ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κύριε εκπρόσωπε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα. Καλημέρα και στους ακροατές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου. Κατ` αρχάς, έφυγε, νομίζω, γιατί βλέπαμε στην ΕΡΤ όλη την ημέρα χθες να έρχεται. Και λέγαμε, πόσες φορές ήρθε; Πρέπει να ήρθε πολλές φορές. Εν πάση περιπτώσει, έφυγε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συγνώμη, αλλά ήταν έκτακτες συνθήκες. Υπήρχε μια επισταμένη προσπάθεια να «πνιγεί» ειδησεογραφικά η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου. Είχαμε και φαινόμενα, τα οποία, δεν νομίζω ότι περιποιούν τιμή στο σωματείο των δημοσιογράφων. Είχαμε απειλές εναντίον δημοσιογράφων, να μην τολμήσουν να κάνουν ερώτηση στον Γάλλο Πρόεδρο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έγινε αυτό χθες;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έγινε αυτό χθες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχε απεργία, όμως. Δεν υπήρχε απεργία; Πώς θα έκαναν ερώτηση, αφού υπήρχε απεργία;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Από στιγμή σε στιγμή αναμενόταν η έκδοση της δικαστικής απόφασης που… (δεν ακούγεται) όπως και μια ημέρα νωρίτερα είχε κηρυχθεί παράνομη η απεργία της ΕΣΗΕΑ και όπως λίγες ώρες αργότερα, πήραν απόφαση για στάσεις εργασίας. Και θέλω να σας υπενθυμίσω και τα αιτήματα. Μεταξύ των αιτημάτων, ήταν να καταργηθεί το μνημόνιο, να αποκατασταθούν οι συντάξεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι ήταν πολιτική απόφαση. Επειδή το συνδικαλιστικό μας όργανο διαφωνεί, εν πάση περιπτώσει, να μπούμε στην ουσία καλύτερα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι λίγο άχαρη αυτή η συζήτηση. Θα μπορούσαμε να την κάνουμε, αλλά δεν έχει το νόημα τώρα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα ήθελα, απλώς, να σκεφτείτε, πόσες φορές έχει ένας δημοσιογράφος την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις στον Γάλλο Πρόεδρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει. Αυτό είναι αλήθεια.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα ήθελα επίσης να σκεφτείτε, πόσο σημαντική ήταν για την Ελλάδα αυτή η επίσκεψη. Τα αποτελέσματά της ήταν ξεκάθαρα.
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν καλύτερα, ίσως, να κάναμε απεργία τη Δευτέρα, ενδεχομένως, και να καλυφθούν και τα χθεσινά και τα σημερινά. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό αποφάσισε το σωματείο. Δεν σημαίνει πως αυτή η απόφαση καλύπτει όλους όσοι ανήκουν στο σωματείο…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αλλά, όταν υπάρχουν πληροφορίες ότι, για παράδειγμα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά, όταν υπάρχει απόφαση σωματείου, είμαστε υποχρεωμένοι να πειθαρχήσουμε και να την ακολουθήσουμε. Δεν γίνεται αλλιώς. Έτσι συμβαίνει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ιεράρχηση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς το καταλαβαίνετε που είστε και εσείς δημοσιογράφος.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: …Και νομίζω ότι πάνω απ` όλα, όταν η Ελλάδα κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να έρθει η ανάκαμψη, για να δούμε μια άσπρη μέρα, όταν επιζητούμε με κάθε δυνατό τρόπο την προσέλκυση επενδύσεων, αυτή η εικόνα, κάθε άλλο παρά βοηθάει την κοινή προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι, όμως, η μοναδική εικόνα. Ας μείνουμε λίγο στην περίπτωση Ολάντ και να μας πείτε, πώς αποτιμάτε αυτό το ταξίδι και τις συνομιλίες που υπήρξαν; Και αν υπήρχε ουσία.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ σημαντική επίσκεψη. Νομίζουμε ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Θέλω ιδιαίτερα να επισημάνω τις αναφορές στην ΑΟΖ, στα ευρωπαϊκά κοιτάσματα που βρίσκονται στο Αιγαίο και στην πρόθεση της Γαλλίας να συμμετάσχει στην ενδεχόμενη συνεκμετάλλευση. Θα ήθελα να επισημάνω, επίσης, την ενίσχυση που θα έχει το Επενδυτικό Ταμείο στην Ελλάδα, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της Γαλλίας. Επίσης, σημαντική είναι η συνεργασία σε θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης, τοπικής αυτοδιοίκησης, υγείας, σε κυβερνητικό επίπεδο, με παροχή τεχνογνωσίας, συμβούλους κλπ. Επίσης, γιατί μπήκαν και οι επιχειρήσεις, απευθείας στο παιχνίδι, με την ίδρυση του Ελληνογαλλικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που θα προωθήσει επιχειρηματικές δράσεις, σε επιλεγμένους τομείς και συγκεκριμένα, κατά προτεραιότητα, θα είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η άμυνα, το εμπόριο και ο τουρισμός. Για τον τουρισμό υπογράφηκε και μια συμφωνία χθες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, ο κ. Ολάντ παραδέχθηκε ότι είναι κάποιες γαλλικές επιχειρήσεις που έχουν φύγει και τώρα θα καταβληθεί προσπάθεια να επιστρέψουν.