «λάδι στη φωτιά», κύριε υπουργέ, «ενοχοποιώντας» το ΣΥΡΙΖΑ, για οποιουδήποτε είδους επίθεση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κυρία Μακρή, δεν έχω ενοχοποιήσει κανέναν. Το περασμένο Σάββατο με είχε στοχοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιδίδομαι σε εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα –και λέω το Σάββατο, πριν από την επίθεση στο σπίτι του αδελφού μου- όταν το μόνο που ζητούσα εγώ, ήταν να αποκηρύξουμε όλοι, κάθε μορφή βίας.
ΜΑΚΡΗ: Την αποκηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις επίσημες ανακοινώσεις από την Κουμουνδούρου, την αποκηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, κάνετε λάθος. Είναι όλες, μόνο από την Κυριακή και μετά. Για παράδειγμα, όταν έγινε η εισβολή στο ραδιοσταθμό σας, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταδικάσει τις εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια δημοσιογράφων και δεν είχε πει κουβέντα για τις εισβολές σε ραδιοσταθμούς, που είναι και αυτό μια μορφή πολιτικής βίας.
ΜΑΚΡΗ: Εντάξει, είναι όμως μια συμβολική ιστορία αυτή με τους ραδιοσταθμούς. Τώρα δεν συζητάμε για το ίδιο πράγμα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εδώ είναι η αντίρρησή μας, ότι δεν υπάρχει συμβολική βία, δεν υπάρχει κατανοητή βία, δεν υπάρχει καλή και κακή πολιτική βία. Μία είναι η βία. Είναι απεχθές το πρόσωπό της και πρέπει να την εξοστρακίσουμε από την κοινωνία μας.
ΜΑΚΡΗ: Βλέπω ότι έχετε κάνει δηλώσεις στο BBC, που λέτε ακροαριστεροί αναρχικοί πίσω από την επίθεση;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι. Με ρώτησαν τι ταυτότητας μπορεί να είναι, όλοι αυτοί, αυτών των επιθέσεων και είπα ότι επειδή όλα ξεκίνησαν όταν εφαρμόσαμε το νόμο, όπως στην περίπτωση της βίλας Αμαλίας και αν δείτε και τη φρασεολογία των προκηρύξεων όσων ανέλαβαν τις επιθέσεις εναντίον των σπιτιών των δημοσιογράφων, είναι αυτό που λέμε «αριστερίστικη, αναρχική φρασεολογία».
ΜΑΚΡΗ: Πάντως, κύριε υπουργέ, η κλιμάκωση της πολιτικής κόντρας, όπως επίσης και τα ακραία πολιτικά φαινόμενα, τα οποία ζούμε, νομίζω ότι φέρνουν και ακραία φαινόμενα βίας, πια.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κυρία Μακρή, δεν ήμασταν εμείς που μιλήσαμε για λιντσαρίσματα πολιτικών μας αντιπάλων. Δεν ήμασταν εμείς που είπαμε να καεί η Βουλή. Δεν ήμασταν εμείς που είπαμε ότι τα υλικά για μολότοφ μπορούν να είναι ανακυκλώσιμα υλικά ή ότι τα λοστάρια είναι είδη οικιακής χρήσης. Δεν ήμασταν εμείς που επιδιδόμασταν σε εμπρηστικές δηλώσεις. Δυστυχώς, η απόσταση από τις εμπρηστικές δηλώσεις στις εμπρηστικές επιθέσεις είναι πολύ μικρή.
ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά ξέρετε, με την ίδια ευκολία που εσείς υποδεικνύετε έναν πολιτικό χώρο, ως ανοχή τουλάχιστον σε αυτά τα φαινόμενα, με την ίδια ευκολία πιάνει και ο κ. Γλέζος στη Βουλή και λέει ότι είναι παρακρατικοί φίλοι της Ν.Δ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι και θέλετε να μου πείτε ότι εγώ έβαλα να ρίξουν μολότοφ στο σπίτι του αδελφού μου. Δηλαδή, θα τρελαθούμε τελείως σε αυτή τη χώρα;
ΜΑΚΡΗ: Θέλω να σας πω ότι μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο, κύριε υπουργέ, που νομίζω ότι είναι το τελευταίο που μας χρειάζεται.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συμφωνώ και γι` αυτό και σήμερα απηύθυνα εκ νέου και απευθύνω και πάλι μέσα από την εκπομπή σας, μια έκκληση σε όλους: Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Πρέπει οπωσδήποτε να θωρακίσουμε την κοινωνία μας, να εξοστρακίσουμε τη βία, να επιδείξουμε ότι η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται.
ΜΑΚΡΗ: Φοβάστε ένα κύμα τέτοιων επιθέσεων τις επόμενες ημέρες και μια κλιμάκωσή τους;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν το φοβάμαι. Θέλω να σας εξηγήσω και κάτι, επειδή είναι ένα πολύ, πιστέψτε με, πολύ δυσάρεστο συναίσθημα να στοχοποιείσαι και δεν σας κρύβω ότι είναι πολύ ανθρώπινο να φοβάσαι, αλλά με τίποτα δεν δέχομαι να με τρομοκρατήσουν. Δεν θα αφήσουμε να μας τρομοκρατήσουν.
ΜΑΚΡΗ: Πριν κλείσουμε, θέλω και ένα σχόλιό σας για τη συνάντηση που θα γίνει μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Σόιμπλε. Θεωρείτε ότι είναι μια θετική συνάντηση; Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία από πρώτο χέρι να καταλάβει τις διαθέσεις των δανειστών μας;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ελπίζουμε να είναι μια χρήσιμη εμπειρία για τον κ. Τσίπρα.
ΜΑΚΡΗ: Ναι, θα έχει τη δυνατότητα βεβαίως να εκφράζει και τη διαφωνία του απέναντι στον κ. Σόιμπλε και στην πολιτική της Γερμανίας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω είναι μια συνάντηση, δεν είναι κάτι στο οποίο συμμετέχουμε. Πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμες αυτές οι συναντήσεις και πιστεύουμε ότι ειδικά για τον κ. Τσίπρα, καλό θα είναι, πιστεύουμε ότι θα μάθει πέντε πράγματα, που ίσως να τα αγνοούσε.
ΜΑΚΡΗ: Είναι βεβαίως, ο κ. Τσίπρας, από εκεί που υπήρχε μια εικόνα «απομόνωσης» από τις ευρωπαϊκές καγκελαρίες και τις κυβερνήσεις, γίνεται συνομιλητής ο κ. Τσίπρας και έχει την ευκαιρία να δείξει και ένα προφίλ ότι μπορεί να σταθεί και δίπλα στους ισχυρούς της Ευρώπης. Αυτό πώς το σχολιάζετε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, όταν αλλάζει και τη θέση του από τη μονομερή καταγγελία των πάντων στην αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας μιλάει αλλιώς. Σε κάθε περίπτωση, εμείς ποτέ δεν θέλαμε τον αποκλεισμό του κ. Τσίπρα από το πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΜΑΚΡΗ: Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ. Καλό μεσημέρι.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.
———————————