ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Καλή σας ημέρα, κύριε Κεδίκογλου.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα, καλημέρα και στους ακροατές μας.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Τι ακριβώς σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση με τους απεργούς, όταν δηλώνετε από νωρίς το πρωί, σήμερα, ότι θα εφαρμόσει το νόμο; Προς ποια κατεύθυνση θα εφαρμόσει το νόμο;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δικαιούστε, λόγω timing, να έχετε πρώτοι μια είδηση, γιατί από λεπτό σε λεπτό, δηλαδή αν δεν ήταν η συνέντευξή μας τώρα, θα έβγαινε η δήλωσή μου, όπου καλούμε άμεσα τους πρωτεργάτες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης -γιατί έχουμε μια πρωτοφανή ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και μια τρομερή αναστάτωση της οικονομικής ζωής- λοιπόν, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η κατάσταση. Έχουν διορία. Οι πρωτεργάτες, μέχρι αύριο, καλούνται να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κατ` αρχήν, ποιοι είναι οι πρωτεργάτες;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένες ευθύνες- θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά είσαστε έμπειροι δημοσιογράφοι- για όσους πρωτοστατούν στη μη συμμόρφωση σε δικαστικές αποφάσεις. Λοιπόν, έχουν διορία μέχρι αύριο το πρωί, είτε να συμμορφωθούν, να αποκατασταθεί η νομιμότητα, είτε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ακούγεται κάπως, πώς να το πω τώρα, εκφοβιστικό αυτό.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αν ανατρέξετε στη νομοθεσία για τις ευθύνες όσων πρωτοστατούν στη μη συμμόρφωση…
ΡΑΒΑΝΟΣ: Ουσιαστικά, μιλάμε για απόλυση, κύριε Κεδίκογλου;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι μεταξύ των συνεπειών είναι και αυτή.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Και οικονομικές συνέπειες υποθέτω.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Φυσικά, ή σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις ή τηρούμε τη νομιμότητα ή υπάρχουν συνέπειες.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Επειδή αυτός δεν είναι μάλλον ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπίζεται μια απεργία, δηλαδή να απειλούνται ευθέως οι συνδικαλιστές, σας έχει περάσει καθόλου…;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όταν έχετε δει, όσα έχετε δει σε αυτή την απεργία, όταν έχετε δει στοιχεία όπως αυτά που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης για το πόσοι δήλωναν ασθένεια ή άδεια στο διάστημα της απεργίας, για να μην χάνουν την αμοιβή τους, όταν βλέπετε να αδιαφορούν επιδεικτικά στη συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις, πείτε μου εσείς ποιο μέσο θα θεωρούσατε ενδεδειγμένο;
ΡΑΒΑΝΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε στο τι προβλέπει ο νόμος, το σενάριο, η λύση της επίταξης, υπάρχει στο τραπέζι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν έχω την εικόνα αυτή.
ΡΑΒΑΝΟΣ: Θεωρείτε ότι υπάρχει κόμμα πίσω από τις απεργίες, υπάρχει πολιτική υποκίνηση;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ότι υπάρχουν σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται από αυτή την αναστάτωση και μικροκομματικά συμφέροντα, πιθανότατα. Αλλά, πιστεύω ότι κανένας δεν θα βγει να πει στους πολίτες, «ναι εγώ ευθύνομαι για την ταλαιπωρία σας», «ναι εγώ ευθύνομαι γι` αυτή την αναστάτωση της οικονομικής ζωής», «ναι εγώ ευθύνομαι για τις εργατοώρες που χάνονται και τα λεφτά που χάνονται».