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο κ. Ολάντ είπε ξεκάθαρα ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να παρακινήσει, να ενθαρρύνει, να παροτρύνει γαλλικές επιχειρήσεις να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μας πουλήσει και φρεγάτες, όπως γράφτηκε κατά κόρον; Σοσιαλ-αληθεύει;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, κάθε άλλο. Επειδή έχουμε αμυντικές ανάγκες, επειδή παρ` όλη την οικονομική μας δυσκολία, δεν θέλουμε να παραμελήσουμε τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, γι` αυτό και ζητήσαμε, προτείναμε να μας νοικιάσουν δύο φρεγάτες και η πρόταση αυτή συζητείται. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι τελείως διαφορετικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να κλείσουμε το θέμα αυτό, επειδή έγινε και η συνάντηση με τους επιχειρηματίες και αυτό είναι το κομμάτι που μας ενδιαφέρει πιο πολύ, ως χώρα, εμάς, το θέμα των επενδύσεων, εσείς, από τις συναντήσεις αυτές, βλέπετε να υπάρχει σύντομα ουσία;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βεβαίως, και η χθεσινή εκδήλωση στο Χίλτον, του Ελληνογαλλικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου είχε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή. Ήταν μια πολύ ζωντανή συζήτηση των επιχειρηματιών με τους δύο ηγέτες. Προσωπικά, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και νομίζω ότι τα συμπεράσματα όλων ήταν πάρα πολύ θετικά. Θα άξιζε τον κόπο, να φιλοξενήσετε, αύριο στην εκπομπή σας, κάποιον από τους επιχειρηματίες που ήταν εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκοπεύουμε να το κάνουμε, ούτως ή άλλως. Βέβαια, ενδιαφέρον πάρα πολύ μεγάλο υπάρχει και για το αν σε αυτές τις συναντήσεις και στις συζητήσεις που είχε και με τον Πρωθυπουργό, ετέθη και το θέμα του μνημονίου, ετέθη και το θέμα της επικείμενης επίσκεψης της τρόικας και το ενδεχόμενο της χαλάρωσης κάποιων μέτρων, με βάση και το αναγνωρισθέν από το ΔΝΤ λάθος, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι μπορείτε να σταθείτε στη δήλωση του Γάλλου Προέδρου που είπε ότι πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα τα μέσα για να πετύχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, να σας ρωτήσω κάτι άλλο: Επειδή το είδαμε πριν από λίγη ώρα, ένα ρεπορτάζ του Άρη Ραβανού που ανέβηκε στο vima.gr και λέει…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρέπει να συγχαρώ τον κ. Ραβανό, γιατί πραγματικά η είδηση αυτή ήταν χθες το βράδυ γύρω στις 22.00 – 23.00.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Κατάρ, επιστρέφει για το Ελληνικό λοιπόν;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, υπέγραψε τη συμφωνία εμπιστευτικότητας και επιστρέφει στο διαγωνισμό για το Ελληνικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό νέο είναι αυτό.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι είναι σημαντικό νέο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να προχωρήσει και η ιστορία της Οξιάς, για παράδειγμα, γιατί μαθαίνουμε ότι ενδεχομένως, αυτό το οποίο έχει κολλήσει, έχει φρενάρει, το νησάκι αυτό, εκεί στο Ιόνιο, ότι προχωράει και αυτό; Έχετε κάποια εικόνα εσείς;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν έχω. Θέλω απλώς να σας προσθέσω ότι για την επιστροφή του Κατάρ, νομίζω ότι θα πρέπει να αποδίδουμε και τα εύσημα. Ο Νότης Μηταράκης έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι αυτή η ιστορία του Ελληνικού θα «τρέξει» πιο γρήγορα; Γιατί, ξέρετε, μου θυμίζει το γεφύρι της Άρτας η όλη διαδικασία. Δεν αναφέρομαι στη σημερινή κυβέρνηση, γενικά μιλώ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σίγουρα το χθεσινοβραδινό ήταν ένα πολύ θετικό σημάδι. Πιστεύουμε ότι θα «τρέξει» γρήγορα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση που σχετίζεται, το προανήγγειλα κιόλας…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επίσης, θέλω να σας υπενθυμίσω την αναφορά του Πρωθυπουργού ότι τα 2,6 δισεκατομμύρια που προβλέπονται από τις ιδιωτικοποιήσεις φέτος, θα υπερκαλυφθούν και η εκτίμησή του ότι και η υπόθεση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, αλλά και ο ΟΠΑΠ, βαίνουν κανονικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήσεις έχουμε ακόμη. Η μία σχετίζεται με μια παρέμβαση που είχαμε χθες και συζητήθηκε πάρα πολύ στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τον κ. Φαΐλο Κρανιδιώτη. Ο κ. Κρανιδιώτης, φαντάζομαι ότι είστε ενήμερος…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το άκουσα προηγουμένως. Σίγουρα αυτό που άκουσα, είναι αποκρουστικό. Επειδή, όμως, σε όλα αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εύκολο να παρεισφρύσει κάποιος επιτήδειος, κρατώ επιφυλάξεις, κατά πόσον είναι έτσι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, το παραδέχθηκε και ο ίδιος χθες.