ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάμε να καλημερίσουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου. Γειά σας, κύριε Κεδίκογλου.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γειά σας και να χαιρετίσουμε επίσης και τους ακροατές μας.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Να είστε καλά. Θα ήθελα πρώτα μία ερώτηση για τη χθεσινή επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, κύριε Κεδίκογλου, την αποτίμηση που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, την αποτίμηση που κάνει η κυβέρνηση. Τί πήραμε, τί κερδίσαμε από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η αποτίμηση είναι πολύ θετική, γιατί η επίσκεψη δεν περιορίστηκε στη συμβολική, αλλά απόλυτη επιβεβαίωση της υποστήριξης της Γαλλίας και στην επόμενη φάση στην Ελλάδα, δηλαδή, όπως μας υποστήριξε να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ, που μας στηρίζει τώρα για να πετύχουμε στην επόμενη φάση, να πετύχουμε στο πρόγραμμα και ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων. Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, υπάρχει η δημιουργία του ελληνο-γαλλικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που θα είναι ένα όχημα το οποίο θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων από τη Γαλλία στην Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας γαλλικών ομίλων με ελληνικές επιχειρήσεις.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα, κύριε Κεδίκογλου, που συζητήθηκαν;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι. Νομίζω ότι στο διαδίκτυο υπάρχει η συζήτηση που έγινε χθες μεταξύ των δύο ηγετών και δεκάδων επιχειρηματιών που έθεσαν συγκεκριμένα ζητήματα για το πώς μπορεί να προχωρήσει καλύτερα η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι ζητήματα, δηλαδή, έθεσαν; Μπορείτε να μας απαριθμήσετε κάποια; Όταν λέτε «ζητήματα» εννοείτε εμπόδια που θα πρέπει να αρθούν, ώστε να έρθουν γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πέρα από τα συνήθη ζητήματα της γραφειοκρατίας –το «συνήθη» το λέω με μία δόση αυτοσαρκασμού, γιατί θα πρέπει αυτό το τέρας να καταπολεμηθεί και είναι σαφέστατη η εντολή του Πρωθυπουργού να καταστρέφονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν και ήδη έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση- θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και να ενθαρρυνθούν ιδιαίτερα όσες δημιουργούν θέσεις εργασίας, να υποστηριχθούν.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Με ποιόν τρόπο, δηλαδή, να υποστηριχθούν; Μέσω μιας καλύτερης φορολογικής μεταχείρισης, για παράδειγμα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό θα περιμένετε να το δούμε στο επενδυτικό νομοσχέδιο. Εξ όσων γνωρίζω είναι στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Σίγουρα ένα περιβάλλον όπου ο επιχειρηματίας δεν θα διώκεται, αλλά θα υποστηρίζεται ο υγιής επιχειρηματίας, ο σωστός επιχειρηματίας.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Είδα τον ΣΥΡΙΖΑ να σας ασκεί κριτική, πάντως, για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήσατε αυτή την παρουσία του κ. Ολάντ στην Αθήνα και θα ήθελα ένα σχόλιο από εσάς. Χαρακτήρισε ο κ. Σκουρλέτης τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο ως χαμένη ευκαιρία. Και αυτό, εάν αποτυπώνω σωστά, σε όλο της το εύρος, την κριτική του κ. Σκουρλέτη, γιατί δεν κάνατε αναφορές στα αποτελέσματα που έχει στη χώρα η μνημονιακή πολιτική, δεν θέσατε το θέμα του λάθους του ΔΝΤ, με άλλα λόγια δεν ζητήσατε τη στήριξη του κ. Ολάντ σε ένα νέο μίγμα πολιτικής, που εγώ προσθέτω, κατά τα άλλα, υποτίθεται ότι θέλετε κι εσείς ως κυβέρνηση να αλλάξετε…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κυρία Κοσιώνη, να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους ότι το λάθος το έχουμε αξιοποιήσει εξ αρχής στη διαπραγμάτευσή μας. Πείθοντας με την αξιοπιστία μας, μπορέσαμε να επισημάνουμε τις συνέπειες των λαθών και να αλλάξουμε πράγματα. Πώς νομίζετε ότι πετύχαμε νέο, μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους; Πώς νομίζετε ότι πετύχαμε την αλλαγή των όρων του δανεισμού; Πώς καταφέραμε να πετύχουμε την επιμήκυνση; Πώς καταφέραμε να πετύχουμε την περίοδο χάριτος από τα τοκοχρεολύσια; Και επιπλέον, πώς καταφέραμε…