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Προσπαθούσα να σας ρωτήσω προηγουμένως, εάν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που θέτουν, τα αιτήματα που θέτουν οι απεργοί, όπως για παράδειγμα, να εξαιρεθούν του ενιαίου μισθολογίου και των διατάξεών του. Γιατί είναι ένα ζήτημα που το έχει θέσει και το ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Ανάπτυξης, που λέει ότι ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, δεν μπορεί να υπόκεινται στις διατάξεις που αφορούν όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Το αντιμετωπίζετε αυτό;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όχι. Σε μια τέτοια κατάσταση αδιαφορίας για τις ανάγκες των πολιτών και προσβλητικής αντιμετώπισης δικαστικών αποφάσεων, δεν πιστεύω ότι υπάρχει το απαραίτητο πλαίσιο διαλόγου.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Πάμε σε ένα άλλο θέμα που είναι των τελευταίων ωρών και που αφορά τον πόλεμο αυτόν που έχει ξεσπάσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με ένα βίντεο που παίχτηκε και το οποίο φέρει το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Διαμαντόπουλο, περίπου να θέτει το δίλημμα «να αυτοκτονήσει κάποιος ή να πάρει τα όπλα». Αποδείχθηκε ότι το βίντεο αυτό είχε κατάλληλα μονταριστεί, προκειμένου να βγαίνει αυτό το συμπέρασμα. Θεωρείτε ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να τεθεί ένα τεράστιο ζήτημα, όπως είναι η τρομοκρατία, σε δημόσια συζήτηση;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επειδή, όντως η συζήτηση έχει παρεκτραπεί από την ουσία της, θέλω να επανέλθουμε στην ουσία. Η ουσία είναι ότι όλη αυτή η αντιπαράθεση ξεκίνησε με μια απλή -δεν θα το πω καν απαίτηση- έκκλησή μου να υπάρξει καταδίκη, απερίφραστη, κάθε μορφής βίας. Αυτό, όχι μόνο δεν υπήρξε σε πρώτη φάση, αλλά χαρακτηρίστηκα και ως Γκαίμπελς, επειδή επέμενα να ζητάω αυτό το δεδομένο. Από εκεί και πέρα, φθάσαμε σε ένα επίπεδο διαλόγου που δεν νομίζω ότι τιμά κανέναν. Δεν είναι δυνατόν, να βγαίνει ο κ. Σκουρλέτης και να λέει ότι οι παρακρατικοί της Δεξιάς χτύπησαν τα γραφεία της Ν.Δ. Και δεν μπορεί και ο κ. Βίτσας να λέει ότι δεν μπορούσα να κρύψω τη χαρά μου για την επίθεση στην πολυκατοικία που μένει ο αδελφός μου. Θέλω να αποδεχθώ ότι σε πρώτη φάση είχαν κυκλοφορήσει, -άλλωστε όλη η ομιλία του κ. Διαμαντόπουλου ήταν 50 λεπτά – μόνο αποσπάσματα, δεν έγινε συρραφή. Είναι παράθεση αποσπασμάτων. Ακόμη και στην πλήρη εκδοχή που παρουσίασε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει μια δικαιολόγηση της βίας και μια κατανόηση της οπλοχρησίας. Και θέλω να μπούμε στην ουσία, γιατί ξέρετε ότι όσο μιλάμε…
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Νομίζω ότι είναι λίγο αυθαίρετο αυτό το συμπέρασμα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πιστεύω ότι, αν δείτε, υπάρχει και άλλη αναφορά ότι «οι μέρες σας είναι μετρημένες» και γενικά υπάρχει μια φρασεολογία που μας εξοικειώνει με τη βία.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Αυτό είναι το σημαντικό που λέτε, όντως.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχω πει από την αρχή αυτής της αντιπαράθεσης ότι από τις εμπρηστικές δηλώσεις στις εμπρηστικές ενέργειες η απόσταση είναι μικρή. Οι βουλευτές έχουμε μια ευθύνη να φερόμαστε πιο υπεύθυνα. Δεν είμαστε σε ένα καφενείο και να μιλάμε και να λέμε «ναι, μωρέ, σας λένε “πάρτε ένα όπλο”, αλλά εμείς σας λέμε κάτι άλλο». Αυτές είναι συζητήσεις καφενείου. Οι βουλευτές είναι ταγοί. Εγώ θέλω, με την ευκαιρία, να επαναλάβω την έκκληση να θωρακίσουμε όλοι μαζί τη Δημοκρατία μας. Και η συζήτηση περί βίας και η συζήτηση περί «κατανοητής βίας» ή «δικαιολογημένης βίας» δεν βοηθά. Η βία, μία είναι η μορφή της και πρέπει να εξοστρακισθεί από την κοινωνία μας. Η ανεργία δεν είναι βία, είναι τραγωδία, είναι αρρώστια. Αλλά όταν λες –και αυτό το είπε ο κ. Διαμαντόπουλος- ότι «βία είναι η ανεργία», πείτε μου κύριε Παπαχρήστο, ουσιαστικά δεν λες ότι «ο άνεργος έχει το δικαίωμα να βιαιοπραγήσει, αφού έχει ασκηθεί βία επάνω του;». Έτσι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ως κοινωνία αυτή την κρίση, αυτή την πολύ δύσκολη κρίση; Και θέλω, με την ευκαιρία της εκπομπής σας, να πω και τα εξής: Ο κ. Τσακαλώτος –για να μην λέω μόνο τα αρνητικά των δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ- πολύ σωστά είπε σήμερα, απ’ ό,τι είδα κάποια αποσπάσματά του, ότι «η βία πρέπει να καταδικάζεται σε κάθε της μορφή» και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται αναφορές σε «προδότες». Και σκεφθείτε: Πόσες φορές μας έχουν αποκαλέσει «προδότες»;
