ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Στη γραμμή είναι ο Σίμος Κεδίκογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τον οποίο και καλημερίζουμε. Καλημέρα, κύριε εκπρόσωπε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα, καλημέρα και στους ακροατές μας.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Θέλαμε να σας ρωτήσουμε το εξής: Πιστεύετε ότι αλλάζει κάτι με αυτό το «χαράτσι», από την απλή αλλαγή της ονομασίας του; Διότι, στην πραγματικότητα, ούτε καν έχει αποφασιστεί πόσο θα είναι η μείωση, ποιους θα αφορά και πότε θα εφαρμοστεί.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το πόσο θα είναι η μείωση έχει περίπου προσδιοριστεί. Υπολογίζεται μεσοσταθμικά στο 10%-15%. Το από πού θα καλυφθεί αυτή η διαφορά, η οποία υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια -δηλαδή αυτή η μείωση θα έχει ένα κενό 200 εκατομμυρίων- θα καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης με τα ακίνητα που είναι εκτός σχεδίου πόλης, με τα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο από ιδιώτες και από την κατάργηση ορισμένων εξαιρέσεων που υπήρχαν από τους δήμους, σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό έχει υπολογιστεί ότι καλύπτει το κενό σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και θα κριθεί ικανοποιητικό από την τρόικα. Εκείνο που μένει να αποσαφηνιστεί, είναι το πώς θα μπορέσει να υπάρξει μια κλιμάκωση, έτσι ώστε η ωφέλεια να είναι μεγαλύτερη στους ασθενέστερους.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ναι, ελπίζουμε ότι θα γίνει αυτό και ότι δεν θα προσφύγετε στη συνήθη πηγή άντλησης κεφαλαίου, που είναι οι συνταξιούχοι και…
ΡΑΒΑΝΟΣ: Και άλλες περικοπές μισθών, συντάξεων και ειδικά…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γνωρίζετε πολύ καλά και ομολογώ πως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι τα περιθώρια των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Το επόμενο ερώτημα που θέλουμε να σας κάνουμε, είναι το εξής: Δόθηκε πριν τη συνάντηση προς τα έξω, ένα κλίμα το οποίο λίγο απείχε από το να είναι πολεμικό. Και μάλιστα υποδεικνύεται ως υπεύθυνο γι` αυτό το κλίμα, το Μέγαρο Μαξίμου, το περιβάλλον εκεί.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί μιλάμε και με τους δυο σας και μιλάμε συχνά, κάθε άλλο παρά τέτοιο κλίμα. Δηλαδή, ειλικρινά, σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούσα να καταλάβω πώς δημιουργείτο αυτή η εντύπωση. Και αυτό που θέλω να σας υπογραμμίσω, είναι πως –κάτι που έλεγα και στις κατ` ιδίαν συνομιλίες με δημοσιογράφους- από αυτή τη συνάντηση, τι βγήκε; Ότι η κυβέρνηση συνεργασίας, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, ο Πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί βάζουν, πάνω απ` όλα, την εθνική ανάγκη. Και πρέπει να βρίσκονται λύσεις σε έκτακτες συνθήκες. Καμιά φορά, έκτακτες λύσεις. Όμως το πετυχαίνουν.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Δεν ξέρω αν αυτή η αναγκαιότητα, να υπερβούν οι πολιτικοί αρχηγοί τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση, τους ώθησε να καταλήξουν σε κάποιες αποφάσεις, όμως τα ζητήματα παραμένουν. Για παράδειγμα, το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης και το πώς παίρνονται οι αποφάσεις, πού παίρνονται οι αποφάσεις και ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι καλούνται να τις υλοποιήσουν.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, αυτό που γνωρίζω, είναι αυτό που ειπώθηκε και από τους δύο αρχηγούς, μετά από τη χθεσινή συνάντηση. Υπάρχει μια –και είναι πολύ σημαντικό αυτό το στοιχείο- ενιαία στάση των εταίρων σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα που βρίσκονται προς διαβούλευση με την τρόικα. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης, κάθε πρόταση για βελτίωση είναι ευπρόσδεκτη. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αλλά κάνουμε την καλύτερη δυνατή προσπάθεια όλοι μαζί.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Έχετε να μας δώσετε καμία είδηση, πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Παπαχρήστο, ειλικρινά, αφού γνωρίζετε πολύ καλά πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οποιαδήποτε απάντηση θα δώσει…