ΚΟΣΙΩΝΗ: Το θέμα του λάθους του ΔΝΤ στον πολλαπλασιαστή –με συγχωρείτε που σας διακόπτω- χρησιμοποιήσαμε για να επιτύχουμε όλα αυτά που λέτε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το θέμα ότι η αρχική συνταγή –ο πολλαπλασιαστής είναι ένα μόνο στοιχείο- που προέβλεπε μόνο δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς καμία παράμετρο ανάπτυξης, ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία. Και αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που είχαμε τόσο άσχημα αποτελέσματα. Αυτό, από τον Ιούνιο έχει αλλάξει και τα βλέπετε τα αποτελέσματα. Και βλέπετε ότι πετυχαίνουμε σταδιακά όλο και περισσότερες βελτιώσεις στο πρόγραμμά μας. Κερδίζοντας σε αξιοπιστία, πείθουμε ότι και οι αλλαγές που προτείνουμε, είναι εφικτές, είναι αποτελεσματικές, γιατί στους στόχους δεν διαφωνήσαμε ποτέ. Στο ότι θέλουμε μία ανεξάρτητη οικονομικά Ελλάδα, δεν διαφωνήσαμε ποτέ. Στο ότι δεν θέλουμε να ξαναβγαίνουμε με το δίσκο για νέα δανεικά, το έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή. Στον τρόπο υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Ετέθη, λοιπόν, χθες στον κ. Ολάντ θέμα αναπροσαρμογής…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τίθεται συνέχεια…
ΚΟΣΙΩΝΗ: Συγκεκριμένα σας ερωτώ εάν ετέθη χθες ή εάν παρουσιάστηκε ένα σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για αναπροσαρμογή συγκεκριμένων όρων του μνημονίου.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εγώ θα σας παραπέμψω στη δήλωση του κ. Ολάντ που είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει όσα πρέπει και τώρα πρέπει να της δώσουμε τα μέσα για να πετύχει.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα. Αυτό σημαίνει τί, λοιπόν; Ότι υιοθέτησε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης πως πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα; Εγώ σας ερωτώ ευθέως εάν θα βρούμε υποστηρικτή σε ένα πιθανό αίτημα προσεχώς, τον κ. Ολάντ, για αλλαγή αυτού του προγράμματος, για χαλάρωση της λιτότητας, κύριε Κεδίκογλου.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το πρόγραμμα, σας λέω, έτσι όπως έχει καταρτισθεί τώρα, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Εάν εμείς κάνουμε τα όσα έχουμε δεσμευθεί να υλοποιήσουμε, θα μπορέσουμε στο τέλος του χρόνου να έχουμε φθάσει σε μία αναστροφή της ελληνικής οικονομίας, να είναι πλέον σε θετική κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, δεν μπορείς να αλλάξεις ένα χαρακτηριστικό μόνο. Μην ξεχνάτε ότι ήταν μία συνολική και σύνθετη συμφωνία με πάρα πολλές παραμέτρους. Εμείς πετυχαίνουμε βήμα-βήμα. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα, είναι και τα μικρά. Ξέρετε ότι τώρα έχουμε εντείνει τις προσπάθειες για να αλλάξουμε, να μειώσουμε τον ΦΠΑ στην εστίαση, κάτι το οποίο προσπαθούμε εδώ και τέσσερις μήνες. Δεν γινόταν, ούτε που το συζητούσαν στην αρχή, γιατί δεν είχαν εμπιστοσύνη.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Ενώ τώρα το συζητούν, κύριε Κεδίκογλου;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ενώ τώρα το συζητούν.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, μπορεί κανείς να περιμένει ότι μετά από αυτήν εδώ την επίσκεψη της τρόικα που έχουμε μπροστά μας, θα πετύχει η κυβέρνηση μία μείωση του ΦΠΑ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είναι η τρόικα που θα το αποφασίσει αυτό, αλλά μπορούμε να πετύχουμε μία σύμφωνη γνώμη της τρόικα ότι αυτό είναι στη σωστή κατεύθυνση.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως, κύριε Κεδίκογλου, το κλίμα στην κοινωνία είναι βαρύ. Αυτή την ώρα που μιλάμε όλη η Αθήνα έχει κατακλυστεί από κόσμο, μεγάλες πόλεις της χώρας μας επίσης.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είμαστε στην πιο δύσκολη φάση του προγράμματος. Η περίοδος αυτή, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, είναι η πιο δύσκολη φάση του προγράμματος, γιατί έχουν γίνει όλες οι θυσίες και ακόμη δεν έχουν αρχίσει, θα αρχίσουν όμως σύντομα να φαίνονται τα αποτελέσματα.