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Τώρα, βέβαια, λίγο καθυστερημένα το έκανε αυτό ο κ. Τσακαλώτος…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, αλλά έστω και καθυστερημένα…
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: …διότι είχε προηγηθεί ο ανηλεής διωγμός των πολιτικών στελεχών, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, τα οποία προεκλογικά δεν μπορούσαν ούτε καν να εμφανιστούν στο δρόμο, διότι… Όμως, πολύ παλιά είναι η ιστορία αυτή.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρέπει να πάμε μπροστά, όμως. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι πιστεύουν και αυτοί που λένε για «παρακρατικούς της δεξιάς» ότι εμείς έχουμε συμφέροντα. Εδώ κάνουμε το παν για να ορθοποδήσει η οικονομία μας. Έχουμε πρώτο μέτωπο, πρώτη μεγάλη μάχη: οικονομία, ανεργία. Και θα υπονομεύσουμε τη μεγάλη μας προσπάθεια με έναν τέτοιο τρόπο; Πώς είναι δυνατόν κάποιος να σκέπτεται κάτι τέτοιο;
ΡΑΒΑΝΟΣ: Γι’ αυτό χρειάζεται –το λένε και πολλοί- ότι χρειάζεται να πέσουν λίγο οι τόνοι και από τις δύο πλευρές όμως.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω και μέσα από την εκπομπή σας –επαναλαμβάνω- «ελάτε να κατεβάσουμε όλοι τους τόνους, ελάτε να καταδικάσουμε όλοι μαζί κάθε μορφή βίας, ελάτε να εξοστρακίσουμε τη βία από την κοινωνική μας ζωή».
ΡΑΒΑΝΟΣ: Κύριε Κεδίκογλου, να κάνω και άλλη μία ερώτηση, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες: Πώς έχετε δει αυτή τη στάση του; Δηλαδή, «θα κρατήσω την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δεν θα σκίσω τη δανειακή σύμβαση, εκθειάζω το αμερικανικό όνειρο του Προέδρου Obama», επαφές την ίδια στιγμή με στελέχη του ΔΝΤ κ.λπ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μιλώντας για συρραφές που λέγατε στην αρχή, θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μία συρραφή αυτών των δηλώσεων του κ. Τσίπρα με αντίστοιχες δηλώσεις του, πολύ διαφορετικού πνεύματος, πάνω στα ίδια θέματα, εδώ στην Ελλάδα.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Δηλαδή, θέτετε ένα θέμα διγλωσσίας, αν καταλαβαίνουμε σωστά;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πιστεύω πως είναι σαφές. Όπως ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούμε τον κ. Σταθάκη –έτσι μετέδωσαν τουλάχιστον- ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με άλλα, που ήσαν σε ένα συνέδριο και τάχθηκαν υπέρ των μεταρρυθμίσεων.
ΡΑΒΑΝΟΣ: Στον Καναδά, στο Βανκούβερ, σε εκδήλωση…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αναρωτιέμαι απλά εάν είναι όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ενήμερες.
ΡΑΒΑΝΟΣ: Για την ακρίβεια, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ, στο Βανκούβερ του Καναδά και ήσαν εκεί ο κ. Σταθάκης και ο κ. Μηλιός που παρουσίασαν τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πάντως, θα συμφωνήσετε ότι είναι μία εντυπωσιακή αλλαγή γλώσσας.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Πριν κλείσουμε, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Υπήρξε χθες αυτή η άσκηση ποινικής δίωξης για το μαγείρεμα –υποτίθεται- του ελλείμματος του 2009. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σ’ αυτό; Γιατί, κατά καιρούς, έχουν ειπωθεί διάφορα, μέχρι και ο κ. Σαμαράς έχει παραδεχθεί ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν 15, τόσο.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, έχει πάρει την υπόθεση αυτή η Δικαιοσύνη στα χέρια της. Ξέρετε πολύ καλά ότι είναι σταθερή, αταλάντευτη θέση αυτής της κυβέρνησης, οι θεσμικοί φορείς να αναλαμβάνουν τα των αρμοδιοτήτων τους και να τα διεκπεραιώνουν. Λοιπόν, όπως είναι φυσικό, μου είναι αδιανόητο να σχολιάσω κινήσεις της Δικαιοσύνης.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κατάλαβα. Και μη σχολιάζοντας, σχολιάζετε, έχω να παρατηρήσω. Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα σας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα.
—————————-