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Είναι ο καλύτερος φίλος της αλήθειας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγαμε παλιά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι. Γι’ αυτό θέλω να σας πω ότι υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Όπως;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όπως το να ολοκληρώσουμε τη διαβούλευση με την τρόικα, να προχωρήσουμε με την υλοποίηση του προγράμματός μας. Είμαστε σε μία καθοριστική καμπή, εάν θέλετε ίσως στην πιο δύσκολη φάση –το είχε προσδιορίσει και ο Πρωθυπουργός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα είναι το πιο δύσκολο- γιατί έχουν γίνει, έχουν ληφθεί όλα τα δύσκολα, τα οδυνηρά μέτρα, αλλά δεν έχουν αρχίσει ακόμη να φαίνονται τα αποτελέσματα. Σύντομα θα αρχίσουν να φαίνονται. Δηλαδή, η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες προχωρά με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Συνολικά, από εκεί αναμένεται ένα ποσό της τάξης άνω των 7 δισεκατομμυρίων να μπει στην αγορά. Τον Ιούνιο-Ιούλιο αρχίζει το ΕΣΠΑ, αρχίζει δηλαδή η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Και από τον άλλο μήνα, μπαίνουν τα 500 εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συν άλλα τόσα περίπου από κοινοτικούς πόρους, που προορίζονται για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αρχίζει και η τουριστική περίοδος που πάντα αναζωογονεί την οικονομία μας. Πιστεύουμε, δηλαδή, ότι είμαστε πολύ κοντά στο να αρχίσουν να φαίνονται καλά σημάδια, να δυναμώνει….
ΡΑΒΑΝΟΣ: Όλα αυτά είναι καλά, κύριε Υπουργέ. Εάν προχωρήσουν όλα αυτά και γίνουν όλα αυτά, είναι πολύ καλά. Το θέμα είναι, όμως, ότι όλα αυτά μπορεί να τιναχτούν στον αέρα, εάν δεν προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά. Και είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα, το οποίο βάζει και η τρόικα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πάντως, η πληροφόρηση που έχω είναι ότι προχωρά. Παρά τις όποιες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, προχωρά.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Με ρυθμούς χελώνας, έχω να παρατηρήσω.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πάει όλο και καλύτερα. Τουλάχιστον σε συζητήσεις που έχω κάνει με παράγοντες του τραπεζικού τομέα…
ΡΑΒΑΝΟΣ: Μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα, περίπου πότε βλέπετε να ολοκληρώνεται;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Οι ίδιοι οι τραπεζικοί κύκλοι το προσδιορίζουν περί τα τέλη Μαϊου. Δεν είμαι ειδικός επί του ζητήματος. Αυτό που βλέπω είναι ότι κρίνουν πως θα ολοκληρώσουν εγκαίρως. Σας είπα, το κρίσιμο διάστημα είναι το καλοκαίρι.
ΡΑΒΑΝΟΣ: Να επιστρέψουμε σε κάτι άλλο που λέγαμε νωρίτερα, για τη λειτουργία της κυβέρνησης, τον ανασχηματισμό κ.λπ. Τίθεται ένα θέμα από το ΠΑΣΟΚ καλύτερης συνεργασίας και ενημέρωσης για μία σειρά κινήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης σε διάφορα νομοσχέδια, τροπολογίες, κ.λπ. Και είχαμε και τον κ. Σαχινίδη πριν από λίγο, ο οποίος ήταν πολύ ξεκάθαρος και είναι απόφαση κεντρική του ΠΑΣΟΚ ότι από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχει καμία στήριξη εάν δεν προηγείται η ενημέρωση των κυβερνητικών εταίρων.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να σας πω κάτι; Προσωπικώς επειδή –όχι τώρα, μήνες τώρα- συνεννοούμαι με τους αντίστοιχους, τους ομολόγους μου αν θέλετε, των δύο κυβερνητικών μας εταίρων, σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο, νομοθετική ρύθμιση προωθείται στη Βουλή, ειλικρινά δεν βρίσκω γιατί αυτό να μην γίνεται. Ήδη γίνεται. Αν μπορεί να γίνει και καλύτερα; Ναι, θα ήθελα η επεξεργασία των ρυθμίσεων που προτείνουμε, η κάθε πλευρά, να γίνεται γρηγορότερα. Αυτό θα είναι καλό να το πετύχουμε. Αλλά η συνεννόηση υπάρχει.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας ευχαριστούμε πολύ.
ΡΑΒΑΝΟΣ: Ευχαριστούμε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά, γεια σας.
—————————-