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Θυσίες που έχουν όμως ως αποτέλεσμα να έχουμε μία ανεργία που κινείται πλέον κοντά στο 30% και με προβλέψεις που δεν θα αποφύγουμε το 30% και μπορεί εσείς να μιλάτε για αποτελέσματα μέχρι το τέλος του χρόνου και για ανάκαμψη, όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι ο δείκτης της ανεργίας που είναι και το νούμερο ένα πρόβλημα στη χώρα αυτή τη στιγμή, δεν πρόκειται να αναχαιτισθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και εκεί χρειάζεται η στήριξη από την κυβέρνηση. Ανακοινώσατε, λοιπόν, κάποια μέτρα προχθές ή μάλλον προαναγγείλατε κάποια μέτρα για τη στήριξη ανέργων το επόμενο χρονικό διάστημα. Πότε θα τα έχουμε αυτά και σε ποια κατεύθυνση θα είναι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τις αμέσως επόμενες ημέρες πιστεύω ότι θα αποσαφηνιστούν. Αλλά, από εκεί και πέρα, δεν είναι μόνο το θέμα της στήριξης των ανέργων, νομίζω ότι είναι να βρουν δουλειά οι άνεργοι. Και γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός το έχει αναγορεύσει σε πρώτο στόχο της κυβέρνησης. Η επόμενη μεγάλη μάχη είναι με τον μεγαλύτερο εχθρό, την ανεργία. Και γι’ αυτό, πρέπει με κάθε τρόπο, κυρία Κοσιώνη, να πετύχουμε στην προσέλκυση επενδύσεων, γιατί έτσι θα δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας. Δεν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, δεν λειτουργεί πια αυτό το μοντέλο. Πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς, πρέπει να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές, πρέπει να διευκολυνθούν και δεν θα πρέπει να γίνονται ενέργειες, όπως αυτή η εγκληματική ενέργεια στη Χαλκιδική. Και εάν θέλετε και τη γνώμη μου, δεν θα πρέπει μία σημαντική επίσκεψη ενός φίλου ηγέτη να επιχειρείται να την «πνίξουν» ειδησεογραφικά, να στερείται η Ελλάδα μία ευκαιρία να στείλει ένα θετικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Κεδίκογλου, ανοίξατε πόλεμο με τη συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσιογράφων.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όταν, κυρία Κοσιώνη, βλέπω να απειλούν κάποιον δημοσιογράφο εάν τολμήσει να κάνει ερώτηση στον Γάλλο Πρόεδρο…
ΚΟΣΙΩΝΗ: Έγινε συγκεκριμένη καταγγελία;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έγινε μπροστά στα μάτια μου και ο δημοσιογράφος κιτρίνισε, γιατί έχει μικρά παιδιά και φοβάται.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Είπατε, όμως, μιλήσατε για «φερέφωνα», «φερέφωνα του κ. Τσίπρα».
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, όταν δεν δέχονται να αλλάξουν την ημέρα της απεργίας, όταν υιοθετούν μία τελείως άλλη πρακτική από αυτήν που είχαν υιοθετήσει στην επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ, είναι προφανές ότι η κομματική ατζέντα έχει αλλάξει και τώρα θέλουμε την όξυνση. Τώρα θέλουμε να δώσουμε την κομματική παράσταση. Τώρα θέλουμε να δώσουμε τις εξετάσεις μας στις κομματικές ηγεσίες για να ληφθεί υπ’ όψιν στην κατάρτιση των επόμενων ψηφοδελτίων. Και το θεωρώ εξαιρετικά δυστυχές για τους δημοσιογράφους, ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για όλη την κοινωνία, αλλά για τους δημοσιογράφους ακόμη περισσότερο και με τέτοιες προκλήσεις στο χώρο των ΜΜΕ, είναι δυστυχές να έχουν οι δημοσιογράφοι μια ηγεσία που υποτάσσεται σε κομματικές σκοπιμότητες.
ΚΟΣΙΩΝΗ: Πρόκληση, πάντως, θεωρείται από την αντίπερα όχθη, κύριε Κεδίκογλου, και παρέμβαση, ο τρόπος με τον οποίο κινηθήκατε εσείς. Σε αυτό πώς απαντάτε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πώς κινήθηκα εγώ; Συγγνώμη, αλλά έχω κουραστεί να συναντιέμαι. Προσέφερα στους δημοσιογράφους στην Ένωση, για τους δημοσιογράφους του δημόσιου τομέα, την καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί και προκαλώ οποιονδήποτε να συγκρίνει τις αμοιβές, τους όρους για τους δημοσιογράφους στο δημόσιο τομέα, με οποιονδήποτε άλλο κλάδο και επιμένουν να κάνουν απεργία με αιτήματα όπως κατάργηση του μνημονίου, αποκατάσταση των συντάξεων. Εσείς, τι συμπέρασμα βγάζετε;
ΚΟΣΙΩΝΗ: Το θέμα δεν είναι τι συμπέρασμα βγάζω εγώ, το θέμα είναι πώς μπορεί να γίνει ένας πραγματικός διάλογος κύριε Κεδίκογλου, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε στη δημοσιογραφία, ως ένας από τους κλάδους που πλήττονται αυτή τη στιγμή. Μακάρι να μπορούσα να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση. Ήδη έχω υπερβεί κατά τρία λεπτά το χρόνο της εκπομπής για να σας ακούσω, γιατί έκανε αίσθηση, πραγματικά, αυτή η αντιπαράθεση που είχατε με τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΣΗΕΑ. Θα χαρώ πολύ να έχουμε χρόνο μια άλλη φορά…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τώρα έμαθα ότι με απειλούν και με διαγραφή. Τι να σας πω;
ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα χαρώ κάποια άλλη φορά να κάνουμε και έναν ευρύτερο διάλογο, γι` αυτό το θέμα. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Κεδίκογλου. Καλό σας μεσημέρι.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.
___________