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το παραδέχθηκε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το παραδέχθηκε, βεβαίως, σχολιάζοντας στο λογαριασμό facebook του κ. Μουρούτη, ο οποίος τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το συγκεκριμένο σχόλιο. Και αρνείται. Δεν ξέρω, τώρα, κατά πόσον ένα πρόσωπο…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εάν υπάρχει αυτή η παραδοχή -τι να σας πω- με εκπλήσσει. Πάντως, αυτό που άκουσα, ήταν μια αποκρουστική δήλωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στο θέμα με τις Σκουριές Χαλκιδικής. Σήμερα δημοσιεύονται πληροφορίες στο διαδίκτυο, γιατί δεν υπάρχουν εφημερίδες, ότι πλέον οι έρευνες της Αστυνομίας και των αρχών γενικά, στρέφονται προς την κατεύθυνση της οργανωμένης τρομοκρατίας. Δεν ξέρω, τι μπορείτε να μας πείτε, τι εικόνα έχετε εσείς…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καθένας που διάβασε τις πληροφορίες, είδε τα ρεπορτάζ, έστω και στις εφημερίδες των προηγουμένων ημερών, αυτά που έγιναν, έδειχναν έναν υψηλό επαγγελματισμό. Εάν δεν κάνω λάθος, μέσα σε 15 λεπτά ολοκληρώθηκε η επιχείρηση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ομοιόμορφες στολές, όπως βλέπουμε…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εγώ, απλώς, σκέφτομαι τον άνθρωπο που τον περιέλουσαν με βενζίνη και απειλούσαν να τον κάψουν. Αυτά είναι ανήκουστα. Αυτό που πρέπει, όμως, να γίνει, με κάθε τρόπο, και είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, οι δράστες πρέπει να συλληφθούν και πρέπει να στείλουμε, σε όλο τον κόσμο, το μήνυμα ότι στην Ελλάδα μπορείς να επενδύσεις, όταν έχεις συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, όταν τηρείς τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται, η επένδυσή σου θα προστατεύεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς, επειδή είπατε νωρίτερα για επενδύσεις, με αφορμή και την απεργία της ΕΣΗΕΑ, την ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου και είχαμε και εδώ μηνύματα. Ας πούμε, λέει ένας ακροατής, δηλαδή, συγνώμη, δεν θα έρθει η ανάπτυξη, επειδή έτυχε να έχουν απεργία οι δημοσιογράφοι; Δεν μπαίνει ένα ζήτημα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε αυτό αντιτείνω ότι δεν ήταν πολύ εύκολο, η απεργία των δημοσιογράφων να γίνει μια άλλη μέρα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπαμε και εμείς αυτό.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό που έγινε την ημέρα της επίσκεψης της Καγκελαρίου Μέρκελ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπαμε και εμείς αυτό, απλά επισημαίνουμε…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επισημαίνω τα δύο μέτρα και δύο σταθμά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επισημαίνουμε εμείς το εξής, ότι για τις επενδύσεις, που τόσο πολύ τις θέλουμε και εμείς και η κυβέρνηση, φαντάζομαι, και όλοι όσοι δεν έχουν ή δεν πάσχουν από ιδεοληψίες…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν και κάποιοι που πάσχουν από ιδεοληψίες, ας πούμε. Το λέγαμε και νωρίτερα. Ρωτήθηκαν κάποιοι, αν θέλουν επενδύσεις και η απάντηση ήταν αμήχανη, α, ε, ο … Εν πάση περιπτώσει. Για τις επενδύσεις, όμως, χρειάζεται και ένα κλίμα σταθερότητας, στο οποίο δεν βοηθούν εικόνες, όπως αυτές της Χαλκιδικής.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βεβαίως, γι` αυτό και δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθούν. Γι` αυτό και θα πρέπει να είναι ομόθυμη η καταδίκη τέτοιων φαινομένων. Γι` αυτό θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτές οι ενέργειες βλάπτουν το μέλλον όλων μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ομόθυμη είναι η καταδίκη τώρα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ομόθυμη δεν είναι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, δεν θέλουμε και αστερίσκους και υποσημειώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Κεδίκογλου.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.
——————–